fbpx

A Hyundai IONIQ 5 elnyerte a Világ év autója, a Világ év elektromos járműve, valamint a Világ év autós formaterve díjakat

A széles körben elismert, tisztán elektromos Hyundai IONIQ 5 szabadidőjármű a mai napon újabb győzelmet könyvelhetett el, amikor a rangos 2022-es World Car Awards díjátadóján a Világ év autója, a Világ év elektromos járműve, valamint a Világ év autós formaterve címeket egyaránt elnyerte. A Világ év autója díjakat odaítélő World Car Awards szervezet a New York-i Nemzetközi Autószalonon (NYIAS) hirdette ki a győzteseket.

Az IONIQ 5 a világ 33 országát képviselő 102 autós újságíróból álló zsűri döntése alapján aratott hármas győzelmet. Az innovatív akkumulátoros elektromos jármű (BEV), amely már ezt megelőzően is számos nemzetközi elismerésben és kitüntetésben részesült, 27 másik olyan típussal állt versenyben, amelyeket 2021 során vezettek be a világpiacokon. A modell a végső megmérettetés során mindhárom kategóriában győzni tudott, amelyben jelölték.

Az IONIQ 5 a Hyundai kifejezetten elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ márkájának első gyártmánya. A modell az egyedi fejlesztésű elektromos, globális moduláris platform (E-GMP) architektúra összes eredendő előnyét kiaknázza: a rendkívül tágas belső tér mellett 800V-os elektromos rendszert kínál. Ez utóbbi olyan ultragyors tölthetőséget biztosít, amelynek köszönhetően 10%-ról mindössze 18 perc alatt 80%-ra tölthető az akkumulátor. Az elektromos járművek különleges helykihasználásából adódóan a tervezők a karosszéria két végébe tolhatták ki a tengelyeket, így a belső tér jóval tágasabb lehetett, mint egy hagyományos hajtásláncú gépkocsiban. A modell kétkerék-hajtású (2WD), 77,4 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt változata egyetlen feltöltéssel akár 470-480 kilométert képes megtenni a WLTP norma szerint. A jármű szolgáltatásai között megtalálható a járműből-a-fogyasztóra (Vehicle-to-Load, V2L) technológia, a fejlett online kapcsolódási funkciók, valamint az olyan vezetőtámogató rendszerek, amelyek felülmúlhatatlan utazási élményt nyújtanak.

„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ezekben a rangos kitüntetésekben részesülhettünk. A díjak a Hyundai Motor Company munkatársainak és üzletfeleinek a tehetségét és kemény munkáját ismerik el. Arra törekszünk, hogy megvalósítsuk az ’emberiséget szolgáló fejlődés’ eszményét. Ez a mostani kitüntetés arra bátorít bennünket, hogy tovább dolgozzunk jövőképünk valóra váltásáért.” – mondta Jaehoon Chang, a Hyundai Motor Company elnök-vezérigazgatója.

A magát intelligens mobilitási megoldások szolgáltatójaként újraértelmező Hyundai Motor felgyorsítja villamosítási stratégiáját, hogy a világ első számú elektromosjármű-gyártójává válhasson. A Hyundai 2030-ig tizenhét új akkumulátoros elektromos modell bevezetését tervezi (beleértve a Genesis luxusmárka égisze alatt bemutatandó újdonságokat is), globális villanyautó-gyártását pedig ugyanekkorra évi 1,87 millió darabra kívánja növelni.

„Az IONIQ 5 hatalmas mérföldkő a számunkra.” – tette hozzá Chang úr. „Az innovatív E-GMP platform technológiák olyan korszakalkotó eredményeket tesznek lehetővé a menetteljesítmények, a formatervezés és a helykialakítás terén, amivel intelligens mobilitási megoldások új generációját teremthetjük meg. Az IONIQ 5 mély benyomást tett a világ egyre inkább környezettudatos fogyasztóira, sikere nagyban hozzájárul az autóipar villamosításának a felgyorsításához. A Hyundai átalakulása 2022 során változatlan lendülettel folytatódik: hamarosan új taggal bővül a díjnyertes IONIQ márka modellpalettája.”

Az IONIQ 5 megalkotásával formatervezési szempontból is új korszak vette kezdetét a Hyundainál. A tisztán elektromos jármű vizuális karakterét kinetikus, ékszerszerű felületkidolgozással határozza meg a márka formatervezői által ‘parametrikus dinamika’ néven emlegetett formai irányzat. A szabadidőjármű semmihez sem fogható formavilágát olyan letisztult élek, határozott vonalak határozzák meg, amelyek jól érzékeltetik a típus dinamikus kiállását, míg a karakteres ‘parametrikus pixel’ LED-es fényszórók és hátsó lámpatestek emlékezetes látványt nyújtanak.

Az IONIQ 5 utasterét meghatározó ‘élettér’ tematika maximálisan kihasználja a modell 3000 mm-es tengelytávját: a világújdonságként bemutatott, eltolható padlókonzol minden eddig ismertnél szabadabb mozgásteret biztosít az utasok számára. A gyakran megérintett felületek jelentős részét olyan, környezetbarát anyagok és szövetek – például növényi cserzésű bőr, fenntartható forrásból származó rostok és biofesték – borítják, amelyek jól tükrözik az etikus, fenntartható termékek iránti, egyre határozottabb fogyasztói keresletet.

„Az IONIQ 5-öst valódi úttörőnek szántuk, amely soha nem látott mobilitási élményt kínál.” – mondta SangYup Lee alelnök, a Hyundai globális formatervezési központjának igazgatója. „Ezt a nem hétköznapi járművet formatervezőink és mérnökeink szenvedélye és fáradhatatlan igyekezete keltette életre, amint munkatársaink újraírták az elektromos járművek helykihasználásának szabályait.”

Tavalyi globális bevezetése óta az IONIQ 5 számos rangos elismerésben részesült. Németországban és az Egyesült Királyságban megválasztották az év autójának; elnyerte az Auto Express év autója, valamint az Auto Bild év elektromos autója címeket. Emellett az első helyen végzett a most először megszervezett ‘Best Cars of the Year 2021/2022′ szavazáson is.

A Világ év autója (World Car of the Year) díjra nevezett huszonnyolc gépkocsi közül a zsűri először kiválasztotta a három döntős modellt, majd ezek közül a végső győztes IONIQ 5-öst. Azok a modellek nevezhetők a Világ év autója díjra, amelyeket évente legalább 10 000 példányban gyártanak, amelyek árfekvése elsődleges piacaikon nem éri el a luxusautók szintjét, és amelyeket a 2021. január 1. és 2022. március 30. közötti időszakban legalább két földrész legalább két jelentős piacán forgalmaztak.

A Világ év elektromos járműve (World Electric Vehicle of the Year) díjra nevezett tizenegy gépkocsi közül a zsűri először kiválasztotta a három döntős modellt, majd ezek közül a végső győztes IONIQ 5-öst. Azok a modellek nevezhetők a Világ év elektromos járműve díjra, amelyeket kizárólag villanymotor(ok) hajt(anak), amelyeket évente legalább 5 000 példányban gyártanak, és amelyeket a 2021. január 1. és 2022. március 30. közötti időszakban legalább két földrész legalább két jelentős piacán forgalmaztak.

A Világ év autós formaterve (World Car Design of the Year) díj hattagú zsűrijét alkotó francia, német, japán, brit és Egyesült Államok-beli szakemberek a másik öt díjkategóriában nevezett összes modell közül választották ki az IONIQ 5-öst, mint végső győztest. A bizottság tagjai a bevett normákkal szakító stílusjegyeik, illetve innovatív megoldásaik alapján értékelték az összes nevezett típust.

„Megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattunk a világ legnagyobb jelentőségű autóipari díjainak átadásához.” – nyilatkozta Mark Schienberg, a New York-i Nemzetközi Autókiállítás elnöke. „Nagy örömünkre szolgált, hogy mindenki személyesen részt tudott venni a győzteseket kihirdető ünnepségen. Az elmúlt két év mindenki számára komoly megpróbáltatást jelentett. A fogyasztók azonban idén már nem maradtak távol: eljöttek, hogy megismerjék az autóipar lenyűgöző technológiai és modellújdonságait. Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a döntősöknek!”

A minden évben megrendezett Világ év autója díjak az adott év legkiválóbb formatervét, luxusautóját, sportautóját, városi autóját, elektromos járművét, valamint összességében az év legjobb autóját ismerik el. A World Car Awards zsűrije Idén februárban a Hyundai Motor Group kreatív igazgatóját, Luc Donckerwolke-ot választotta meg a 2022. év autóipari szakemberének (World Car Person of the Year), elismerve az olyan új modellek megalkotásában játszott, jelentős szerepét, mint az IONIQ 5.

Hyundai.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb