fbpx

Audi e-tron Dakar virtuális differenciálművel

Az Audi Sport megkezdte az Audi RS Q e-tronjának tesztelését, melyet 2022-ben tervez indítani a Dakar-ralin. Az Audi lesz az első gyártó, amely a Dakarra egy sorozatban gyártott hibrid autót küld. „Az Audi volt az első márka, amely villamos hajtáslánccal megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt. Most egy új korszakot szeretnénk nyitni a Dakar történetében, egyben teszteljük és fejlesztjük e-tron technológiánkat extrém körülmények között.” – mondta Julius Seebach, az Audi Sport igazgatója. „Az RS Q e-tron rekord idő alatt, fehér lapról indulva készült.” – fejtette ki Seebach.

A Dakar-ralira jellemző extrém követelmények különféle kihívások elé állítják az Audi mérnökeit (is). A maratoni verseny két hétig tart, a napi szakaszok legfeljebb 800 km hosszúak. „Ez nagyon nagy távolság. Elektromos hajtásláncunk számára ez még soha nem látott kihívást jelent.” – jegyezte meg Andreas Roos, az Audi Sport Dakar-projektjéért felelős vezetője.

Mivel a sivatagban nincsenek töltési lehetőségek, az Audi DTM projektjéből az elektromos meghajtáshoz párosított TFSI motorral valósítja meg a hibrid hajtást. A belső égésű motort csak generátorként használják, az optimális fordulatszám tartományban 4500 és 6000 min-1 között működik, fajlagos tüzelőanyag-fogyasztása jóval 200 g/kWh alatti.

Az első és a hátsó tengely egy-egy motor-generátor egységgel (MGU) szerelt, ezt a jelenlegi Audi e-tron FE07 Formula E konstrukcióból vették át kisebb módosításokkal. A harmadik, azonos kivitelű MGU az energiaátalakító, vezetés közben a nagyfeszültségű akkumulátor töltésére szolgál, valamint a visszatápláló fékezés során. Az akkumulátor súlya körülbelül 370 kg, kapacitása hozzávetőlegesen 50 kWh.

„Az akkumulátor szintén egy saját fejlesztés, amelyet partnereinkkel együtt valósítottunk meg” – mondta Stefan Dreyer, az Audi Sport motorsport projektekért felelős fejlesztési vezetője. „Alapvetően minden alkatrészben látjuk a fejlesztési potenciált. De a hajtáslánc rendszerét tekintve már elértük a 97% feletti rendszerhatékonyságot a Formula E-ben. Nincs sokkal több fejlesztési lehetőség. Egészen más a helyzet az akkumulátor- és energiagazdálkodással, jelenleg itt rejlik a legnagyobb fejlődési potenciál. Amit a rendkívül kihívást jelentő Dakar-projektből megtudunk, annak tapasztalata a jövőbeni szériagyártásban kerül majd alkalmazásra.” – fejtette ki Dreyer.

Az e-hajtáslánc maximális teljesítménye 500 kW. Azonban, hogy ebből mennyit lehet felhasználni a verseny során, az még kérdéses. Az autó csak egyetlen sebességváltót működtet. Az első és a hátsó tengelyek nincsenek mechanikusan összekapcsolva, szoftver kezeli a tengelyek közötti forgatónyomaték-elosztást, létrehozva egy virtuális és szabadon konfigurálható középső differenciálművet, amely így súlyt és helyet takarít meg.

forrás: Autotechnika

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb