fbpx

A Hornettal esélytelen, hogy feltűnés nélkül közlekedj

hudson hornet

A Hudson Hornet (magyarul “lódarázs”) az 50-es évek Amerikájában látott napvilágot, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az egyik legerősebb motorú kocsiként vonuljon be a piacra, és csábítsa el az autószerelmesek széles tömegét.

Első látásra elkelt

Korábban motorpárti gazdája idén áprilisban, egy veterán autó kiállításon szeretett bele első látásra a frissen felújított Hudsonba, amit azonnal meg is vett.

A körülbelül két és fél tonnás autócsodát profi restaurátor készítette fel, ami így hibátlan állapotban kelt el. Az 50-es években még ritkaságnak számító négyfokozatú kocsi automataváltós, amit óriási élmény vezetni, és benne utazni egyaránt.

hudson hornet

hudson hornet

Bivaly a motorháztető alatt

A kocsi 1952-es évjáratú, a motorháztető alatt soros elrendezésű, 200 lóerős, 6 hengeres motor dübörög. Tulajdonosa szerint 90 km/órás átlagtempó mellett 12 litert fogyaszt a jármű.

hudson hornet

A manőverezés szervókormány híján igényel egy kis izommunkát, de a Hudson eleve nem arra lett kialakítva, hogy a városon belül kacskaringózz vele. Kötelező megtapasztalni, milyen a Hudson Hornettal hoszú országúton vezetni, hallgatni a motor muzsikáját, miközben a napfény megcsúszik az autó krómozott idomain.

hudson hornet

Apropó krómozás: kívül belül dominálnak a krómfelületek, amik kiemelik a kocsi vonalait, így nemcsak élményre, de kinézetre is luxusautóról beszélünk.

hudson hornet

Tudtad? Kitűnő motorteljesítménye miatt anno versenyekre is vitték a Hudson-t, és számos megmérettetésen aratott győzelmet, többek között a Nascar futamokon. Ennek állított emléke a Walt Disney 2006-os egész estés animációs filmje, a Verdák. A kocsi saját szlogennel is rendelkezett: “A mesés Hudson Hornet”.

60 év után is fenséges

A korszak jellegzetességét magában hordozza a púpos hát, ami a Hornet tekintélyt parancsoló formájának alappillére. Tulajdonosa elárulta, hogy nem könnyű feltűnés nélkül utazni benne, hiszen a szemetgyönyörködtető, és múltidéző kialakítása vonzza a tekintetet.

hudson hornet

A retro autóknál az alkatrészek utánpótlása problémát jelenthet, de összeköttetéseinek köszönhetően Amerikából könnyűszerrel hozzájut tartozékokhoz a Hudson gazdája – az előző tulajdonoson keresztül.

A motorhoz egyáltalán nem kellett hozzányúlni, az Old Timer vizsgán is csak ámultak a bizottsági tagok, hiszen nem akármilyen látványt nyújt ez a közel 60 éves robosztus autó, ami 2019-ben is kifogástalan állapotba várja, hogy nyelhesse a kilométereket.

hudson hornet

fotók: Kajári-Hamar Ágnes
cikk: Imrényi Dániel

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb