fbpx

A JAGUAR LAND ROVER A FENNTARTHATÓSÁG MELLETT:

MŰANYAG HULLADÉK FELHASZNÁLÁSÁVAL KÉSZÜL A JÖVŐ LUXUSJÁRMŰVEINEK UTASTERE

  • A Jaguar és Land Rover leendő gyártmányaiban műanyag hulladékból készített ECONYL® fonalból szőtt padlószőnyegekkel és burkolatokkal találkozhatunk
  • Az innovatív eljárás révén a prémium brit autógyártó ‘Destination Zero’ projektje keretében folytathatja útját a fenntartható gazdaság felé
  • Az ECONYL® nejlonanyag előállítása során 90 százalékkal kevesebb káros anyag keletkezik, mint a kőolaj alapú műanyagok gyártásában
  • A Jaguar Land Rover célkitűzése, hogy minél szélesebb körben kínálhasson olyan, felelősségteljes forrásból származó anyagokat ügyfeleinek, amelyek a megszokott, minőségi kialakítás mellett csekélyebb környezeti hatással bírnak

A Jaguar Land Rover az ECONYL® nejlont felhasználva tengeri hulladékokból visszanyert, szemétlerakókból kimentett anyagokból készít kiváló minőségű autóbelsőket. 

landrover

Az új generációs Jaguar és Land Rover modellekben ECONYL® rostokból gyártott padlószőnyegekkel és burkolatokkal találkozhatunk majd. Ez a különleges anyag újrahasznosított ipari műanyagokból, ruhaipari szövethulladékokból, valamint elhasználódott, illetve a tengerekből kiemelt, beszakadt halászhálókból készül. 

A Jaguar Land Rover célkitűzése, hogy felelősségteljes forrásból, illetve újrahasznosításból származó anyagokból gyártson fenntartható luxus autóbelsőket, annak a ’Destination Zero’ küldetésnek a része, amelynek keretében az autógyártó innovatív megoldásokon keresztül igyekszik tisztábbá és biztonságosabbá tenni környezetünket, miközben ügyfeleinek fenntartható prémium termékeket kínál. 

A szintetikus szövetek iparának egyik globális vezető szereplője, az Aquafil által gyártott, visszanyert ECONYL® nejlonanyagot már eddig is nagy sikerrel használták high-end divat-, sportruházati és luxusóra-márkák, amelyek kézitáskát, hátizsákot, úszóruhát és óraszíjat készítettek a különleges anyagból. 

Az Aquafil a világ minden részéből gyűjti össze a műanyag hulladékot. Egyetlen év leforgása alatt a vállalat akár 40,000 tonna hulladékot hasznosít újra. Az újrahasznosítás során 90 százalékkal csökken a nejlon előállításához köthető, a globális felmelegedést erősítő emisszió mértéke (a kőolajból előállított termékekhez képest).

Minden 10 ezer tonnányi ECONYL® nyersanyag előállításával 70,000 hordó nyersolaj takarítható meg, illetve 65,100 tonnával csökkenthető az iparág szén-dioxid kibocsátása.

A gyártás során ultramodern feldolgozó központokban elemzik, kezelik és készítik elő a hulladékot, hogy aztán egy vegyi üzemben, egy ’depolimerizáció’ néven ismert eljárás során eredeti alkotóelemeire bontsák azt le. Ebből a nejlon-nyersanyagból fonják aztán az ECONYL® fonalat. 

Az eljárás során eltávolítják a nem műanyag alapú anyagokat: a fémeket, illetve a rézszulfátot (utóbbival a hínárosodástól védik a halászhálókat), és ezeket más újrahasznosító központokba továbbítják. 

Az így nyert ECONYL® nejlon polimer vegyi tulajdonságát és használati jellemzőit illetően teljesen egyenértékű a fosszilis forrásból származó nyersanyaggal, így kompromisszumok nélkül készíthető belőle például padlószőnyegek és szövetanyagok nyersanyaga.

Ebből a fonalból készülnek majd jövőbeli Jaguar és Land Rover gépkocsik padlószőnyegei, hozzájárulva ahhoz, hogy szélesebb körben alkalmazzunk környezettudatos, fenntartható anyagokat, miközben ügyfeleink a megszokott prémium, tartós anyagminőséget tapasztalhatják meg. Az eljárásnak köszönhetően a Jaguar Land Rover közelebb kerülhet a ’Destination Zero’ célkitűzésében megfogalmazott fenntartható gazdaság eléréshez.

A Jaguar Land Rover 2020-ban második alkalommal is elnyerte a ’Carbon Trust’ tanúsítványát, amely igazolja, hogy a vállalat nagy-britanniai gyáraiban folytatott tevékenységek megfeleltek a szénsemlegességet szabályozó, nemzetközileg elismert PAS 2060 norma előírásainak. Ezek a nagy-britanniai létesítmények teszik ki a Jaguar Land Rover globális gyártókapacitásának 77 százalékát. 

A Land Rover jelenleg prémium Eucalyptus szövet opciót kínál a Range Rover Evoque modellhez, míg az Evoque és Range Rover, valamint a tisztán elektromos Jaguar I-PACE egyaránt elérhető azzal a kiváló minőségű Kvadrat anyaggal, amely tartós gyapjúszálakat vegyít újrahasznosított műanyagból készített szintetikus nyersbőr anyaggal: egy autóra elegendő Kvadrat kárpitanyaghoz 53 műanyag palacknak megfelelő újrahasznosított plasztikot dolgoznak fel.

forrás: Jaguar, Landrover

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb