fbpx

A VW 22 millió elektromos jármű gyártását tervezi tíz éven belül

Duna Auto

A konszern – a korábban tervbe vett 50 helyett – közel 70 új elektromos modell bevezetését tervezi a következő tíz évben. Ennek eredményeképpen az elektromos platformra épülő járművek várható száma 15 millióról 22 millióra emelkedik majd a következő évtizedben. A szén-dioxid semleges egyensúlyhoz vezető úton igen fontos mérföldkő az elektromos mobilitás bővítése. A Volkswagen egy átfogó dekarbonizációs programot indított, amely tisztán szén-dioxid semleges egyensúly megteremtését tűzte ki célul 2050-re minden területre vonatkozóan, a flottáktól kezdve a gyártáson át az adminisztrációig.

A cél, hogy 2025-ig a teljes járműflotta karbon lábnyoma 30 százalékkal csökkenjen a teljes életciklusra vetítve a 2015-ös értékekhez képest. A Volkswagen ezért a járműkínálat elektromos alapokra helyezésén dolgozik, amely kapcsán – kizárólag ezen a területen – több, mint 30 milliárd eurót invesztál 2023-ig. A konszern kínálatában az elektromos járművek aránya 2030-ra legalább 40 százalékra emelkedik majd. Az elektromos járművek új generációjának első képviselői már az idén gyártásba kerülnek: az Audi e-tron után érkezik a Porsche Taycan. Mindkét modellre már 20.000 foglalás érkezett. A Volkswagen ID. felfutásával pedig az elektromos járművek megérkeznek a legkeresettebb szegmensekbe is. Szintén az első hullámban érkezik az ID. CROZZ, a SEAT el-born, a ŠKODA Vision E, az ID. BUZZ és az ID. VIZZION is.

Az elektromos offenzíva során a vállalat stratégiai akkumulátorszállítóként az LG Chem, a SKI, a CATL és a Samsung beszállítói szakértelmére építhet. Az egyre növekvő keresletet figyelembe véve a Volkswagen megvizsgálja annak a lehetőségét is, hogy közreműködjön az európai akkumulátorgyártásban. Még távolabbra tekintve szintén óriási potenciál rejlik a szilárdtest-akkumulátorokban. A cél az, hogy a vállalat partnerével, a QuantumScape-el együttműködésben elindulhasson az ezzel a technológiával készült akkumulátorok ipari szintű gyártása.

Az elektromos mobilitás további népszerűsítéséért 2020-ig 400 gyorstöltő állomást helyez üzembe a vállalat Európa legforgalmasabb közútjai és autópályái mentén az IONITY keretében együttműködő ipari partnereivel. Ezek közül 100 töltőállomást Németországban telepítenek majd, így 120 kilométerenként rendelkezésre áll majd egy töltési lehetőség. A Volkswagen új leányvállalata, az Elli (Electric Life) otthoni töltésre szolgáló, zöld árammal működő fali töltőket is kínál majd, egyelőre először Németországban. Ezen kívül 3 500 töltőpontot hoz létre a vállalat az összes termelési helyszín dolgozói parkolóiban illetve töltési lehetőséget biztosít majd az egyes kereskedésekben is.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb