fbpx

Így készítse fel autóját az őszi/téli időszakra

Néhány évtizeden belül talán beléphetünk az okosautók korába, amikor kedvenc négykerekű járműveink automatikusan reagálnak majd a környezeti változásokra, s elvégzik magukon a szükséges karbantartási feladatokat. Addig is, amíg ez várat magára, adunk néhány tippet, hogy miképp kell átvezetni a kocsit az őszi/téli időszakba.

Sans titre 2

Gondoljon arra, hogy egyszer ismét beköszönt a nyár

A hideg évszak sem tart örökké, idővel újfent szükségessé válik a nyári gumik felszerelése, melyektől elvárjuk, hogy adott pillanatban fitt állapotban legyenek. Ehhez azonban a megfelelő módon kell őket tárolni. Egymásra csak akkor pakolja őket, ha felnire lettek szerelve. Ha ez nem történt meg, akkor ajánlott a futófelületen tárolni őket, lazán egymás mellé helyezve, s darabonként negyed fordulatot forgatni rajtuk, havi rendszerességgel.

Fontos még, hogy az abroncsokban konstans tartsuk a nyomást, tehát ne engedjük leengedni őket. A kívánatos nyomás-értéket a jármű „A” vagy „B” oszlopán tekintheti meg!

A futóműnek kulcsfontosságú szerepe van

Az őszi/téli felkészítés egyik alappillére, hogy a futómű a lehető legjobb állapotban legyen. Ennek természetesen a jellegzetes környezeti tényezők miatt van nagy jelentősége. A téli időszakban ugyanis nagyon változatosak az útviszonyok (pl. jegesedés, úgynevezett jégbordás utak), melyekhez a futóműnek tökéletesen kell idomulnia, hogy bírja a megrázkódtatásokat, különben a gömbcsuklók és a szilentek károsodásának esélye a maximálisra fokozódik.

A lengéscsillapítónak is óriási szerep jut, hiszen a jármű stabilitását és a fékút nagyságát is ez befolyásolja. Mindenképpen vessen tehát egy pillantást ennek állapotára is!

Sans titre 3

Folyadékok, melyek megfagyhatnak

Télen a fagypont az autók egyik legnagyobb ellensége, s veszélyben elsősorban az alacsony dermedési pontú, folyékony halmazállapotú anyagok vannak. A hideg évszak nagy vesztese lehet például a motorhűtő és az ablakmosó folyadék. Mindenképpen magas fagyállóságot garantáló terméket válasszon!

Hasonlóan fontos, hogy a motorhoz csak fagyálló hűtőközeget használjon ebben az időszakban, mert a régebbi típusú, kevésbé ellenálló hengerfejjel ellátott motorok könnyen kárát szenvedhetik, ha nem így jár el.

Nem varázslat, mégis lebegtetés

A hideg évszak egyik ismert következménye, hogy dúsabb keveréket (üzemanyag/levegő) kell használni, így azonban megnövekszik a szennyezőanyag képződés is. Amennyiben ez lerakódik a motoron, jelentősen károsíthatja is azt: csökkentheti a teljesítményt s ezzel egyenesen arányosan növelheti a fogyasztást. Megfelelő minőségű motorolaj használatával azonban úgynevezett lebegtető hatást érhetünk el, aminek lényege, hogy megakadályozza a lerakódást.

Inkább éhezzen az a rozsda

A tél beállta előtt érdemes ellenőrizni, és adott esetben növelni a karosszéria felületvédelmét. Ellenkező esetben szabad utat hagyunk a korróziónak.

Őszi/téli szervizakciókért katt ide! További információk az alábbi oldalon érhetőek el.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb