fbpx

Miért fontos az autóklíma karbantartása?

Nem csupán a légkondinak, nekünk sem tesz jót, ha járművünk klímája nincsen rendben tartva. Amellett, hogy hatékonyságából is veszíthet, élősködők, baktériumok és a penész is megkeserítheti az életünket. Az otthoni próbálkozás lehetséges, azonban könnyen kárt okozhatunk, a szakembereknél viszont már biztosra mehetünk.

Lassan, talán túl lassan is, de közeleg a jó idő, a meleget nehezen tűrők többnyire ilyenkor ébresztik fel téli álmából a légkondit, melyet azonban az első használat előtt érdemes alaposan átnézetni, mert az elhanyagolt autóklíma csúnya következményekkel járhat. Az igazság az, hogy már az sem helyes, ha hónapokig parkolópályán tartjuk a klímaberendezést, ugyanis a hosszú pihenőidő a tömítések kiszáradását, a gáz elillanását okozhatja, ami miatt a légkondi hatásfoka jelentősen romlik.

Hogy elkerüljük a rendszerből kiáramló különböző penészgombák és egyéb baktériumok káros hatását, érdemes minden szezon előtt fertőtlenítést végezni. Azonban vigyázni kell az otthoni próbálkozással, ugyanis könnyen leamortizálhatjuk a teljes fűtéselektronikánkat, amennyiben a befújt, maró hatású hab rossz helyre folyik, akár többszázezres kárt is okozhatunk az autóban. Szervizben néhány ezer forintért cserébe elvégzik a műveletet, és amellett, hogy kórokozóktól mentes lesz a rendszer, még attól sem kell tartani, hogy bármilyen kár éri az egyéb berendezéseket. Kétévente még alaposabb karbantartásra van szükség, ilyenkor az autóklíma teljes átvizsgálása esedékes, melybe beletartozik a nyomásteszt, a feltöltés, valamint a pollenszűrő cseréje is, de a klímahűtő tisztítását is kérhetjük.

1400856713313250

Az elhanyagolt klíma karbantartása az egyik legfontosabb autó körüli teendő tavasszal, az utastérbe kerülő kórokozók fertőzéseket, légúti problémákat okozhatnak, de allergiás reakciók is felléphetnek. A poshadt, penészes szag a rendszerből kicsapódó víznek köszönhető, ez a nedvesség a porral keveredve veszélyes elegyet alkot. A tisztítás mellett lényeges a légkondi helyes használata is. Néhány hetente érdemes bekapcsolni, hogy a kenőanyag átjárja a rendszert. Az utazás vége előtt pár perccel le kell állítani, hogy a lecsapódó nedvesség megfelelően elpárologjon. Nagyon fontos, hogy amennyiben észrevesszük a klíma hatásfokának csökkenését, esetleg zajosabb a kelleténél, ne várjuk meg a nagyobb problémát!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb