fbpx

Hackereket alkalmaz a Tesla

Nem kell semmi rosszra gondolni, egyszerűen csak az a cél, hogy az egyre inkább előtérbe kerülő számítógépes/online vezérlést megóvják a feltörésektől. A Tesla okos megoldással rukkolt elő, úgy döntöttek, hogy az a legjobb megoldás, ha maguk a hackerek próbálják megkeresni a biztonsági réseket.

hacker

Már régen nem csak az utcán vannak veszélyben az autók, nem elég gondolni a kézzel fogható védelemre. Korábbi cikkünkben beszéltünk a biztonságtechnika fontosságáról, hiszen ma már szinte minden új autónak kiterjedt online rendszere van, amely bizony könnyű célpont lehet, ha a jármű védettsége nem megfelelő. A hackerek technikái fejlettek és nem ismernek határokat, pont ezért a Tesla most épp egy csokorra valót keres belőlük. Az ok prózai, néhány hónapja Kínában gyakorlatilag egy egyszerű telefonos applikáción keresztül törték fel a Model S rendszerét. Persze ez ellenőrzött keretek között történt, a biztonsági konferencián pedig 10.000 dolláros jutalom ütötte a tehetséges hackerek markát. A legijesztőbb talán az volt, hogy a hozzáértőknek könnyed ujjgyakorlatokkal, rövid idő alatt sikerült megoldaniuk a feladatot. Többek között hozzáfértek az ajtózárakhoz, a fényszórókhoz és a napfénytetőhöz is. Ennél persze durvább esetek is előfordulhatnak, hiszen a Teslák bluetooth, navigációs és rádiókapcsolatain keresztül akár a kormánymű és a fékrendszer is irányíthatóvá tehető.

6_12teslas

A Tesla, ahogy ezt már tőlük megszokhattuk, azonnal felkapta a fejét a biztonsági problémákra, érthető módon, hiszen az amerikai gyár nem szeretne támadási felületeket hagyni, mivel az akár a cég felé irányuló bizalmat is könnyen megtörheti. A cég megoldása az információbiztonsági csapat bővítése volt, mintegy harminc új munkatárs csatlakozott a vállalathoz, akiknek kiemelt feladatuk lesz a járművek vezérlésével kapcsolatos biztonsági réseket megtalálni, elemezni, majd lehetőség szerint javítani azokat. Egyéb célkitűzések közé tartozik az autók közötti kommunikáció kialakítása is, ez szintén az új csoport feladatai közé tartozik.

A Tesla Motors egyébként nem csak a munkatársaktól várja a frappáns megoldásokat, minden vállalkozó szellemű hackert bíztatnak, hogy amennyiben új hibát találnak a rendszerben, juttassák el a cég számára a fontos információkat, jutalom viszont csak akkor jár, ha betartják a Tesla előírásait, valamint az adatvédelmi szabályokat.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb