fbpx

Miért indul melegen nehezen a dízelmotor?

Okok

Ha a felmelegedett dízelmotor nehezen indul, miközben hideg állapotban könnyen, akkor lehetséges, hogy a magas nyomású üzemanyag-szivattyú meghibásodott a dugattyúpárok kopása miatt. Ha az üzemanyag felmelegszik, csökken a viszkozitása és a réseken megnő a hidraulikai veszteség. Ilyenkor a dugattyú nem tud elegendő nyomást létrehozni az injektorok kinyitásához a motor indításakor, és az üzemanyag nem jut be az égéstérbe.

A modern dízelmotoroknál a nehéz meleg indítás általában az injektorokat vezérlő érzékelő meghibásodásával köthető össze. A motor egyik injektorán található a motor hőmérséklet-érzékelője. Hidegindításkor az érzékelő jelet küld az injektor befecskendezési szögének módosítására és az üzemanyag felmelegítésére a szűrőben (ha a motor rendelkezik ilyen rendszerrel). Ha az érzékelő meghibásodik, akkor ugyanazt a jelet küldi meleg indításkor is, mint hidegindításkor. Ez túltöltést eredményez és gőzdugók alakulnak ki az üzemanyag-vezetékekben, amitől nehezen indul be a motor.

Javaslatok

Ha a dízelmotor magas nyomású üzemanyag-szivattyújának dugattyúpárjai nem koptak el kritikus mértékben, akkor nem szükséges kicserélni az üzemanyag-szivattyút. Ajánlatos átöblíteni az üzemanyagrendszert az egyik dízelmotorokhoz való üzemanyagrendszer tisztítószer adagolásával.

Ezt követően célszerű 9000-10000 kilométerenként dízeles üzemanyagrendszer-védőt alkalmazni, hogy megóvja a magas nyomású üzemanyag-szivattyút az esetlegesen alkalmazott rossz minőségű üzemanyag okozta kopástól. (x)

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb