fbpx

Skoda Superb Combi teszt – ő a főnök

Kipróbáltam a csúcs-Skodát, amely szerintem kiérdemli a prémium jelzőt, hiszen nem csupán méretei, hanem tudása is kategóriája legjobbjai közé emeli. A részleteiben is kifinomult, de a józan ész határain belül mozgó Superb Combi mindent tud, amit egy földi halandó csak kívánhat.

Ezúttal Szolnokra látogattam, méghozzá a Juvenal Kft.-hez, ahova már elég régóta készülődtem, most pedig végre össze is tudtuk hozni az első találkozást. Nem is akármilyen tesztalannyal lettem útnak eresztve, egy Superb Combit kaptam, a közösen megtett kilométerek alatt pedig minden eddigi sejtésem beigazolódott a modellel kapcsolatosan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azzal gondolom túl sok újdonságot nem mondok, hogy ezek a sejtések már korábban is pozitívak voltak, szemtől szemben sem változott meg a véleményem. Töredelmesen bevallom azonban, hogy bizony kellett néhány perc, mire összebarátkoztam a Superbbel, hiszen 24 óra leforgása alatt ő volt a negyedik autó, amelyik megfordult a kezeim között (a másodikról és a harmadikról itt olvashattok), így a kezdeti ismerkedésnél úgy éreztem magam, mint egy elsőbálozó, akit a Skoda zászlóshajója belevitt a táncba, csak épp a kezdőlépéseket nem árulta el. Aztán ahogy teltek a percek, úgy ült ki egyre inkább szélesedő mosoly az arcomra, és mire feltérképeztem az apró részleteket, már kifejezetten barátságosnak tartottam a határozott formavilággal rendelkező Superbet. De elég a szóvirágokból, nézzük, mit is tud Kvasiny négy keréken guruló „óceánjárója”!

A Skoda jelenlegi dizájnja a kisebbektől egészen a nagyobb modellekig meglehetősen szépen el lett találva, nincs ez máshogy a harmadik generációs Superb esetében sem, amely kombi létére nagyon kellemes jelenség, bárhonnan is nézzük. A kitűnő – LED-es nappali menetfénnyel is ellátott Bi-xenon – fényszórók és a motorházfedél összhangja kiemelendő, de minden élnek és domborulatnak megvan a maga helye, jól átgondolt, modern külsővel van megáldva a 4.85 méter hosszú, lézerfehér (!) autó.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

blank

A beszálláshoz nekilendülvén rögtön megakadt a szemem a Superb-feliratos küszöbvédő díszlécen, valamint az első ajtóba rejtett esernyőn, ezekkel az apró gesztusokkal vált számomra igazán stílusossá és emberközelivé a típus, a tanksapka fedelében megbúvó jégkaparóról már nem is beszélve! Bár időnként kissé elvesztem a részletekben, mégsem éreztem úgy, hogy bármit is túltoltak volna a beltér kialakítását illetően, ugyanis összességében egy letisztult kép tárult elém. A műszeregységek átláthatóak, a középkonzolon sem volt nehéz eligazodni, a 6.5 colos kijelzővel, Smartlink funkcióval, Amundsen navigációval és magyar menüvel ellátott központi rendszer szinten rendben volt, emellett a műszerfalba épített egység is meglehetősen sok információt közölt. Felszereltség szempontjából egyáltalán nem érhette panasz a Superbet, kellemes kidolgozású, multifunkciós, bőr kormánykereket, fűthető első és hátsó üléseket is kapott, de még egy hangulatos, belső LED-világítással is el volt látva. A mogorva téli napokon pedig kifejezetten jól tud jönni az esőérzékelős ablaktörlő, a fűtött ablakmosó-fúvókák, valamint kanyarkövető ködfényszóró. Továbbá jelentősen megkönnyítheti és segítheti a vezető dolgát az adaptív tempomat, a hátsó parkolóradar, a hegymenet-asszisztens, valamint a fáradtságérzékelő szenzor is.

Az utastér méreteiről is csak elismerően tudok nyilatkozni, ha már az elején a táncos hasonlattal éltem, akkor itt is előhúznám, hiszen mind elől, mind hátul akkora a helykínálat, hogy bőven meg lehet mozgatni a lábakat, ha éppen ahhoz van kedvünk. A poggyásztérben pedig akár egy családi pikniket is tarthatunk, az alapból (pótkerékkel) 629 literes, elektromos ajtóval ellátott csomagtartó az üléseket előre döntve közel két köbméteresre nő! Praktikus a hűthető kesztyűtartó és középső kartámasz is, utóbbi egyébiránt meglepően kényelmes kialakítású.

És milyen vezetni? Utazás közben egyáltalán nem érezni közel 5 méteresnek és 1.5 tonnásnak a Superbet, a kétliteres, 190 lóerős dízelmotor ellentmondást nem tűrően tette a dolgát, masszív, dinamikus, és nem is kér sokat, vegyes használatban, lábtól függően 5-6 literrel megelégszik. Ellenben a start-stop rendszer reakcióján lehetett volna még csiszolni, a DSG váltót és a meglepően erős fékeket pedig illik szokni egy darabig, mielőtt véleménnyel illetnénk – tehát csak némi időre és türelemre van szükség az összecsiszolódáshoz! Az autó stabilitása – kategóriájához mérten – kiváló, kormányozhatósága szintén elismerésre méltó, a futómű pedig hősiesen, szó nélkül megküzdött az úthibákkal.

blank

A komfortos óriás listaára (Active felszereltséggel, 1.4-es, 125 lovas benzinmotorral) 7.7 milliónál kezdődik, tesztalanyunk 11.7 millióba kerülne, ha nem lenne akciós, így viszont 9.690.000-ért hazavihető.

A tesztlehetőségért köszönet a Juvenal Kft.-nek!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb