fbpx

Nissan IMx – önvezető tanulmány

A Tokiói Autókiállításon a mai napon bemutatkozott a Nissan IMx – a teljesen elektromos és önvezető crossover tanulmányautó, mely több mint 600 kilométeres hatótávolságot kínál.

Az innovatív tanulmány bepillantást enged a Nissan Intelligent Mobility jövőképébe, mely a Nissan válasza az autók meghajtásával, vezetésével és társadalmi integrációjával kapcsolatos kérdésekre. A tervezés mottója az autó és vezetője közötti kapcsolat megerősítése, hogy az autó a vezető megbízható partnerévé váljon, és még kényelmesebb és élvezetesebb vezetési élményt nyújtson.

A Nissan IMx célja, hogy megváltoztassa a vezetők mindennapjait, ezért korábban nem tapasztalt élményekkel ruházza fel a közlekedést a különféle vezetési módok kiválasztásán keresztül.

„A zéró emissziós IMx tanulmányautó megtestesíti a Nissan Intelligent Mobility jövőképét.” mondta el Daniele Schillaci, a zéró emissziós járművek és akkumulátor üzletág globális marketingért és értékesítésekért felelős alelnöke. „A Nissan célja, hogy a Nissan Intelligent Mobility-n keresztül rövid és hosszú távon is megváltoztassa az autók és az emberek kommunikációját, illetve azt, ahogyan az autók társadalmunk életébe illeszkednek.”

Külső formaterv: az elektromos járművek egyedi tulajdonságainak kifejezése

Az IMx formaterve a Nissan jellegzetes arculati elemeit felhasználva fejezi ki a jármű tiszta, sportos és elektromos mivoltát. Az ismerős V-motion hűtőrácstól induló övvonal fokozatosan emelkedve fut végig a motorháztetőn át egészen az autó hátsó részéig. A jellegzetes formájú első lökhárító nagy felületei a hűtőrácstól indulva észrevétlenül olvadnak a karosszéria oldalába, a többrétegű kialakítás érzetét keltve.

A fehér karosszériával éles kontrasztot alkotó élénkvörös kiegészítő színhez az uramasari adta az ihletet, mely a tradicionális japán kimonók belsejének szépségét és extravaganciáját fejezi ki.

Nissan IMx

A belső tér kialakítása: tágas és pihentető, egyszerűséggel ötvözve

Az IMx tanulmányautó belső tere a tradicionális japán házakban megjelenő, egyszerűségre törekvő térkoncepciót közvetíti és a nyitottság érzetét adja.

Az autó OLED panoráma műszerfala a külső környezetet jeleníti meg a háttérben. A különálló, famintájú kijelző, mely a műszerfal alatt húzódik és körülöleli a belső ajtókárpitokat, a tradicionális japán papír térelválasztó-elemekhez (shoji) hasonlóan visszafogottan közvetíti a külső környezetet az utasok számára.

Az átlós katanagare mintát lézerrel vágták az ülésekbe. A fejtámla, mely egy hagyományos japán összeilleszthető kirakó, a kumiki mintáját jeleníti meg, egy szilikon anyagú párnázásból, és egy 3D-nyomtatóval készített keretből áll.

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a vezető szem- és kézmozdulatokkal vezérelje a műszeregységet. Az intuitív kezelőfelületének köszönhetően kevesebb fizikai kezelőszervre és kapcsolóra van szükség, így az IMx utastere egyszerű, mégis egyedülállóan hatékony lehet. Mindez szintén hozzájárul kivételes kényelméhez.

Élvezetesebbé teszi az utazást: Nissan Intelligens vezetés

Az IMx műszaki szolgáltatásainak lelke a ProPILOT jövőbeni változata, mely teljesen autonóm működést tesz lehetővé. Ha a ProPILOT vezetési mód van kiválasztva, a rendszer behúzza a kormányt a műszerfalba, és minden ülést hátradönt, így több hely áll a vezető rendelkezésére, és a jármű utasai is teljes nyugalomban élvezhetik az utazást. Ha a manuális mód kerül kiválasztásra, a jármű eredeti helyzetükbe állítja vissza a kormánykereket és az üléseket, zökkenőmentesen visszaadva az irányítást a vezetőnek.

Nissan IMx

Az elektromos autózás kényelmét és örömét népszerűsíti a Nissan Intelligens meghajtás

A Nissan IMx zéró emissziós tanulmányautó a Nissan új maximális hatékonyságot kínáló EV-platformjára épül. A platform lehetővé teszi a teljesen sík padlókialakítást, melynek eredménye a tágas utastér és nagyszerű menetdinamika. Az alacsony tömegközéppontnak köszönhető nagyszerű kezelhetőség pedig teljesen új karaktert ad a crossover szegmensnek.

Az erős, mégis csendes hajtáslánc még izgalmasabbá teszi az utazást. Az IMx hajtásáról az első és hátsó tengelyeken elhelyezett két nagy teljesítményű villanymotor gondoskodik, így a jármű összkerékhajtást is kínál. A motorok együttes teljesítménye 320 kW, lenyűgöző 700 Nm nyomaték mellett, melyhez az energiát egy átdolgozott és áttervezett, nagyobb energiasűrűséget kínáló, nagykapacitású akkumulátor biztosítja. Az új akkumulátorral az autó több mint 600 kilométeres hatótávolságot ad egy töltéssel, így az utasok hosszabb kalandra indulhatnak, anélkül, hogy aggódniuk kellene az újratöltés miatt.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb