fbpx

Lada Vesta SW Cross teszt – emelkedett hangulatban

Ha valamit bőven volt lehetőségünk megismerni az újkori Ladák kínálatából, az a Vesta. Minden egy „nyugati fuvallattal” indult még tavaly márciusban, majd 2017 nyarán egy tartós tesztre is elkötöttünk egy szedánt. Egy évvel az első ismerkedés után aztán ott voltunk a Kombi és az SW Cross hazai bemutatóján, ahol egyértelművé vált, hogy a Lada megtalálta az ideális utat. Teljesen világos, hogy ezen az úton vannak kisebb kátyúk és néhány kereszteződésnél még a jó irányba kell lekanyarodni, de amit az SW Cross mutatott, az biztató.

Kezdjük ott, hogy a Volvo egykori dizájnerének, Steve Mattin-nek a leigazolása a lehető legjobb döntés volt, amit – a jövőre nézve is – a Lada meghozhatott. Az árban barátibb Kombi is mutatósra sikerült, de az SW Cross-on érződik, hogy a márka formatervezői csapata mindent beleadott, gyakorlatilag jelen pillanatban ez a kirakatmodell.

A Kombihoz képest 2,5 centivel megemelt  – előbbi 17,8 utóbbi 20,3 cm-es – hasmagasságú SW Cross remek kiállással bír, és bár összkerék híján a terepkombi megnevezés kissé túlzó lehet, telekkombinak simán lehet hívni, ráadásul a felpattanó kődaraboktól sem kell tartani, ugyanis masszív lemez védi az autó alját. A magassági adatok mellett a gyártó megadta a terepszögek paramétereit is, elöl 18,1, hátul pedig 21,8 fokos. A 17 colos abroncsok is jól állnak neki, arról nem is beszélve, hogy meglehetősen szép felniket kapott a Lada.

Mind a front, mind pedig a far összeszedett képet mutat, a Cross plakett pedig narancs háttérrel hirdeti a Kombitól való különbözőséget. Ezt egyébként a már említett tulajdonságok mellett az ezüst tetősín, illetve a műanyag védőelemek is erősítik. Utóbbi szolidan öleli körbe a Ladát, szerencsére nem estek túlzásba a külső plasztik elemek méreteit illetően. Hátul a műanyag toldatok szürke színben végződnek, a hab a tortán pedig a krómozott, dupla kipufogóvég. Ennél a pontnál csettintettem, hogy „igen, megadták a módját, akkor most már üljünk be…”

Amit a Lada mindig is nagyon tudott, hogy miként használják ki a belső tereket. A Vesta bármelyik variánsát nézve az utastér bálterem méretű, elöl és hátul is hatalmasak a lábterek, de a fejünket sem kell sehol behúznunk, 190 centi fölött is még bőven élhető. Amire azonban érdemes figyelni, azok az ajtók, ugyanis a Lada még mindig nem látta el azokat normális határolókkal, így aztán nagyon könnyű lendülettel kicsapni azokat – amit egyébként már az átvételkor tanúsítottak a kisebb plezúrok.

A helykínálathoz visszakanyarodva az SW Cross erényeit bővíti a csomagtér mérete és variálhatósága, a 480 literes alap 825-ig bővíthető, duplapadlós, alatta pedig a pótkerék kap helyet. Fájdalmas pont, hogy a háttámlák nem síkba dönthetőek, azonban az oldalsó, hálóval is elválasztható tartók, valamint az akasztók praktikus megoldások. Sajnos a 390 kilogrammos hasznos terhelhetőség sem sorolható az erősségek közé.

Nem csak a helykínálat, de a komfort is megfelelő, az ülőlapok éppen elegendő hosszúságúak, némileg szivacsosak az ülések, viszont a szövet-bőr borítás jól mutat rajtuk. Középen hatalmas könyöklő található, ülésfűtést elöl-hátul kapunk, az összes ablak elektromos, a klíma digitális, a szélvédő fűthető, jár automata világításkapcsoló és esőérzékelő is. Kétlem, hogy ennél többet várnunk kellene egy hasonló árkategóriás autótól felszereltség szempontjából, és akkor a multikormányról vezérelhető tempomatot, vagy az érintőképernyőt nem is említettem.

Utóbbin mondjuk még lenne mit faragni, akik még emlékeznek a rezisztív kijelzőkre, azoknak valószínűleg az is rémlik, hogy akár egy kólásüveggel is nyomkodhatták a képernyőt, cserébe az érzékelése jelentősen gyengébb volt, mint a kapacitív testvéréé. Nos, a Ladákban még a rezisztív megoldást alkalmazzák, aminek köszönhetően egy rádió csatornaváltása is okozhat kisebb nehézségeket. Mindazonáltal a tolatókameráért (és annak minőségéért), illetve a navigációért jár a dicséret!

Szóval van egy igazán mutatós külső, egy kategóriájában jól összerakott belső hatalmas terekkel, a Lux szintnek hála pedig a felszereltségre sem lehet panasz. Két kérdés marad, az egyik a műszaki oldala, a másik pedig az ár. Mint ismeretes, a Vesta család jelenleg egyetlen motorral elérhető, mégpedig az 1.6-os, 105 lóerős, 148 Nm csúcsnyomatékú szívó benzinessel. Alapvetően ez egy korrekt konstrukció, simán együtt lehet vele élni a mindennapokban, a cirka 12 másodperces százas gyorsulásra és a 180-as végsebességre sem kell különösebben húzni a szánkat, azt el kell fogadni, hogy a lámpától-lámpáig taposás és az erőből előzés nem az SW Cross terepe.

Az ötsebességes manuális váltó jó pont, egyrészt kényelmes a váltókar elhelyezése, másrészt maga a szerkezet is precíz, a váltási fokozatok hosszúak, jól eltaláltak, ehhez a motorhoz nem is hiányzik a hatos. A fogyasztás már kérdésesebb, a korábbi, Kombi tesztben 8.4-re jött ki a vegyes, nekem 9.1-nél lejjebb nem sikerült vinnem az átlagot (a gyári 6.9 innen lehetetlennek tűnt), bárhogyan is próbálkoztam. Ami érdekes, hogy leginkább országúton vezettem, pályán és városban jóval kevesebbet, dugóban pedig nem igazán kellett ácsorogni. A közel másfél mázsával könnyebb szedánnál 8.1-et sikerült vegyes üzemmódban hozni, szóval az igazság valahol odaát van.

Két lényeges módosítást még nem említettem, ebből az egyik a hátsó tárcsafék, ami csak az SW Crosshoz jár. A másik pedig a szélesített nyomtáv (1510 vs. 1524 mm). A 20,3 centis hasmagasság miatt egyébként billegősebb érzetet vártam tesztalanyunktól, de meglepően stabil kanyarban is, a kormány is jól súlyozott, ezen a téren teljesen meggyőző az SW Cross. A futómű tökéletesen semlegesíti az úthibákat, szinte semmit nem érezni belőlük.

Mindent egybevetve talán csak a motorválaszték szűkösségét, és a fogyasztást tudnám feledni a Vesta SW Cross esetében, minden más tulajdonsága – a 4.5 milliós árcédulát, valamint a 3 év kilométer-korlátozás nélküli garanciát nézve – rendben van. Ezt az irányt pedig érdemes követnie a Ladának, mert néhány éven belül egy kibővített modell/erőforrás palettával komolyabb babérokra törhet a márka az európai piacon.

A tesztlehetőségért köszönet a Duna Autó Zrt.-nek!

Bense Róbert


ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb