fbpx

Oktatáson jártunk a Dongfeng Motor Magyarország meghívásából!

A Dongfeng Motor Magyarország néhány partnerét és az autós szaksajtó képviselőit meginvitálta Tiszalökre, a HCT Szakképzési Centerbe egy elektromos autók szervízelésével kapcsolatos szakmai napra.


A program egy rövid felvezetővel egybekötött kávézással kezdődött, majd körbevezettek a HCT Szakképzési Center telephelyén, ahol rengeteg érdekességet láttunk. Hozzám a 3D nyomatát és a robotika állt a legközelebb. Illetve, talán a legérdekesebb a kutatás-fejlesztés részleg volt, amiről persze nem írhatok semmi konkrétat… A túra után velős elméleti oktatás következett, amely a Dongfeng Seres 3 elektromos autó szakszerű szervízelését, a biztonsági intézkedéseket, illetve a szükséges eszközöket mutatta be. Egy gyors ebédszünet után folytatódott az okítás.


A nap zárásaként pedig az általam leginkább várt rész következett, amelyhez átmentünk a műhelybe, ahol az addig tanult elméleti tudást ültettük át a gyakorlatba. Ez úgy nézett ki, hogy szimuláltunk egy akkumulátor pakk cserét. Közben pedig szemügyre vettük, hogy is áll össze a Seres 3 (A linkre kattintva elolvashatod a bemutatót.) szíve a borítás alatt.

A technikai részletekkel nem szívesen untatnék senkit, viszont azt meg szeretném osztani veled, hogy nagyon hasznosnak találtam ezt a szakmai napot, mivel olyan tudást kaptak a résztvevők és úgy vizsgálhattunk egy elektromos autót, ahogy tényleg csak a szakemberek látták. Megkönnyebbülve láttam, hogy ez már nem a borítás alatt összetákolt kínai valami, minden kábel szépen elvezetve, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Továbbá, az autótesztelés másik oldalát, a szervíz hátteret és a szereléssel kapcsolatos nehézségekbe is bepillantást nyertünk. Az biztos, hogy ez már nem a nagypapa Ladája, amit két villáskulccsal meg lehet javítani… Sokkal inkább szükségesek erősáramú műszerek és rengeteg türelem. Itt nem lehet kapkodni, mert csak egyszer nyúlj rossz helyre! Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy az elektromos autózás veszélyes, hanem azt, hogy nagyon oda kell figyelni és szakszerűen kell eljárni, ha valaki ezeknek az autóknak a szervízelésére vállalkozik.

A Tesztelők.hu szerkesztőségének nevében szeretném megköszönni az invitálást a  Dongfeng Motor Magyarországnak és Soltész Andrásnak.

Írta és fotókat készítette: Háfra Zsolt

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb