fbpx

Skoda Octavia – mindennapi prémium

Mostanában egyre többször kerül terítékre Skoda a szerkesztőségben, az ok pedig kevés magyarázatot igényel: egyszerűen jó és elegáns autókat raknak össze. Lehetőségünk adódott egy új Octavia tesztelésére, a tapasztalatok pedig egyértelműen pozitívak, árkategóriájában magasan veri a vetélytársakat.

IMG_1329

A korábbi Octaviákról is csak elismeréssel lehet beszélni, ugyanis megbízható autóknak számítanak a mai napig is, de a harmadik generációnál egészen elképesztő ugrás vehető észre, mind minőségben, mind motorikus szempontból. Volt szerencsénk néhány napot “hajtani” egy 2014-es, 1.2-es, 105 lovas TSI motorral ellátott Octaviát, és egyértelműen azt éreztük, hogy az ár-érték arány tökéletesen el lett találva.

Valószínűleg sokaknak kerekre nyílik a szemük, ha meghallják, hogy 1.2-es motor van benne, de eláruljuk az eddig sem rejtegetett titkot: ez az erőforrás elég. Az autó dinamikusan mozgatja az 1155 kilogrammos kasznit, nemes egyszerűséggel szólva az Octavia könnyedén felmegy a hegyre, ha arról van szó, méghozzá halkan és lelkesen. Nem kell félni a motortól, jól optimalizált, a súly és az erőforrás összhangjára is ügyeltek. Nagyjából 10.3 másodperc alatt gyorsul 100-ra, végsebessége pedig 196 km/óra. Autópályán és városban is használtuk a teszt során, átlagfogyasztása valamivel 6 liter alatt alakult, a katalógusban 5 litert említenek, ami még a hihető kategóriába tartozik, ugyanis bizonyos értékeknél már inkább láb, mint autófüggő az étvágy. Az Octavia fékrendszere hibátlan, a futómű jól eltalált, kormányműve precíz irányíthatóságot biztosít, hatsebességes manuális váltója pedig pontosan kapcsolható és kényelmes, tehát ezeken a frontokon is igen erősen teljesített a Skoda.

Kívülről is sokat változott az előző generációhoz képest, a merőben új kialakítású karosszéria karakteres formával rendelkezik, a mai kor elvárásait hozza, a Skoda dizájnerei kitettek magukért. Kifejezetten tetszetős az orrész, amely komolyságot tükröz, ám mégsem túl szigorú és valamennyit megőrzött az előző széria vonásaiból is. Az autó méreteit növelték, az új Octavia 9 centiméterrel lett hosszabb elődjénél, a csomagtartó pedig egészen hatalmas lett, alaphelyzetben 590 literes, a hátsó üléseket lehajtva pedig közel háromszor ekkora.

IMG_1336

A belső kialakításról is csak jókat tudunk mondani, hatalmas a beltér, már-már a felsőbb kategóriákat idézi és nemcsak a hely, hanem az anyagok minősége miatt is. A vezetőülésnél olyan érzés fogja el a sofőrt, mintha köré építették volna az autót, minden egyszerűen elérhető, már az első perctől kezdve belakható a Skoda. Apróbb és nagyobb rekeszek, mobil hulladéktároló és szemüvegtartó is került az Octaviába, az üzemanyagtöltő-nyílásban pedig még egy jégkaparó is helyet kapott, az ilyen hasznos apróságok is sokat dobnak egy jármű szerethetőségén.

Felszereltésége szintén dicséretet érdemel, a térdlégzsák, a hővédő üvegezés és a tempomat magasabb árkategóriákban jellemző, mint ahogy a hátsó szellőzőrostélyok is. Feláras extra a távolságtartó tempomat, a telefon vételét erősítő és kihangosítóval ellátott Mobilbox, valamint a sávtartó-segédlet is.

IMG_1331

Akinek egy olyan autóra van szüksége, amivel a nyaralás és az üzleti út is kompromisszumok nélkül oldható meg, annak az új Octavia ideális választás lehet. Akciós áron már 3.9 millió forintért haza lehet vinni, a tesztben szereplő Skoda Elegance felszereltségű, újonnan 5.7 millió forintot kérnek el érte.

A cikk megjelenését és a tesztautót a BARA Autóház Kft. támogatta!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb