fbpx

Lamborghini Marzal – stílusos koncepció

A hatvanas évekig kell visszautaznunk az időben, egészen pontosan 1967-ig, amikor is a Genfi Autószalonon bemutatták a Marcello Gandini által megálmodott Lamborghini Marzal koncepciót.

Gandini és a Bertone Stúdió közösen finomított tervei alapján elképzelt, négyszemélyes autó beleillett volna a Lamborghini akkori palettájába, és nem is akármilyen szerepet szántak a modellnek, hiszen szükség lett volna egy sportos, ám a hétköznapokban is használható típusra.

mar2

Ugyanakkor a Marzal meglehetősen futurisztikusra sikerült, a javarészt üvegből készült sirályszárnyak és panorámatető, valamint a különleges felépítésű farrész leginkább a jövőt vetítette előre, mintsem a hatvanas évek dizájnját. Ennek ellenére elkészült belőle egy működőképes prototípus, ami már önmagában is nagy szó volt, viszont a sorozatgyártásról le kellett mondani.

A Miura módosított padlólemezére épült tanulmány ötsebességes váltóval lett ellátva, és egy kétliteres, 175 lóerős V6-os került bele, ami a Lamborghini szintjén egy viszonylag szokatlan erőforrásnak számított, lévén ennél csakis „nagyobb” motorokkal szerelték a márkatársakat.

mar1

Bármennyire is mutatós volt azonban a Marzal, voltak bőven hátrányai a koncepciónak. A stabilitását és a menetdinamikáját is érték kritikák, valamint a hatalmas üvegajtók műszaki kivitelezése is rettentő bonyolult lett volna, ha sorozatgyártásra került volna a sor, hátsó szélvédő híján pedig a kilátás sem volt a legjobb. Akadtak azért pozitívuma is a kialakításnak, a beszállást megkönnyítették a felfelé nyíló „szárnyak”, továbbá a beltér méretét is sikerült eltalálni, hiszen valóban kényelmesen elfért benne négy személy. Az utastér formaterve is bőven megelőzte korát, a hatszög alakú konzolelemek között kaptak helyet a visszajelzők, mint ahogy a műszerfal egyes részei is ezt az alakzatot vették fel.

mar3

Bár a Lamborghini Marzal végül megmaradt egy nagyon különleges és persze mára hatalmas értéket képviselő koncepciónak, az egy évvel később színre lépő Espadában felfedezhető az öröksége.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb