fbpx

Az autóvásárlók 5 fő típusa

Magántulajként autót eladni nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha az ember tisztességes szeretne maradni. Néha bizony kemény kompromisszumokat kell kötni és a legmerészebb kérdésekre is nyugalommal válaszolni. Sajnos ez nem mindig sikerül, hiszen a vásárlók is gyakorta érdekes módon keresnek autót. Van olyan típus, amely teljesen normális (a magyar viszonylatokat nézve), ám bőven át lehet esni a ló túloldalára is. Te melyikkel találkoztál már, esetleg valamelyik felsorolt kategóriába tartozol? Figyelem! Szubjektív írás következik, nem kell megsértődni! ;)

Sans titre 1

A bizalmatlan

Az a fajta autóvásárló, akit maximálisan meg lehet érteni a mai tekergetős-üzembentartós-külföldi papíros használtautók világában. Meg fogja nézni az alvázszámot, ha jól felkészült, még a motorszámot is. Ha nem két kulcsot adsz a kezébe, egyből sarkon fordul, azt viszont nagyon jó néven veszi, ha szervizkönyv van az autóhoz, lehetőleg pontosan vezetett. Minden gyanús dologra rákérdez, arra is, amiről esetleg fogalmad nincsen, a próbakörön minden egyes – előre nem bejelentett – hibát hangosan kielemez és kérdőn néz, ha próbáljuk megmagyarázni az okát. Ha nem simlis az eladó, csak jól járhat vele, hiszen nem fog bohóckodni üzembentartóival, sem részletfizetéssel, általában korrekt vásárlók.

A hiszékeny

Sajnos belőlük nagyon sok van, az ilyen típusú vásárlót általában nem az autó állapota, hanem a pillanatnyi megjelenése hozza lázba. Elég neki a csillogó felszín, nem fogja az autó alját kopogtatni, vagy a motortérben babrálni, hogy szembesüljön a csúf igazsággal. Elhiszi, hogy a 20 éves dízel kombiban csak 100.000 kilométer van, a „két héttel ezelőtti” nagyszervizről sem kér számlát, sőt még a tesztkört is letudja egy beröffentéssel, aztán a szerelőnél derül ki, hogy legalább száz éve nem történt még csak egy olajcsere sem. Ők a „magántulaj”-nepperek céltáblái, az olcsó trükkök következményeinek elszenvedői, akik később sok pénzt fognak még költeni az „alkalmi vételre”.

A kritizáló

Talán a legidegesítőbb típusú vevő, nem összekeverendő a bizalmatlannal. A kritizáló a húszéves, 300-at futott, kétszázért hirdetett, de még bőven vállalható autót rommá szidalmazza, majd a legkisebb karcot is felkutatja a karosszérián, az eladóra pedig sandítva nézeget és számon kér rajta minden vélt és valós apróságot. Vallatóan kérdezi, hogy dohányoztak-e benne, törték-e már össze, ha az eladó rázza a fejét, a kritizáló egyből kijelenti, hogy „márpedig ebben bagóztak, érzem”. Lenézően elmondja, hogy ennél ő jobbat is tud feleennyiért. Az eladók egy részénél ilyenkor gurul el a pirula és küldik el a kedves vevőt a kétsaroknyira lévő szalonba, ahol hárommillióért vadiúj autót kaphat.

ae7952u-960

A bizonytalankodó

Általában kedves, tisztelettudóan kérdezget, körbejárja az autót, érdeklik is a problémái, meg nem is. Pénzéért nem újat keres, látszik, hogy meg kell fontolnia a vételt. E-mailban részletes leírást kér, ám sokszor már telefonban elbizonytalanodik, aztán ha mégis elmegy megnézni az autót, csak az állát vakargatja, sóhajtozik, az eladó pedig kínosan hümmög, hogy akkor most mi legyen? Gyakran elviszik az orra elől a kiszemelt négykerekűt, nehezen találja meg az igazit. NEM lehet rábeszélni az autóra, sőt, kifejezetten csökkennek az esélyek az eladásra, ha tukmáljuk neki járgányunkat. Felhívja a szerelőt és a barátokat, kilométereket gyalogol telefonnal a kezében, aztán általában elmegy megnézni még három másikat, és így köszön el: lehet, hogy visszajövök még.

A telefonon alkudozó

Két altípusra lehet bontani, az első az, aki 300 kilométerről érkezik, és óvatosan megkérdezi az eladót, hogy valamennyit enged-e. Ez teljesen rendben van. A másik altípus azonban talán még a kritizálónál is idegesítőbb, telefonban először szépen végigkérdezi, amire kíváncsi, hagyja, hogy az eladó kapálózzon egy kicsit, majd jön a „mennyit engedsz a feléből…hahaha” kérdés, amire általában egy hívásmegszakítás a válasz. A legrosszabb, hogy a „telefonon alkudozók kíméljenek” mondatot tartalmazó hirdetéshez tartozó számot is minden szívbaj nélkül felhívja, alkudozik, részletfizetést kér, disznót/robogót/plazmatévét kínál cserébe, üzembentartóit követel. Javíthatatlan.

Nyugalom, következő alkalommal a magáneladók 5 fő típusát is kivesézzük!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb