fbpx

2021-ben jöhetnek az infrastruktúrával kommunikáló Toyoták és Lexusok

A mesterséges intelligencia, a robotika és az autonóm autózás (valamint értelemszerűen az azok előszobájának számító aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák) területén is vezető fejlesztőként ismert Toyota, és prémium márkája, a Lexus olyan technológiát mutat be az Egyesült Államokban, amely 2021-től összekapcsolja a járműveket és az infrastruktúrát. A japán autógyártó szerint a technológia növeli majd a járművezetők és a közlekedők biztonságát, javítja a hatékonyságot, miközben a kapcsolt és automatikus vezetési rendszerek révén további előnyöket kínál. A terv szerint felgyorsulnak majd a jármű-jármű és a jármű-infrastruktúra kommunikációs lehetőségek. Ezzel megkezdődik az 5,9 GHz-es rövid hatótávú kommunikációs rendszer (Dedicated Short-Range Communications, DSRC) bevezetése is, ami várhatóan a többi autógyártót is a DSRC rendszer használatára motiválja az Egyesült Államokban.

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a járművezetők és az utasok biztonsága érdekében a járművek „beszélni” tudnak egymáshoz és környezetükhöz. Az autóipar és a világ egyik vezető innovátorának számító, éves szinten minden autógyártónál több szabadalmat bejegyző Toyota és a Lexus fejleszteni szeretné ezt a párbeszédet, ezért azt tervezi, hogy 2021-től az Egyesült Államokban forgalmazott járműveihez bevezeti a rövid hatótávú kommunikációs rendszert (DSRC). A terv szerint a 2020-as évek közepére a teljes modellpalettát ezzel a rendszerrel fogják kínálni. A Toyota és a Lexus által bevezetendő DSRC jelentős lépés lesz a biztonságosabb és gazdaságosabb vezetési rendszerek irányába, miközben segít elterjeszteni a kapcsolt és automatikus vezetési technológiákat.

„Ha a járművek intelligens rendszerei a DSRC rendszer segítségével még szélesebb körben és hatékonyabban tudnak együttműködni, akkor a járművezetők számára bekövetkezhet a zéró halálos baleset, a kevesebb forgalmi dugó és az akadálytalanabb közlekedés kora.” – véli Jim Lentz, a Toyota Motor North America (TMNA) vezérigazgatója.

„Három éve azt ígértük, hogy a 2017-es év végéig szinte minden eladott autónkban automatikus vészfék (AEB) lesz. Ma az Egyesült Államokban eladott Toyota és Lexus járművek 92 százalékában szériafelszerelés a Toyota Safety Sense vagy az AEB rendszerrel kiegészített Lexus Safety System. A többi autógyártó is egyre gyorsabban vezeti be ezt az életmentő technológiát, így jóval a 2022-re kitűzött iparági bevezetési céldátum előtt járunk. Ennek szellemében úgy gondoljuk, hogy a DSRC egyre elterjedtebb használata az autóvezetők számára nemcsak biztonságosabbá és gazdaságosabbá teszi céljuk elérését, hanem segít lefektetni a jövőbeni kapcsolt és automatikus vezetési rendszerek alapjait is.”

A DSRC-adatátvitel lehetővé teszi a jármű-jármű (V2V) és a jármű-infrastruktúra kommunikációt (V2I), melyeket együttesen V2X-ként ismerünk. A DSRC technológiát már a kormányzati-ipari együttműködés során is átfogóan tesztelték, sőt az Egyesült Államok egyes területein már be is vezették. A DSRC másodpercenként több alkalommal precízen anonimizált adatokat küld a jármű helyzetéről, sebességéről és gyorsulásáról. Ezeket az adatokat a többi, DSRC-vel felszerelt autó fogadni tudja, s ennek köszönhetően a járművezető el tudja kerülni az esetleges baleseteket. A kommunikáció segítségével fontos, valós idejű információk is eljutnak a járművezetőhöz, így például olyan dolgok is előre láthatók, mint az úton várható veszélyhelyzetek, a lassú vagy álló járművek, fényjelek, táblák, illetve nehezen látható úthibák. A DSRC az 5,9 GHz-es spektrumból 7 csatornát használ, melyeket az intelligens közlekedési rendszer (Intelligent Transportation Systems) számára engedélyeztek. Ez azért fontos a felhasználók számára, mert a technológia nem igényel mobil adathálózatot, így a DSRC-vel felszerelt autókat nem terhelik a mobilhálózati díjak. A DSRC az iparági szabványok szerint működik, így a Toyota autói képesek lesznek más gyártók autóival is kommunikálni, ami mindenki számára megtöbbszörözi a biztonságot.

Előretekintve megállapítható, hogy a DSRC-jellegű kommunikációs rendszerek segítenek további előnyökhöz juttatni a felhasználókat, mivel így az autógyártók egyre nagyobb számban szerelik fel járműveiket további szenzorokkal, kamerákkal és radarokkal. A kommunikációs technológiák összekapcsolhatók a fedélzeti szenzorokkal, így az automatizált járműrendszerek biztonságosabbak, megbízhatóbbak és élvezetesebben használhatók lesznek. 2015-ben a Toyota és a Lexus volt a világon az első autógyártó, amelyik DSRC-vel felszerelt járműveket kezdett értékesíteni Japánban. Ez a technológia részletes és hasznos információkkal látja el a járművezetőt a környező járművekről és forgalmi jelzésekről. 2018 márciusában már több mint 100.000 darab, DSRC-vel felszerelt Toyota és Lexus futott Japán útjain.

Az elmúlt 13 évben a Toyota a DSRC V2X kommunikációs technológia fejlesztése érdekében együttműködött más autógyártókkal, infrastrukturális szervezetekkel és az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumával is. A Toyota most arra biztat más autógyártókat, valamint a közlekedési infrastruktúra üzemeltetőit és irányítóit, hogy köteleződjenek el a DSRC technológia irányában, és így megvalósulhasson a technológia által lehetővé váló teljes biztonság és akadálymentes forgalom.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb