fbpx

Új Nissan JUKE hibrid: erősebb és sokkal kevesebbet fogyaszt

  • Fejlett sebességváltó az érzékeny és közvetlen vezetési élményért
  • Új 1.6-os négyhengeres hibrid motor
  • Tisztán elektromos üzemmód az első fokozatban illetve 55 km/ó-ig
  • Akár 80%-os elektromos üzemmód városi környezetben
  • Akár 40%-os üzemanyag-fogyasztás csökkenés városi környezetben
  • e-Pedal: egypedálos vezetés
  • Megújult még modernebb dizájn, markánsabb hűtőmaszk

A Nissan ikonikus kompakt Crossovere, a JUKE, hamarosan új hibrid hajtáslánccal bővíti motorpalettáját, amely növeli a teljesítményt és csökkenti a fogyasztást.

A Nissan elektromosítási termékstratégiája egyre nagyobb lendületre kap. A JUKE hibrid, amely még idén csatlakozik a termékpalettához, újabb mérföldkövet jelent azon stratégiai törekvésünkben, hogy 2023-ra a kínálatunkban szereplő minden autó elektromosítva legyen.” – nyilatkozta Guillaume Cartier, a Nissan AMIEO régió elnöke.

A JUKE hibrid egy igazi multimodális hibrid hajtásláncot mutat be. Ez kulcsfontosságú vásárlói előnyöket biztosít:

  • 100%-ban elektromos indítás – minden alkalommal
  • Élvezetes vezetés
  • Kiváló üzemanyag-hatékonyság az intelligens multimodális sebességváltónak, a hatékony regeneratív fékezésnek és a nagy teljesítményű akkumulátornak köszönhetően

A hibrid hajtáslánc fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektettek a JUKE ügyfelek visszajelzéseire, akik számára fontos a gazdaságos ugyanakkor élvezetes vezetési élmény. Így a vezetés izgalmát ezzel az új, erőteljes, érzékeny és hatékony hajtáslánccal párosították.

Hatékony motor az Alliance szinergiáknak köszönhetően

Az új hibrid hajtáslánc teljes mértékben kihasználja a Renault-Nissan Mitsubishi Alliance-en belüli mérnöki erősségeket.

A JUKE hibrid hajtáslánc egy új generációs, csúcstechnológiás Nissan belső égésű motorból áll, amelyet kifejezetten hibrid hajtáslánc-alkalmazásokhoz fejlesztett ki a cégcsoport. A benzinmotor teljesítménye 69 kW (94 lóerős), míg a nyomaték 148 Nm.

Az elektromosságot tekintve a Nissan biztosította a fő villanymotort, amely 36 kW (49 lóerős) és 205 Nm nyomatékot produkál. Emellett a Renault biztosította a 15 kW-os nagyfeszültségű indítót/generátort, az invertert és az 1,2 kWh vízhűtéses akkumulátort, valamint a rendkívül innovatív sebességváltót. A végeredmény egy olyan hajtáslánc, amely 25%-kal nagyobb teljesítményt biztosít, mint a jelenlegi benzinmotor; városi használatnál akár 40%-kal, egyéb utakkal kombinálva pedig akár 20%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. (Az említett számok jelenleg belső becslések, a homologizációs folyamat után érhetőek el majd a végleges fogyasztási adatok.)

Intelligens automata sebességváltó

A Nissan JUKE hibrid középpontjában a vezetési élmény áll, melyhez a kulcs egy fejlett, alacsony súrlódású multimodális sebességváltó, amely optimálisan használja ki a hajtóerőt, legyen az elektromos-, benzinmotor vagy mindkettő.

A súrlódás csökkentése érdekében a benzinmotorhoz kapcsolódó négy, a villanymotorhoz kapcsolódó kettő fokozat váltásához körmös tengelykapcsolót használnak a hagyományos szinkrongyűrűk helyett. Ezenkívül a súrlódás csökkentése érdekében ez a sebességváltó nem alkalmaz tengelykapcsolót. Minden jármű indítása 100% elektromos módban történik. A két elektromos motort felváltva használják a fokozatok szinkronizálására, ami egyenletes és finom gyorsulást biztosít.

A sebességváltót egy fejlett algoritmus vezérli, amely kezeli a váltási pontokat, az akkumulátor energia-visszatöltését, valamint a fejlett soros-párhuzamos architektúrát. A hajtáslánc zökkenőmentesen, vezetői beavatkozás nélkül tud navigálni a különböző hibridizációs típusok között (soros, párhuzamos, soros-párhuzamos) a gyorsulási és teljesítményigényeknek megfelelően. Ennek eredményeként a vezető nyugodtan élvezheti az egyenletes gyorsulást, valamint a hatékony, alacsony károsanyag-kibocsátást – ezzel mindenki csak nyer.

Villanyautó-szerű vezetési élmény

A JUKE hibrid intelligens hajtásrendszere számos paraméter szerint szabályozza a hajtásláncot, azzal a céllal, hogy optimalizálja a JUKE EV módban eltöltött idejét. A tesztelések során a Nissan mérnökei a menetidő 80 százalékát tisztán elektromos hajtással tudták megtenni városi forgalomban. Ezt rövid hibrid fázisok szakították meg, amíg újratöltött az akkumulátor mielőtt visszatért az EV üzemmódba. A JUKE hibrid nemcsak az induláskor van 100% elektromos üzemmódban, hanem képes akár 55 km / órás tempóig is kizárólag villanyos üzemben haladni. Így a vezetők erőteljes és élvezetes elektromos vezetési élményben részesülnek.

A rendszer automatikusan maximalizálja az EV-használatot, de a JUKE hibrid egy dedikált EV-mód kapcsolót is kapott, amely funkcióként használható olyan esetekben, amikor a vezető nem akarja, hogy a motor járjon, például lakott területeken, beépített területeken (például iskolák, parkolók környékén), gyorséttermeknél és forgalmi dugókban. Amíg az akkumulátor töltöttségi állapota engedi, a JUKE Hibrid csak elektromos járműként működik.

Regeneratív fékezés

Lassításkor az elektromos motor generátorként működik hasznosítva a kinetikus energiát. Ezt elektromos energiává alakítja át, amelyet a hibrid meghajtó akkumulátorában tárol.

A továbbfejlesztett Regenerative Cooperative Brake funkció egyesíti a regeneratív fékezést és a hagyományos súrlódó fékezést a hatékony energiavisszanyerés érdekében. A vezető nem fogja észlelni a két rendszer közötti szabályozásokat, így a fékpedálon keresztüli visszajelzés állandó és intuitív marad.

A JUKE Hibrid egy hajtásmód-választóval is rendelkezik, amely lehetővé teszi a vezető számára, hogy az Eco, Normal vagy Sport módot válassza. A vezetési mód nemcsak a kormányerőt, a klímaberendezés működését és a gázpedál reakcióját változtatja meg, hanem az új hibrid hajtáslánc esetében a regeneratív fékezési viselkedést és az akkumulátor töltöttségi állapotát is befolyásolja. Sport üzemmódban például a fékezés alatti regeneráció magas szintre van állítva, hogy maximalizálja az elektromos teljesítményt a hatékony gyorsulás érdekében.

e-Pedal a kényelmesebb városi vezetésért

A LEAF tiszta elektromos hajtásához hasonlóan a JUKE Hibrid is fel lesz szerelve a Nissan e-Pedal vezetési rendszerével, amely aktiválás után lehetővé teszi az autó vezetését mindössze egy pedállal – az esetek túlnyomó többségében. A gázpedál felengedésekor mérsékelt fékezéssel (legfeljebb 0,15 g-vel) lassítja le a JUKE-ot az úgynevezett kúszási sebességre (5 km/óra). Néha további fékezésre van szükség a lassításhoz, illetve minden esetben a teljes leálláshoz. Az e-Pedal használata gyorsan ösztönössé válik, így csökkenti a sofőr terhelését városi vezetés közben, és ezáltal sima és pihentető vezetési élményt biztosít, miközben maximalizálja a hibrid akkumulátor-energia visszatermelését.

Új külső dizájn

A JUKE sportos kupé crossover dizájnja az új hibrid változaton is megmarad. Ugyanakkor a hűtőrács sokkal markánsabb lett és jobban harmonizál az autó többi eleméhez képest. A korábbi króm V alakú, az orr részt keretező króm elem kintebb került, folytatva a LED lámpa ívét, ezáltal nagyobb összhangot mutat az autó többi részével.  A króm, V alakú borítás „kintebb kerülése miatt” (valamint alul teljesen eltűnt), a fekete hűtőmaszk-rész sokkal szélesebb, magasabb és ezáltal hangsúlyosabb lett – így az autónak az front része markánsabb illetve maszkulinabb lett.

Továbbá a Nissan nagy figyelmet fordított minden részletre, és egy sor apró változtatást hajtott végre az aerodinamikai hatékonyság optimalizálása érdekében. Először is két olyan elem van, ami kizárólag a hibrid változaton érhető el. Az egyik az, hogy megjelent egy „Hibrid” felirat az első ajtókon valamint a csomagtérajtón. A másik pedig az, hogy felkerült egy fekete fényes hűtőmaszk borítás a motorháztető alá. Ezáltal a JUKE is bekerül a többi elektromos Nissan modell közé, amelyek ugyanilyen dizájnnal fejezi ki azt, hogy az adott modell elektromosítva van. A fényes fekete csík magassága az adott modell elektromosítási fokát mutatja. A Nissan Ariya esetében, ami 100% elektromos autó, a teljes hűtőmaszkot fényes fekete borítás takarja.

Ezeken túlmenően az új JUKE első hűtőrácsán júniusi gyártástól az új Nissan márkalogó látható.

A hűtőrács hálós kialakítású, és vannak rajta kisebb aktív felületek a légellenállás optimalizálása érdekében. Mivel a hibrid változatnak alacsonyabb a hűtési igénye, ezért megnyílt a lehetőség az aerodinamikai optimalizálásra. A légáramlás javítása érdekében a lökhárító alatti karosszériát is módosították, így egy kifejezetten hibridekre tervezett hűtőrács redőny került be, amely lehetővé teszi a légáramlás automatikus hűtési igény szerinti beállítását, amennyire csak lehetséges, csökkentve a légellenállást.

A hátsó légterelőt átalakították, hogy még tovább csökkentse az autó mögött képződő örvényeket. Az első kerekek előtt pedig a gumiabroncsok légterelőit formálták át és helyezték át, hogy megtisztítsák a légáramlást, míg a hátsó tengely olyan borítást kapott, amely egyenletesebbé teszi a légáramlást az autó alatt.

A vadonatúj, kéttónusú, 17 colos könnyűfém felnik a JUKE hibriddel egy időben kerülnek bemutatásra (a benzinmotoros változatokhoz is) hasonlóan a Nissan Ariya-hoz gyártott kéttónusú, 19 colos aero keréktárcsák a vizuális hatás és a hatékonyság érdekében.

Belső frissítések

Az utastérben a jobb oldali számlap a sebességet, a bal oldali pedig a teljesítménymérőt mutatja. Amikor a mutató a „Charge” (töltés) ​​területén mozog, akkor zajlik az energia-regenerálás, amikor az „ECO”-n, akkor elektromos meghajtás lép életbe, illetve ha a „Power”-en (teljesítményen) van, akkor a belső égésű motor és az elektromos motor együttesen működik. A bal oldali számlap alsó részén található egy mérőeszköz, amely az akkumulátor töltöttségi állapotát mutatja.

Az energiaáramlás vizuális ábrázolása a két számlap közötti 7”-os képernyőn jelenik meg. Egyszerű és érthető animáción keresztül mutatja meg az összes különböző lehetőséget. Ez segíti a vezetőt, hogy minél jobban megértse a rendszer működését.

Az e-Pedal gombja a középkonzolon, az elektromos rögzítőfék gombja mögött található, míg a tisztán elektromos EV mód aktiválására szolgáló gomb a két központi szellőzőnyílás között található. Ha az e-Pedal és az EV mód aktív, vizuális emlékeztetők jelennek meg a központi kijelző alján.

A csomagtartó 354 literes, 68 literrel kisebb a benzines változathoz képest az 1,2 kWh-s akkumulátorcsomag csomagolásának köszönhetően. Lehajtott hátsó ülésekkel a csomagtartó 1237 literrel továbbra is a legjobb a kategóriájában, míg a hátsó lábtér változatlanul 553 mm maradt.

Az új JUKE Hibrid ezen a nyáron történő bemutatása a Nissan elektromos kínálatának újabb kulcsfontosságú állomása lesz. Egy elektromos termékoffenzíva kellős közepén vagyunk, amely egyenlő hangsúlyt fektet az gazdaságosságra, a környezettudatosságra és a vezetési élményre is egyben. Mint minden elektromosított termékünk, a JUKE hibrid is újraírja a szabályokat a szegmensében, köszönhetően a merész innovációnak, amely nagyobb teljesítményt és nagyobb hatékonyságot biztosít” – mondta Arnaud Charpentier, a Nissan AMIEO régió termékstratégiáért és árképzésért felelős alelnöke.

forrás: Nissan.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb