Duna Autó Zrt.

A telematika rejtelmei

Kevesen gondolnak bele, de a fejlett rendszerekkel rendelkező járművek rengeteg adatot tudnak, tárolnak, továbbítanak gazdáikról. Még ha ezek nem is feltétlenül a legféltettebb információk közé tartoznak, érdemes utánanézni, hogy mit is tud rólunk a saját autónk és hová továbbítja az összegyűjtött adatokat.

Az autógyártók a modern világban más szolgáltatókkal közösen fejlesztenek ki olyan rendszereket, melyek megkönnyítik tájékozódásunkat, fokozzák a biztonságérzetet, naprakésszé teszik járműveinket. Mindezt manapság már vezeték nélküli technológiát alkalmazva valósítják meg, szinte észrevétlenül, és sajnos sokszor maga a tulajdonos sem foglalkozik ezeknek a kérdéseknek a miértjével.

telematicsNyomkövetés, internetkapcsolat, távdiagnosztika, telefon összekapcsolása a járművel, valamint a mostanában vitákat generáló autós fekete doboz csak néhány olyan „láthatatlan” dolog, amelyek már most, vagy a közeljövőben elérhetőek lesznek. Ezek a rendszerek adatcsomagokat továbbítanak a szélrózsa minden irányába, melyekhez egyesek hozzá is férhetnek. A tulajdonos ebből általában semmit nem érzékel, pedig az adathalászat veszélye ebben az esetben is fennáll. Lényegében a kinyerhető adatokból könnyen összeállítható az gépjármű gazdájának autós profilja, legyen szó a GPS által, vagy akár a mobiltelefon jóvoltából továbbított információkról. Ezek a lehetőségek persze már rég felkeltették a kereskedelmi szféra kreatívabb részét. A marketingtevékenységeket, de akár a biztosítókat is segítheti a megszerzett adat, nem is beszélve a baleseteknél használt e-call technológiáról, amely jogilag is számos kérdést vet fel. De, hogy továbbmenjünk, az autótolvaj „szakma” modernebbik fele is gyakran turkál bele virtuálisan az autóinkba, bizony kifinomultabb módszerek is vannak már a kilincsfelfeszítésnél.

telematics-car-insurance

Hiába segítenek a hétköznapokban ezek a lehetőségek, ha nincs keretek közé szorítva, kiket is illetnek meg ezek az információk, amelyek lényegében már a magánszférát is érintik. A törvényi szabályozás még a fejlettebb európai országokban is csak gyerekcipőben jár, de abban már sok helyen megegyeztek, hogy az autó leendő gazdáját részletesen tájékoztatni kell arról, hogy milyen adatokat tart nyilván a jármű rendszere, és ezeket hogyan használja a továbbiakban. Általában egyetértenek azzal is, hogy az információkat valamilyen szinten külön kell választani, hogy a tulajdonos jogai ne csorbuljanak. Talán a németek járnak a legközelebb a problémakör megoldásához, ugyanis szorgalmazzák, hogy az autóvezető adatainak védelmét technikai és törvényi szinten is biztosítsák. De a végleges megoldás még várat magára, és bizonyosan okoz még elég fejtörést kereskedelmi, jogi, valamint privát szinten is.

motortisztítás
Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet

Close
Back to top button
Close