fbpx

A Müncheni Nemzetközi Autószalon látogatói láthatják először mozgás közben a BMW iX5 Hydrogen prototípusá

A BMW i divízió innovációjaként kifejlesztett hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia a nagyteljesítményű üzemanyagcellatechnológia és az optimalizált energiatárolási megoldások világszerte egyedülálló kombinációjaként ígér hosszútávon fenntartható vezetési élményt. A BMW X5 műszaki alapjaira épített kisszéria gyártása 2022-ben kezdődik.

bmw

A BMW Group szisztematikusan fejleszti a hidrogén-meghajtású üzemanyagcellatechnológiát, amelyre a hosszútávon fenntartható személyes mobilitás egyik alternatívájaként tekint. A BMW i Hydrogen NEXT tanulmányautó debütálása után két évvel a bajor prémiumgyártó a Müncheni Nemzetközi Autószalonon (IAA Mobility 2021) a BMW iX5 Hydrogen prototípusát is leleplezi. A hidrogén-meghajtású üzemanyagcellatechnológiával szerelt SAV (Sports Activity Vehicle) modell egyike lesz a nagyszabású expó azon járműveinek, amelyeket a látogatók a kiállítóterekben menet közben is láthatnak.2022 végén a bajor prémiumgyártó megkezdi a BMW X5 műszaki alapjaira épített BMW iX5 Hydrogen kisszériájának gyártását, finomhangolási és átfogó tesztelési céllal. A jövőbe mutató újdonság hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiája újabb bizonyítékként szolgál a BMW Group hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák terén bebiztosított, piacvezető technológiafejlesztési szaktudására.

bmw

„Nagyteljesítményű üzemanyagcella-technológiájával és optimalizált energiatárolási megoldásaival a BMW iX5 Hydrogen hajtáslánc-technológiája az egész világon egyedülálló” –mondta Jürgen Guldner, a BMW Group hidrogén-meghajtású üzemanyagcellatechnológiát és tanulmányautókat fejlesztő részlegének elnöke. „A technológiával a fenntartható vezetési élmény új dimenzióit nyitjuk meg” – tette hozzá.Megfelelő körülmények esetén a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiában minden adott ahhoz, hogy rövid időn belül a BMW Group emisszió-mentes mobilitást éltető hajtáslánc-portfóliójának meghatározó pillérévé váljon. A BMW i divízió, amely az abszolút zöld közlekedés népszerűsítését tűzte zászlajára, a jövőben hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt hajtáslánc-technológiákat is kínálhat az olyan, nagyfeszültségű akkumulátor-technológiával dolgozó modellek mellett, mint a BMW i3, a BMW iX3, a BMW iX és a BMW i4. A megújuló energiák felhasználásával előállított hidrogén – a szükséges infrastruktúra kiépítését követően – tökéletesen kiegészítheti a BMW Group tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljeinek palettáját, hiszen képes maximálisan kielégíteni a bajor prémiummárka azon ügyfeleinek mobilitási igényeit, akiknek nincs hozzáférésük villamosenergiahálózathoz csatlakoztatott járműtöltési infrastruktúrához, gyakran tesznek meg egyszerre nagyobb távolságokat és a magas szintű rugalmasságot részesítik előnyben.

bmw

Típus-specifikus stílusjegyek háromdimenziós nyomtatással. A BMW iX5 Hydrogen egy modernkori luxus SAV modell, amely az iránymutató hajtáslánctechnológiát a BMW X modellcsalád erőteljes karosszériaarányaival, fejedelmi kényelmével és sokoldalúságával egyesíti. A modell BMW i divízióhoz kapcsolódó gyökereit és rendkívüli hajtáslánc-technológiáját egyedi karosszéria-kiegészítő és utastéri stílusjegyek nyomatékosítják. A vese alakú hűtőrács-pár belső élei, a 22” méretű, aerodinamikailag optimalizált keréktárcsák belső küllői és a lökhárítók szélső betétjei a BMW i divízió hamisítatlan kék árnyalatában díszelegnek. A küszöbléceken és a műszerfal utasoldali felén a „hydrogen fuel cell” felirat olvasható.

bmw

A BMW iX5 Hydrogen frontrészén elhelyezett légbevezető nyílások hálómotívumai, valamint a hátsó lökhárító és a diffúzor kialakítása ugyancsak típus-specifikus megoldás. A vese alakú hűtőrács-pár ékszerként ragyogó keretét és a lökhárítók szélső betétjeit háromdimenziós nyomtatással állították elő a BMW Group Additív Gyártási Központ prototípusokra és sorozatgyártásban kínált alkatrészekre szakosodott mérnökei. Az additív gyártás számos alkatrész esetében gyorsabb és rugalmasabban alkalmazható termelést tesz lehetővé – nem egyszer olyan geometriai megoldásokkal fűszerezve, amelyek hagyományos gyártási eljárásokkal nem lennének kivitelezhetők.Szisztematikus fenntarthatóság: aerodinamikailag optimalizált keréktárcsák és természetes gumit tartalmazó gumiabroncsok.A BMW iX5 Hydrogen aerodinamikailag optimalizált keréktárcsáin hosszútávon fenntartható, természetes gumit és műselymet tartalmazó gumiabroncsok feszülnek. A természetes gumi és a műselyem összetett beszállítói láncát az erdőségek fenntarthatófelhasználásának biztosítására létrehozott, független Forest Stewardship Council (FSC) szigorú szabványainak való maradéktalan megfelelés igazolja. A BMW Group az autógyártó vállalatok közül elsőként tette elérhetővé ügyfelei számára a Pirellitől exkluzívan beszerzett
gumiabroncsokat.

bmw

Hamisítatlan menettulajdonságok hosszútávra mutató kvalitásokkal. A BMW iX5 Hydrogen lemezei alatt az üzemanyagcella-technológia a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációjával dolgozik együtt. Az üzemanyagcellák az elektromos motor akár 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményéhez szükséges energiát a járműben szállított hidrogén és a levegőből kinyert oxigén kémiai reakciójával állítják elő, amelynek egyetlen mellékterméke a víz. Ezzel a teljesítménnyel a BMW iX5 Hydrogen még a nagyobb utazósebességet is képes hosszútávon fenntartani. Az elektromos motor – amelyet a technológiai zászlóshajóként debütáló BMW iX modellben is alkalmazott, ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia innovációira építkezve fejlesztettek ki a mérnökök –„vitorlázó funkció” és fékezés közben generátorként funkcionál, a felszabaduló energiát a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálva vissza. Szükség esetén az itt tárolt energia rendkívül sportos, hamisítatlan menettulajdonságokhoz segíti hozzá a BMW iX5 Hydrogen modellt, 275 kW / 374 lóerő maximális rendszerteljesítménnyel.

bmw

Az üzemanyagcellákban kémiai reakcióba lépő hidrogént két darab, egyenként 700 bar nyomású, szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tartály szállítja a fedélzeten, összesen 6 kilogrammot. „A hidrogéntartályok feltöltése mindössze három-négy percet vesz igénybe, a BMW iX5 Hydrogen hosszútávú használatának így semmi akadálya nincs” – fogalmazott Jürgen Guldner.A hidrogén, mint az emisszió-mentes mobilitás érdekében tett globális intézkedések alkotóeleme. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA – International Energy Agency) álláspontja szerint jövőbe mutató energiaforrásként a hidrogénben jelentős potenciál rejlik, hiszen tárolhatósági és szállíthatósági adottságainak köszönhetően rendkívül széles felhasználási tartományban alkalmazható. A leginkább iparosodott országokban ezért a hidrogénnel már most jelentős tényezőként számolnak. A szállítmányozási szektorban a hidrogén anagyfeszültségű akkumulátorról táplált elektromos mobilitás kiegészítő technológiai opciójaként kaphat teret, hosszútávon is valóra váltva a fenntartható személyes mobilitás ígéretét.

bmw

Ez azonban nagymértékben függ a zöldenergia felhasználásával, versenyképes áron előállított nagymennyiségű hidrogén elérhetőségétől és az ehhez szükséges járműtöltési infrastruktúra számos országban már intenzíven megkezdett kiépítésétől. A BMW Group üdvözli és támogatja azokat a németországi és európai intézkedéseket, amelyek segítik a hidrogéngazdaság kiépítését és felgyorsítják a zöldhidrogén gyártását. Ide tartoznak a közös európai érdekeket védő IPCEI (Important Project of Common European Interest) keretein belül indított nagy volumenű hidrogénprojektek is, amelyek a Német Gazdasági Minisztérium és a Német Közlekedésügyi Minisztérium támogatását élvezve a teljes értékláncra kiterjednek – a hidrogéngyártástól kezdve, a szállítmányozáson át, egészen az iparági alkalmazásokig.

forrás: BMW.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb