fbpx

Hazánkban is bemutatkozott a Lada Vesta Kombi és SW Cross

Március 23-án délelőtt, a kiállítás nyitónapján mutatkozott be az AMTS-en a sajtó, majd ezt követően a nagyközönség számára is a Lada Vesta kombi változata. Pontosabban két új modellel is készült a hazai forgalmazó a rendezvényre, ugyanis egyszerre debütált a Vesta Kombi és a Vesta SW Cross is. Míg előbbi a márka zászlóshajójának puttonyos változata, utóbb ugyanez a modell „crossoveresítve” a márkakommunikáció szerint, tehát gyakorlatilag szabadidő változata a típusnak.

2015-ben sok év kihagyás után ismételten megjelent a Lada a magyar piacon, 2017 év végére pedig már sikerült elérni a 2000. értékesített autót a jelenleg 23 tagot számláló országos kereskedőhálózattal. A főszerepet első évben a Granta és a Kalina kapta, mindkettő típusról cikkeztünk már korábban. Ezt követően azonban egy új, a korábbiaknál jóval modernebb típus került a rivaldafénybe. Tavaly februárban jelentkeztünk a Lada háza tájáról, mikor a Duna Autó Zrt. szalonjában leleplezték a Vestát, melynek 3-4 millió forint közötti árával már nem a legolcsóbb családi autók piacát célozta meg. A kombi elkészítése már ekkor is szinte kézenfekvő volt, főleg az európai piac számára. Végre az Automobil & Tuning Show keretében megismerkedhettünk az új modellekkel, melyek első példányai ezen a héten gördülnek be a márkakereskedések kirakatai mögé.

Az új csapotthátú változatok nem csak térkihasználásban, de használati értékben is fejlődtek a szedánhoz képest, számos módosítás és újítás található bennük. Az autók némileg nehezebbek lettek, ez a megerősített vázszerkezetnek köszönhető. A Cross kivitel emellett megerősített és szélesített futóművet is kapott, továbbá ez az első típus a kínálatban, melyhez hátulra is tárcsafékeket kínál a gyártó. Újdonság még a váltó – míg a szedánban Renault eredetű, addig a Kombi és SW Cross kivitelekben orosz gyártmányú 5-sebességes dolgozik. Oroszországban a típus egyébként kapható 1.8-as erőforrással is, nálunk marad az Euro 6-os besorolású 1.6-os, 16 szelepes, 105 lőerős és 148 newtonméter nyomatékú benzines szívómotor, amit már szintén ismerünk és teszteltünk korábban.

A Lada rendhagyóan az autók terepképességeiről is kommunikál: a Kombi változat 178 mm-es hasmagasságával 16,8 első és 19,7 fokos hátsó terepszögekkel rendelkezik, míg a Cross 203 mm-es hasmagassággal és 18,1, illetve 21,8 fokos értékekkel bír.

Az extralista a Comfort és Lux kivitelek esetében (Standardban nem érhető el a kombi), azonos a négyajtós változatokéval, azonban fejlesztéseket a belsőben is egyaránt találunk. Lux felszereltségnél a multimédia egység navigációval és tolatókamerával egészül ki, utóbbinak a képe immáron dinamikus rendszerű és nem csak fix egyenes vonalakat rajzol fel a képernyőre parkolásnál. Az ülésfűtést is változott, a korábbi ki-be kapcsolható rendszer helyett az új modellekben 3 fokozatú skálán állíthatjuk a kívánt hőmérsékletet, továbbá a hátsó üléssor is fűthető lett – igen ritka, ha nem egyedülálló extra ez a maga kategóriájában. Újdonság még a hűtött kesztyűtartó is.

Tengelytávban a bemutatott két modell pontosan megegyezik a szedánnal (fejtérben viszont 2,5 centi az előnye a kombinak), illetve hosszban is csak minimális az eltérés az SW Cross esetében. A csomagtartó így csupán 480 liter, ami kombihoz mérten nem kiemelkedő, de korrekt érték, ledöntött ülésekkel 825 liternyi rakodóhelyet kapunk. Az új típusokban a csomagtartó nyitását már nem csak bentről és nem csak kulccsal tudjuk elvégezni, hanem az erre kialakított külső nyitó segítségével is.

A Comfort felszereltségű Vesta Kombi modellek 3.799.000 forinttól indulnak, míg a Lux 4.249.000 forint. Az emelt hasmagasságú, műanyag védőelemekkel, dupla kipufogóval és 17”-os felnikkel felspécizett SW Cross abszolút a kínálat csúcsát képezi, a Lada új szabadidő-kombija Comfort változatban 4.249.000, Lux felszereltségben 4,5 milliótól érhetőek el listaáron, az első 50 vásárló pedig 5 éves garanciát kap. Bár utóbbi összegek a sok pozitív változás, a modern kiállású formaterv és a jó térkihasználás mellett sem tűnnek kevésnek, ám vélhetően a különböző akciók kereteiben be lehet majd kacsintani listaár alá is.

A Kombi és SW Cross kivitelek Április 6-án és 7-én nyílt hétvége keretében várják az érdeklődőket a márkakereskedésekben, reméljük ezt követően hamarosan mi is megismerkedhetünk egy kiadós teszt keretében az újdonságokkal.

Köszönjük a meghívást a LADA Hungary Kft.-nek!

Bacsa Zoltán

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb