fbpx

Hidegháborús rakéta, avagy az amerikai űr-Trabant | 1957 Plymouth Savoy

Mai videónkban egy 1957-es Plymouth Savoyt-t mutatok be Nektek, ami az amerikai űrkorszak egyik legmegfizethetőbb autója volt. A II. világháborút követően megkezdődött az űrverseny időszaka. Az autóipar igyekezett alkalmazkodni a korszak eszméjéhez, így autóikat úgy tervezték, hogy azok rakéták, űrhajók részleteit utánozzák.

Annak ellenére, hogy elsőként az 1949-es Cadillac-eken jelentek meg az uszonyok, jelenlétük csak 1955-től vált jelentőssé, amikor a Chrysler-konszern főtervezője, Virgil Exner, előállt a Forward Look nevű formatervi irányzattal, melynek lényege az volt, hogy a géptest lapos, széles, és elnyújtott legyen. A Chrysler márkái, tehát a Plymouth, Dodge, DeSoto, Chrysler és Imperial típusai hajlított panoráma szélvédőt, tekintetes krómfelületeket és évről évre terebélyesedő uszonyokat kaptak.

A videóban szereplő ’57-es Plymouth Savoy egy 3,9 literes,sor-6-os erőforrást kapott, ami 132 lóerő leadását tette lehetővé. Jelenlegi gazdája, Ackermann Balázs, online vásárolta az autót, ami Arkansas államból érkezett Magyarországra. Az uszonyos MOPAR jól vészelte az évtizedek múlását, Balázs csak a legszükségesebb részleteket cserélte ki, hogy megőrizhesse az autó patináját.

Ha részletesebben is érdekel a kék Christine története, nézd meg a videót, és derítsd ki, Balázs szerint miért is említhető egy lapon a Trabantokkal! Ha Neked is megtetszett ez a 4 ajtós uszonyos, esetleg elvinnéd egy körre, vagy kibérelnéd egy eseményre, írj Nekünk e-mailt a klasszikkasztni@gmail.com -ra, és továbbítjuk Neked Balázs elérhetőségeit!:)

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb