fbpx

Nissan 350Z – az erő vele van

A hírhedt és híres japán vas a nyers erő és elegancia jeles képviselője, már hosszú évek óta. Kevés embert ismerek, akinek ismeretlen lenne a 350Z, ugyanis a szimpla autókedvelők mellett a tuningőrültek, a filmrajongók és a Need for Speed „versenyzői” is ódákat zengnek róla. Minden okuk megvan rá.

350z

Ritka és megbecsült „madár” felénk a 350Z, amelyről már első ránézésre megállapítható, hogy egy különleges és egyedi sportautó. Legkevésbé sem szeretné elhitetni az emberrel, hogy hétköznapi kocsikázásra való, kifejezetten az élményjárgány kategóriába tartozik. Persze nem jön zavarba a hosszú utak során, és a kényelemre sem lehet panasz, ez pedig mindenképp dicsérendő tulajdonság egy ilyen gép esetében. Az, hogy ki, mire használja, természetesen változó, villogásra, túráztatásra alkalmas, de kifejezetten sértő, ha valakinek csak ez a célja vele. A 350Z nem csak a sportos vezetők álma, a driftesek is odáig vannak érte, nem hiába, a hátsókerekes vas vadul irányítható (az ESP és a kipörgésgátló kikapcsolása nem is ajánlatos azoknak, akik nem rendelkeznek elég tapasztalattal).

350z3

A rendkívül jó menetteljesítménnyel rendelkező Nissan 5.9 másodperc alatt van százon, és bizony rendesen meg lehet hajtani a 280 pacival rendelkező V6-os motort (vannak persze bikább erőforrással rendelkező típusok is), mely egészen 250 km/óráig képes röpíteni a másfél tonnás szörnyeteget, bár kétszáz fölötti tempónál már igencsak rá kell feszülni a gázpedálra. Természetesen a teljesítménynek ára van, a fogyasztása ugyan függ a tulaj lábától is, mégis alapból (papíron) 10-13 liter üzemanyagot csipeget százon, ami kevésbé ideális körülmények között bőven lehet több is. Valószínűleg a legtöbbünk gyorsan elfeledkezne a gyakori benzinkút-látogatástól, ha meghallaná a 350Z morgó, harapó hangját, amely egyébként könnyen heves érzelmeket vált ki a marconább emberekből is. A minden szempontból sportos Nissan belül is igazán mutatós, a rendkívül elegáns bőr sportülések és a kerek formákkal megáldott műszerfal szintén sokat dob az összképen. Valószínűleg túl nagy újdonságot nem árulunk el azzal, ha kimondjuk: a 350Z-t imádják a tuningosok, rengeteg féle-fajta speckó kivitel készült már, leginkább az Egyesült Államokban és Japánban lehet gyakrabban belefutni a nem mindennapi példányokba.

350z2

Ha valakinek minden vágya egy ilyen gép, itthon is van esélye találni olyat, ami simán vállalható, persze azért kell hozzá pénztárca és elvakultság is, hiszen fenntartani nem leányálom a 350Z-t, azonban az élmény, amit ad, talán szavakkal ki sem fejezhető.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb