fbpx

Peugeot 3008 Hybrid4 teszt – Kettős mérce

A közepes méretű suv-ok között már nem mai csirke a Peugeot 3008 (hamarosan faceliftet is kap a modell), de fiatalos dizájnjával a mai napig a legjobbak között van, mostantól azonban a formaterv után a technika is az élvonalba került.

peugeot 3008

Kíváncsian vártam a tesztautót, mert nem is olyan régen már járt nálam egy 3008 -as, de míg abban 1.5 BlueHDi motor duruzsolt, a mostani tesztautónk benzin – elektromos hajtású. 

Az egyre szigorodó uniós normák rákényszerítik az autógyártókat, hogy a modellpalettájukat kisebb nagyobb mértékben alternatív (legtöbbször elektromos) meghajtással lássák el. Erre azért van szükség, mert 2021 januárjától az egyes gyártók által forgalomba helyezett járművek kibocsátása átlagosan nem haladhatja meg a 95 g/km-es CO2 kibocsátási értéket, ez a szigorítás részlegesen már a 2020-as átmeneti évben is érvényes. A limitet nem autónkét nézik, hanem az egyes autógyártók által eladott kocsik átlagos kibocsátását veszik alapul. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet egy gyártónak nagyobb CO2 kibocsátású modellje is, de a plusz károsanyag-kibocsátást kompenzálnia kell egy környezetbarátabb változat eladásával, különben büntetést kell fizetniük. A Peugeot többféle megoldással próbál megfelelni a flottaátlagnak. Míg a 208-asból teljesen elektromos változat is készül, addig a nagyobb modelljei (508, és 3008) választékát plug in hibrid hajtású változattal bővítette.

A 3008 Hybrid4 rendszere merőben különbözik a benzines, és dízel kivitelekétől, ugyanis az autó mozgatásáért összesen 3 motor, és egy a megszokottól eltérő összkerékhajtás felel. Van egy hagyományosnak mondható, 1,6-os turbós benzinmotor elöl 200 lóerővel, egy villanymotor szintén elöl 110 lóerővel (ezek az első kerekeket hajtják), és a hátsó kerekek között egy másik villanymotor 113 lóerővel – ez hajtja a hátsó kerekeket. Utóbbi velejárója, hogy egy új bölcsőt kellett tervezni, ami helyet hagy a kerekek között elhelyezett villanymotornak, és amihez új, teljesen független, többlengőkaros futómű is társul a sima elsőkerekes változat csatolt lengőkaros rendszere helyett. Az elektromos motor plusz tömege jót tett a hátsó rugózásnak, sokkal jobban viseli az úton levő keresztirányú bordákat, és a kanyarokban is stabilabban fut az autó. A két villanymotor további előnye, hogy az autó összkerékhajtással is képes mozogni, ugyanis a motorok képesek egymással együttműködve, egyszerre is hajtani a kerekeket.

A menetteljesítményekre egyébként nem lehet panasz, ez egy (részben) villanyautótól nem is meglepő. Ha az akkumulátorok fel vannak töltve, akkor 300 lóerős összteljesítmény, és 520 Nm nyomaték áll a sofőr rendelkezésére, szükség szerint akár 5,9 másodperc alatti nulláról százig gyorsulást produkálva, ami egy több, mit 1,8 tonnás kocsitól igazán figyelemre méltó érték. Az autó vezérlése legtöbbször ügyesen osztja el a hajtási feladatot a három motor között, azonban nem kell feltétlenül az elektronikára bíznunk a meghajtást, mert egy a váltókar mögötti kapcsolóval magunk is választhatunk az alábbi módok közül: 

Sport módban, a legjobb teljesítmény elérésének érdekében akkor mindhárom motor egyszerre hajt.

4WD üzemmódban csak a hátsó villanymotor dolgozik párban a benzinmotorral, ami közben tölti is az akkumulátorokat, ha szükséges.

Hybrid üzemmódban a rendszer magának találja ki, hogy mikor mit tölt, mi hajt és milyen energiaforrást használ, de néha adódnak anomáliák, és látszólag feleslegesen kapcsolgat a hajtások között.

Nagyjából 55-60 kilométert lehet egyhuzamban autózni kizárólag elektromosan, ennyit enged a 13,2 kWh-s akkumulátorcsomag. Ez városi közlekedésre, vagy napi ingázásra akár elég is lehet, amivel viszont az együtt töltött napok alatt nem sikerült megbarátkoznom, az az autó fogyasztása, vagyis annak viszonylagos kiismerhetetlensége, pontatlansága. A digitális műszerfalon külön-külön követhetjük az akkumulátorok töltöttségét, és a hagyományos üzemanyag szintjelzőt. Mindkét műszer alatt megjelenik az adott erőforrással megtehető hatótáv. A nehézség ott kezdődött, hogy teljesen lemerült akkupakkal, és 200 benzinnel megtehető kilométerrel indulva alig 50 km megtétele után már csak 90 hátralevő kilométert mutatott az óra, pedig óvatos 50-80 km/h tempójú vezetéssel törekedtem a lehetséges minimum fogyasztásra. Az autót tölteni leggyorsabban a 7,4 kilowattos falitöltővel lehet, ez nagyjából két órát vesz igénybe, 3.7 Kw-os töltőt használva azonban 4 órányi áramfelvételre van szükség, míg hálózati csatlakozóról közel 10 órát lóghatunk a kábelen. A töltés után az elektromos rendszer tréfált meg hasonlóképpen, mint fentebb írtam a benzinmotornál, annyi különbséggel, hogy miután a kijelzőn nullára csökkent a hatótáv, vártam a benzinmotor bekapcsolását, de közel 10 km-t tudtam még megtenni tisztán elektromos hajtással.

Az autó karosszériája, és utastere megegyezik a kizárólag belsőégésű motorokkal szerelt változatokéval. Kívülről a két tankolónyílás fedél, belülről csak a csomagtartó árulkodik az autó hibrid mivoltáról, annak térfogata ugyanis 520 literről 395 literre csökkent, az alatta elhelyezett villanymotor végett. A GT felszereltségű tesztautónk, az árlistáról választható legmagasabb szint, megspékelve még jónéhány extrával, minden igényt kielégít, de ennek meg is kérik az árát, a hibrid 3008-as Allure felszereltséggel 14 610 000 Ft -tól indul. A konfigurátor alapján összeállítva a tesztautónkat felruházva az extralistán bepipált tételekkel (csak néhány a legfontosabbak közül: AGR ülések masszázs funkcióval, bőr-alcantara kérpit, nyitható üvegtető, Focal hifi), már a 19 millió forintot közelíti. Ez nem kevés pénz, főleg annak tudatában, hogy az 1,2 -es benzines (ami szintén egy remek motor) alapmodell egy élhető felszereltséggel bő 10 millióval olcsóbban hazavihető. 

blank

Az új hibrid modellt vezetve az utazás és az irányítás minősége egy magasabb minőségi szintre került, utolérte a dizájnt. A Peugeot 3008 Hybrid4 érdekes alternatíva lehet azoknak, akik napi szinten ingáznak, és ezt környezetbarát módon tennék, de szükségük van egy családi autóra, mellyel akár hosszabb családi nyaralásokat is tervezhetnek.

A tesztlehetőségért köszönet a Fábián Kft.-nek és a Peugeot Magyarországnak.

A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

Teszt/fotók: Bitó László

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb