Citroën DS5 facelift – francia elegancia

Ha „Citrom”, akkor általában nem egy hétköznapi, utazásra alkalmas doboz, hanem egy igényesen kidolgozott, részleteiben is mutatós jármű jut az eszünkbe. A DS5 ráncfelvarrott változata ugyan vélhetően nem lesz olcsó mulatság, cserébe viszont prémiumkategóriás autót kaphatunk.

GAZ_a65fea899f8945b4981b303c273736f8

Mielőtt még elájulnánk, természetesen a francia gyártónál is vannak egyszerű és A-ból B-be eljutásra tervezett modellek, de mostanság nem ezek a típusok vannak előtérben a Citroën háza táján. Tavaly kaptunk egy bohókás crossovert, a Cactus azonban nem egy ligában játszik a DS5-tel. Utóbbi más oldaláról közelíti meg a vásárlókat, egy komoly, mégis fantáziadús autó képében. Nem hazudunk, ha az mondjuk, hogy a DS5 leginkább a külsejével próbál meg hatni a nagyérdeműre, mintsem az árával. Aztán ha valaki odáig jut, hogy kipróbálja, valószínűleg a kiemelkedő anyaghasználat is megragadja majd a figyelmét.

Röviden a már agyondicsért dizájnról. A DS5 kellemes vonalai eddig is ismertek voltak, a ráncfelvarrott változat leginkább az orr átdolgozásáról lesz felismerhető, amely merőben más kinézettel rendelkezik, mint az előd frontja. A komolyabb ábrázat összességében nem tett rosszat a típusnak, bár talán kissé beleolvad a mezőnybe, és kevesebb maradt meg az identitásából, de mindenképp modernebbnek hat. Belül sokat okosodott a DS5, kényelmi és biztonsági szempontból is észrevehető a fejlődés. Az középkonzol körüli gombrengeteg letisztultabb lett, az érintőkijelző pedig képes lesz megjeleníteni a csatlakoztatott okostelefon képernyőjét. Ezen felül a használatot könnyebbé varázsoló csomagok is rendelhetőek lesznek, virtuális szervizkönyv és a vezetési stílust elemző programok képében, melynek segítségével az autó hasznos tanácsokkal és információkkal látja el gazdáját. Biztonsági oldalról említésre méltó a holttérfigyelő, a kanyarvilágítás, a sávelhagyásra figyelmeztető segédlet és az intelligens kipörgésgátló is. A kényelmi szint is erősödött, memóriás masszázsülés belső hangulatfény és kétzónás automata klíma garantálja a komfortos utazást.

635597860707020579

Ötfajta, új fejlesztéseket is felvonultató erőforrásokkal támad a DS5, a 120 lovas, 3.8 literes fogyasztású BlueHDi az alapmotor, a csúcsot pedig a 210 pacis, hatsebességes manuális váltóval szerelt THP-benzinmotor jelenti majd. De az összesítve 200 lóerős Hybrid 4×4 (négykerekes dízel-hibrid) is a kínálatban marad.

A kép nem lehet még teljes, hiszen a hivatalos bemutató még hátravan, a március 15-én kezdődő 85. Genfi Autószalonon azonban már élesben is látható lesz az új DS5.

Bense Róbert

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Back to top button
Close