fbpx

A Toyota GR Supra külső-belső jellegzetességei

Már első pillantásra nyilvánvaló, hogy a GR Supra formavilága a Toyota történelmének sportautói előtt tiszteleg. A mértékadó 2000GT hatása egyértelműen felismerhető a hosszú motorházfedélben, a kompakt karosszériában és a dupla buborékos tetőkialakításban: az orr és a far kialakításában a negyedik generációs Supra jellegzetes megjelenése köszön vissza, különös tekintettel a hátsó kerékdobokra és az integrált légterelő ívére.

A Toyota GR Supra dizájn-témájával először az FT-1 koncepcióautónál találkozhattunk; a kaliforniai CALTY stúdió által megálmodott tanulmányt a 2014-es Detroiti Autószalonon mutatták be. A Toyota GR Supra vezető formatervezője, Nobuo Nakamura egyszerűen határozta meg a feladatot munkatársai számára, tudatosan kerülve az érzelmeket kifejező szavakat, hogy kötetlenül és eredeti formában valósíthassák meg elképzeléseiket.

„Mivel Tada főmérnök úr szeme előtt a maximális vezetési élmény lebegett, tudtam, hogy olyan megjelenéssel kell felruháznom az autót, amely látványában és kiállásában egyaránt izgalomba hozza a sportautók szerelmeseit. A soros hathengeres orrmotor és a hátsókerék-hajtás manapság igen ritka kombinációja lehetővé tette számomra, hogy túllépjek a Toyota határain.” – fogalmaz Nakamura, aki a „sűrített extremitás” fogalmával jellemezi elképzelését. Ez közvetlenül a jármű fizikai felépítésére utal, és három alapvető elemből áll:

  1. Rövid tengelytáv, nagy kerekek és széles nyomtáv;
  2. Testre szabott, kétszemélyes utastér;
  3. A kompakt karosszériához társuló, elnyújtott motortér, amely kihangsúlyozza a soros hathengeres motor és a hátsókerék-hajtás párosát.

Nakamura olyan autót álmodott meg, amely formatervében kétségtelenül modern, mégis a klasszikus sportautók szerethető stílusjegyeit viseli magán. Az eredmény a tömeges gyárthatóságnak a határait feszegette, különösen, ami a hátsó kerékdobok íveit illeti. A Toyota GR Supra végső dizájnjában – a nagy átmérőjű abroncsok, a rövid tengelytáv és a karosszériahossz arányaiban – egyértelműen nyilvánul meg a „sűrített” formai tematika. Figyelemre méltó tény, hogy a tengelytáv rövidebb, mint a GT86 kupéé, a kerekek viszont nagyobbak annál. Ami az „extremitást” illeti, az a jármű széles kiállásában: a feszesre szabott utastérben és a fokozott manőverezhetőséget és stabilitást eredményező, nagy nyomtávban ölt testet.  A dizájn kialakítása során maximálisan ügyeltek a légellenállás és a felhajtóerő optimális egyensúlyára, illetve a két tengely közötti, ideális tömegeloszlásra.

A „dupla buborék” tetőkialakítást például nem csupán hagyománytiszteletből alkalmazták: a megoldás csökkenti a jármű homlokfelületét, ezáltal mérsékli a légellenállást, anélkül, hogy ezzel korlátozná a fejteret.

Az orrkialakítást a negyedik generációs Supra ihlette, ám megjelenése annál is kifejezőbb: a modell mélyen ülő karakterét kihangsúlyozza a markáns központi hűtőmaszk, valamint az azt keretező, a motor hűtéséhez nélkülözhetetlen, nagyméretű légbeömlők. A karakteres lámpatest hatlencsés LED-es szerkezete magában foglalja az irányjelzőt és a nappali világítást is. Azáltal, hogy a fényszórótest az orrhoz közelebb, beljebb helyezkedik el, még nagyobbnak és erőteljesebbnek tűnnek a kagylószerű első kerékívek. Oldalról szemlélve a mélyen húzódó motorházfedél az alacsony orrból kiinduló, dinamikus vonalat rajzol ki. A fedél kilépő éle és a hátsó légterelő szinte ugyanabban a magasságban helyezkednek el, a kettőt mélyen tartott övvonal köti össze.

A karosszéria övvonal alatti része enyhén előre dől, míg az utasfülke erőteljesen hátra billen; utóbbi feszes, kompakt méreteire a fekete A-oszlopok és a tető oldalán kialakított karaktervonalak hívják fel a figyelmet. Tetszetős, masszív küszöbök utalnak a karosszéria merevségére.  A Toyota GR Supra az európai piacokon alapfelszerelésként kínálja a könnyű, ám igen merev, 19 colos, kovácsolt könnyűfém keréktárcsát, váltakozóan fekete és polírozott kivitelű küllőkkel. Hátul a csomagtérfedél peremén kialakított, ívelt légterelő hatékonyan semlegesíti a felhajtóerőt, míg a hátsó lökhárító trapéz alakja lefelé és kifelé, a kerekek irányába tartó mozgás érzését kelti.

A hátsó lámpatestek egyszerű, körkörös kialakítást kaptak; a LED-pontokból álló, karakteres megjelenésű hátsó ködfény és tolatólámpa a lökhárító alsó részének közepén kapott helyet. A Toyota GR Supra formavilágát hétféle karosszériaszín emeli ki, az új matt Viharszürke fényezést a kizárólag az első 90 európai vásárló számára leszállított Toyota GR Supra A90 limitált különkiadás számára tartja fenn a Toyota.

Vezetői környezet: az események középpontjában

A mélyen húzódó, keskeny, vízszintes műszerfal a legcsekélyebb mértékben sem akadályozza az előre tekintést, így a vezető pontosan irányíthatja járművét nagysebességű manőverezés során, míg az elsődleges kezelőszerveket egymáshoz közel helyezték el, így gyorsan és könnyen működtethetők. A műszerfal, a középkonzol és az ajtókárpit egybefüggő kialakítása egységes hatást kelt. Az ajtópanelek és a középkonzol oldalán lendületesen kialakított, puha térdtámaszt találunk; ezeket a TOYOTA GAZOO Racing versenypályákon szerzett tapasztalatait felhasználva alakították ki. A head-up kijelző, a műszeregység elemei, valamint a váltófülek közvetlenül a vezető előtt helyezkednek el, a háromküllős kormánykeréken további kapcsolók találhatók. A bőrbe burkolt kormánykerék kialakítása elősegíti a stabil fogást.

A 8,8 colos, nagy felbontású digitális műszeregység tökéletesen leolvasható a kormánykerék mögött. Középen kapott helyet a térhatású fordulatszámmérő és a fokozatjelző; balra a digitális sebességkijelzés, jobbra pedig az infotainment és a navigációs adatok olvashatók le. Az aszimmetrikus középkonzol markánsan elhatárolja a vezetőt szorosan körülölelő cockpitet az utas szellősebb környezetétől. Ezen az oldalon is megtalálhatók a párnázott térdtámaszok. A klímaszabályozó panel a középkonzolon kapott helyet, a kezelhetőséget memóriás érintőgombok segítik elő; a középkonzol fölött található a 8,8 colos központi multimédiás kijelző. Ez utóbbi érintőképernyőként, illetve egy forgótárcsa segítségével is kezelhető. A csomagtartó kellően tágas két személy hétvégi csomagjai számára. A hely szükség esetén egy kiemelhető panel segítségével az utastér felé bővíthető.

Motorsport ihletésű ülések

Az új Toyota GR Supra üléseinek kialakítását a motorsportból nyert tapasztalatok segítették, így azok minden helyzetben kényelmesek, mégis kiváló megtámasztást biztosítanak, különösen versenypályán. Az ülőlapon és a hátlapon egyaránt határozott oldalsó párnázat tartja szorosan a testet, a fejtámasz integrált kialakítású.  Az ülések megrendelhetők teljes bőrkárpitozással, illetve bőr oldaltámaszokkal kombinált, perforált Alcantara huzattal, amely még határozottabban tartja a testet, és bizonyos fokú szellőzést is biztosít.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb