fbpx

Áttörést hozhat a Tesla Model 3

Az már most tisztán látszik, hogy a nemrégiben leleplezett Tesla iránt hatalmas az érdeklődés, háromszázezernél is többen adták le az előrendelést, ami hatalmas szám azon adat fényében, hogy a tavalyi év végéig világszerte 107.000 darabot értékesítettek a márka különböző típusaiból.

Hogy mégis minek köszönhető az “előzetes” siker? Az elmúlt hónapokban tapasztalt masszív hypeolás mellett leginkább annak, hogy Elon Musk hosszú évek után végre valóban bemutathatott egy olyan Teslát, amely árban is felveheti a versenyt a „nagyokkal”. Ez persze nem azt jelenti, hogy olcsó lenne a Model 3, ám az új típus már jóval barátságosabb árcédulával érkezik. Főleg a Model X-hez, képest, mely 132.000 dolláros kezdőárral lépett a piacra, ez átszámítva 37 millió forintnak felel meg, igaz az alapváltozatért 12 millióval kevesebbet kérnek. De vissza a Model 3-hoz, amelyért 35.000 dollárt kell letenni az asztalra a tengerentúlon. Ennyiért pedig még használtan sem lehet venni Teslát, nemhogy újonnan.

model32

Az új típus leleplezése egy jól megtervezett lépéssorozat része volt, hiszen a Supercharger töltőállomások bővítése már megkezdődött, az európai terjeszkedés is a küszöbön áll, így minden adott volt ahhoz, hogy bevezessenek egy nagyobb tömegek által is elérhető Teslát, amely végre nyereséget hozhat az amerikai székhelyű cég számára. Azt azért tegyük hozzá, hogy bármennyire is szárnyal az előrendelés, az 1000 dolláros foglaló lemondása sokaknál benne lehet a pakliban, persze erről talán még most korai beszélni.

Arról viszont már nem, hogy a 2017-es év végén gyártásba kerülő modell milyen tudással rendelkezik majd. Ugyan a Tesla vezére nem lőtte el minden puskaporát a bemutatón, azt már lehet tudni, hogy az ötszemélyes elektromos autó nagyjából 350 kilométert tud majd megtenni egy töltéssel, szintén jó hír, hogy a Model 3 kompatibilis lesz a gyorstöltőkkel is. Továbbá minden változat kap autopilot-funkciót, illetve a biztonsági felszereltségek fejlesztésére is nagy gondot fordítottak. Bár a gyorsulása nem összehasonlítható a márkatársaiéval, az új típusnak sem kell szégyenkeznie, hat másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás sebességet.

model31

A Teslánál alaposan begyújtották a rakétákat, nagy kérdés hogy a konkurencia miként reagál, illetve az elkövetkezendő másfél évben – míg be nem indul a gyártás – milyen nehézségekkel kell megküzdenie a cégnek, valamint sikerül-e betörni az ázsiai piacra. Mindenesetre a Model 3 lökött egy alaposat Elon Musk szekerén, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb