fbpx

Drasztikusan eltolódtak az ársávok a magyar használtautó-piacon

Tegnap reggel a Spirit FM-en Rónai Egonnal beszélgettünk arról, hogy hogyan alakulnak az árak az új és a használt piacon. Mennyit kell várni az új autókra, miként befolyásolja ez a használt autók árait, mekkora hiány tapasztalható összességében a piacon, és milyen sebességgel emelkednek az árak.

Kitértem arra, hogy az autók árai és a vásárlók elképzelései között “nyílik az olló”, az olcsóbb, belépő szintű autók egyszerű karbantarthatósággal egyre nehezebben elérhetőek. Ennek oka, hogy a nagyjából egy évtizede kezdtek el nagyobb tömegben megjelenni a “downsizing” motorok, melyek hosszú távú tartósságát, illetve annak hiányát beárazta a piac. Az egyszerűbb, öregebb, tartósabb régebbi konstrukciók korban ott tartanak, hogy jellemzően már “fáradtak”, különösen annak tekintetében, hogy a hazai piacon a karbantartás hiánya gyorsan nyírja ezeket az autókat, az import “olcsó” autókról meg tudható, hogy sajnos a kilehelt lelkű autók vannak kipofozva, hosszú távon jó megoldásnak, pénztárcakímélő opcióknak kevésbé tekinthetőek. A háromhengeres ezres turbókat garancia idő után vonakodva veszi fel a piac, a jónak gondolt autókért irreálisan magas összegeket kérnek még magas futás és hajlott kor mellett is. Nincs tehát egyszerű helyzetben az, aki költségtudatos opciót keres magának a másodpiacon.

Az új autóknál ott tartunk, hogy kompakt kategóriában 7-8 millió lett az sáv, ahol megtalálható egy decens, nem fényűző felszereltségű modell, ez korábban 5-6 millió volt. 10 millió fölött járunk egy közepes automata SUV esetén. A vásárlók gyomra lassabban emészti ezeket az árakat, mint amilyen gyorsan felpattantak ezekre a szintekre az összegek. A flottás piac ugyanakkor pörög, mert pörögnie kell, a maradványértékek magasabbra kerültek, az induló díjak jellemzően kicsit emelkedtek, a havi díjak a vártnál kevésbé, az ellátottság ugyanakkor komoly zűröket okoz a rendszerben, és komolyabb újraosztás zajlik éppen a piacon. Nagyon izgalmas időket élünk! Hallgassátok meg a beszélgetést 54:30-tól a Spirit FM-en!

forrás: Várkonyi Gábor Blog

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb