Volvo S40 teszt – 15 éves luxus

Az öregedő autók közül általában az alacsony fogyasztású, igénytelen modellek a keresettek, mai tesztünkben azonban leszámolunk azzal az előítélettel, hogy egy nagy és kényelmes járgánnyal idősebb korára már csak a baj van.

IMG_1424

A Volvo S40 hazánkban is viszonylag kedvelt típus, és annak ellenére, hogy az első generációs széria már bőven benne van a korban, egész jól tartja az árát. Ennek igazából több oka is van, az pedig csak egy kis szelete a tortának, hogy a Volvo márkanév általában bizalmat gerjeszt az emberekben. Az S40 fő előnye valójában a megbízhatóság és a biztonság. Ez a két jellemző sokak szerint nem feltétlenül várható el egy idősödő nagyautó esetében, de tesztalanyunk és összességében a Volvo erre alaposan rácáfol.

Csillaggarázsos S40-el volt dolgunk, semmi meglepő nincs abban, hogy mind a bordó fényezéssel, mind a kasznival kicsit már elbánt az idő, a sárvédőívek már voltak javítva, azonban az összkép rendben van, a motorháztetőn lévő kavicsfelverődéseket kompenzálja az igen vagány hátsó spoiler. Belül még meggyőzőbb a látvány, igazán egyben van a Volvo beltere, minden faberakás a helyén van, nincsenek szétkopva a kezelőszervek, a műanyagok sem porlottak el, sőt, még az ajtóbelsők is meglepően jól tartják magukat, persze a történethez hozzátartozik az is, hogy ez a darab mindössze 161.000 kilométert futott.

Ami viszont talán a legmeggyőzőbb tulajdonsága, az a fejedelmi kényelem, egész nap el lehetne ücsörögni benne, annyira komfortos. A 470 literes csomagtér rátesz még egy lapáttal az elégedettségünkre, ebbe aztán minden belefér, amit csak el tudunk képzelni. A felszereltség az autó korához képest erős, automata klíma, hátsó roló, elektromos ablakok, szervokormány, bőr-szövet ülések, deréktámasz. Nyilván ezért 15 éve szép pénzeket el is kértek, de az már a múlt, azonban manapság egy jó állapotú még simán megér 700 ezret.

IMG_1430

A motorösszhang teljesen rendben van, azért a kétliteres, 136 lóerős erőforrásnak már van ereje, igaz az 1280 kilogrammos súlyhoz kell is. A futómű kicsit zörgős, és a kuplung sem tűnik százasnak, cserébe az ötgangos manuális váltó korrektül kapcsolható. A fogyasztás is elfogadható, az átlag 8 liter körül van a tulajdonos elmondása szerint, aki egyébként elégedett a Volvoval, továbbá azt is elárulta nekünk, hogy autója szervizköltsége szokványos, nem ette meg a pénztárcáját, éppen ezért ma is nyugodt szívvel választana egyet a svéd gyártó modelljei közül.

IMG_1429

Természetesen az S40-ek között is vannak jóval lelakottabb darabok, azonban egy nem túlságosan elhasznált példány még sokáig lehet hűséges családi autó, a négycsillagos Euro NCAP teszt pedig bizonyítja, hogy biztonsági szempontból a mai napig megállja a helyét. Minket meggyőzött, az S40 egész szépen öregszik.

Használt vagy új autóra kérjen ajánlatot az autotveszek.hu weboldalon!

Bense Róbert

zparts autóalkatrész
Cimkék
Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Back to top button
Close