fbpx

Infiniti Q60 – harapós kupé

Az Infiniti tavaly mutatta meg a nagyközönségnek a Q60 koncepcióját, mely a Q50 alapjaira épült, lényegében annak egy átfaragott, jóval sportosabb változata. Már akkor is lehetett tudni, hogy szériagyártásba kerül a modell, melyre idén januárig kellett várni, ekkor debütált ugyanis a Detroiti Autószalonon, az elmúlt hetekben pedig Genfben az Európai premiert is megejtették.

q602

Az Infiniti Q60 Coupé nevet viselő típus amellett, hogy eltalált és jövőbe mutató dizájnt kapott, technológiai újításaival és menetteljesítményével is dicsekedhet. A külső az Infiniti megszokott jegyeit hordozza magán, természetesen a trendekhez mérten némi szigorodás észrevehető. Amit nem láthatunk, mégis jelentős újításnak számít, az a merevebb kaszni, továbbá a szigetelések jelentős javítása. De ne felejtsük ki a 0.28-as légellenállási együtthatót se, nem csupán a látványra mentek a tervezők, mikor megalkották az áramvonalas, mindössze 137 centiméter magasságú, ám 4.69 méter hosszú kupét.

A beltér szintén visszanyúl a Q50-hez, persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy egy az egyben átpakolták az elődből a belsőt, felszereltség szempontjából azonban jelentős egyezés van. Azért itt is találkozhatunk újdonságokkal, ilyenek például a frissített vezetéstámogató rendszerek, vagy a Bose hangrendszer, melyet kifejezetten ehhez a modellhez igyekeztek igazítani.

q60interi

Az Infiniti új fejlesztésű 3 literes, V6-os biturbó erőforrása is a Q60-ban mutatkozik be, melyből érkezik 305 és 405 lóerős kiadás is. Emellett 208 lóerős, kétliteres, négyhengeres turbómotorral is elérhető lesz, ez utóbbi a Mercedestől származik és a jelenlegi modellekben is találkozhattunk már vele. Nagy kérdés, hogy a motorpaletta milyen irányba fog még bővülni, nem kizárt, hogy a közeljövőben további hajtásláncok is megjelennek. A hétfokozatú automataváltón nem variáltak, viszont a Q60 megkapta a továbbfejlesztett direkt kormányművet, valamint a felfüggesztés is átalakításokon ment keresztül.

A Q60-nal néhány hónapon belül már az utakon is lehet majd találkozni, 2016 második felében kerül a szalonokba, az áráról még nincsenek hivatalos adatok, de a Q50-et alapul véve valószínűleg bőven 10 millió forint feletti összeget kérnek majd el az új modellért.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb