fbpx

A nyilvános WC, az okostelefon vagy a kormánykerék szennyezettebb?

Röpke pár nap, hét alatt mindennapi rutinjaink szerves részévé vált a koronavírussal való szembenézés. Mára már azt is tudjuk, nem csak a levegőben, emberről emberre terjed a COVID-19, de a különböző felületeken is életképes maradhat és fertőzhet a vírus. Így például az autónk külső és belső felületein egyaránt. De hogyan előzhetjük meg, hogy a kocsink hordozóvá váljon? 

A megelőzés érdekében egyre többen használják napi szinten az autójukat tömegközlekedés helyett – hiszen vannak olyanok, akik sajnos nem tehetik meg, hogy otthonról dolgoznak, és nem járnak be a munkahelyükre. Ezért a személyes higiéné, illetve háztartásunk mellett a gépkocsink tisztántartására is fokozottan ügyelnünk kell, ugyanis könnyen vírusok hordozójává válhat” – árulta el Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. Az óbudai vállalat szakemberei ezért megfogalmaztak pár hasznos tippet, amelyekkel teljesen megtisztíthatjuk autónkat, hogy minimalizáljuk a nem kívánt vírusokat és baktériumokat a felületéről.

A kormánykerék lehet a baktériumok és vírusok melegágya

A jármű legszennyezettebb felülete a kormánykerék. Megdöbbentő, de akár négyszer több baktérium is tenyészhet rajta, mint a nyilvános mosdók WC ülőkéjén, és akár hatszor több mint egy okostelefon képernyőjén. Tisztán tartásához azonban elegendő, ha előbb tiszta vizes ruhával áttöröljük, majd fertőtlenítő kendőt vagy szappanos vizet használunk. A szappannak nem kell alkoholalapúnak vagy antibakteriálisnak lennie, a hagyományos kézszappan, mosogatószer vagy az ezen alapuló, oldatokat tartalmazó autótisztító ugyanolyan hatékony a vírus ellen. 

Fontos, hogy a kormány mellett a többi, nagy tapintású felületet is megtisztítsuk autónk belsejében. Így például az infotainment érintőképernyőt, audio kezelőfelületet, váltógombot, irányjelzőt, elektromos ablak, tükör és reteszelő gombokat, valamint a slusszkulcsot vagy az indítógombot. Annak elkerülése érdekében, hogy ezeknek az elemeknek az elektronikus részegységei megsérüljenek, fertőtlenítő törlőkendő használata ajánlott. Az ajtó fogantyúkat és az ablakokat pedig kívül-belül érdemes megtisztítatni a cseppfertőzés minimalizálására törekedve.

Az autó kulcstartóinak és más festett felületeinek tisztításához az alkohol alapú tisztítószerek helyett hipós oldatot ajánlott használni. A hipó eltávolítja az összes vírusképződést anélkül, hogy megsértené ezeket a platformokat. Általános hüvelykujjszabály azonban, hogy el kell kerülni a hipót minden olyan anyagon, amely nem műanyagból készült. 

Ne felejtsük el a szöveteket!

Az autó tisztításakor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a puha felületeket, például a szőnyegeket, biztonsági öveket, ülések ülő felületét és hátoldalát. Ezen felületek fertőtlenítéséhez használhatunk bőr-, szőnyeg-, illetve kárpittisztítót vagy sampont. 

Ezen kívül több fertőtlenítő spray és törlőkendő is hatásos lehet. Mielőtt azonban nekiállnánk az egész autó takarításának, teszteljük le az új tisztítószert egy kicsi, észrevétlen területen. A bőrfelületeket kezelhetjük sminktisztító kendővel, ami hidratáló szereket tartalmaz, de így is fontos az utólagos kondicionálás, hogy elkerüljük a repedéseket.

Gondoljunk gyermekeinkre!

Nem csak a saját, hanem gyermekeink, szeretteink egészségére is oda kell figyelnünk. Épp ezért fontos, hogy időt szánjunk olyan tárgyak, felületek tisztán tartására, amelyeket ők is rendszeresen használnak autónkban. Így például a hátsó ülésen használható szórakoztatórendszer, klímaberendezés, távirányító, autótakaró, valamint minden olyan könyv és játék, amelyeket gyermekeink tartanak az autóban” – hangsúlyozza Markó Zoltán

A plüssállatok címkéi egyértelmű kezelési útmutatót nyújthatnak, de a legtöbb gond nélkül mosható gépben, alacsony hőfokon és kisebb centrifugálással. A kemény műanyag játékok viszont hígított hipós oldatban érdemes fertőtleníteni – rajtuk a vírusok ugyanis 2-3 napig is életképesek lehetnek. Arra viszont figyeljünk, hogy soha ne keverjük a hipót és az ammóniaalapú tisztítószereket! 

Az újbóli fertőzés megakadályozása

A Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója felhívja a figyelmet, hogy az újbóli fertőzést csak úgy kerülhetjük el, ha megőrizzük saját egészségünket, tisztán tartjuk autónkat és napi szinten fertőtlenítjük azokat a felületeket, amelyeken rendszeresen tartjuk kezünket. 

Az eldobható kesztyűk viselete erősen ajánlott autótakarítás során is. Egyrészről, mert megóvhatják kezünket az erős tisztítószerektől, másrészt meggátolhatják a vírusok terjedését. Használat után viszont kifelé fordítva vegyük le, és azonnal mossunk kezet. Nem ajánlottak a többszörös használatos kesztyűk, hiszen vírushordozóvá válhatnak, és elterjeszthetik más felületekre is a kórokozókat. Emellett erősen ajánlott az ózonos klímatisztítás, amely a baktériumok és vírusok nagy részét elpusztítja. A teljes fertőtlenítéshez azonban elengedhetetlen a pollenszűrők cseréje is. Nem csak most, a koronavírus terjedésének idején, de általánosan, egészségünk megőrzése érdekében.

Szalonjainkban és szervizeinkben is törekszünk arra, hogy megóvjuk ügyfeleink és munkatársaink egészségét. Így például alkoholos kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, naponta többször fokozott fertőtlenítő takarítást végzünk (kilincsek, ügyfélpultok, stb.), szorgalmazzuk és biztosítjuk a bankkártyás fizetések technikai hátterét, a tesztvezetések lehetőségét felfüggesztjük, illetve az autókat a lehető legrövidebb idő alatt adjuk át, anélkül, hogy beülnénk ügyfeleink mellé a gépjárműbe” – tette hozzá Markó Zoltán

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb