fbpx

Nagycsaládos ragadozó – Ssangyong Rexton G4 Premium e-XDi 4WD teszt

Az európai kontinensen 2003-ban kezdték forgalmazni a Rexton első generációját, amelynek vonalait Giorgetto Giugiaro és csapata álmodta meg. Az olasz úriember nevéhez számtalan időtálló formaterv köthető, amely akár egy külön cikket is megérne, de most térjünk vissza a korábbi Rextonhoz, amit házon belül a Musso utódjának szántak, és volt némi köze a  Mercedes-Benz ML-hez is, ugyanis annak alapjaira építették.Azóta eltelt jónéhány év, és azóta sokat változtak az igények, és az ízlések. Erre válaszul a dél-koreai gyártó 2017-ben előállt a negyedik generációval, amely már jóval mutatósabb lett az elődjénél, majd 2021-ben megérkezett a facelift is. Utóbbi a jelenlegi tesztalanyom, amely nyomokban a komolyabb amerikai modellekre emlékeztet. Remélem, a kis bevezető után felgyulladt benned a kíváncsiság szikrája!

A Ssangyong Rexton G4 Premium külseje 

Már messziről is feltűnő termetes mivolta, amely részben a létra alvázas megoldásnak köszönhető, hiszen annak tetejére rögzítették a karosszériát. Ez több szempontból is előnyös, hiszen jóval tartósabb és ennek köszönhető a 22 cm-es hasmagasság is. Viszont az összmagasságán is dob, méghozzá nem keveset. A Ssangyong Rexton ugyanis 4850 mm hosszú, 1960 mm széles és 1820 mm magas. Ezekhez az értékekhez pedig 2865 mm-es tengelytáv párosul, méretes első és hátsó túlnyúlásokkal. Szóval méreteivel, de megjelenésével is tekintélyt parancsoló a verda.

Adja magát a kérdés: Miben más még ez, mint a korábbi modell? A ráncfelvarrással érkező változások egy részéhez elég csak ránézni az autó elejére. Az új, méretes gyémántmotívumos hűtőmaszk mellé, keskenyebb LED-es lámpatestek dukálnak.

Oldalról hozza a korábbi formavilágot. A hátsó ajtó kilincsétől, a hátsó lámpa irányába húzódó „váll” jól néz ki a visszapillantóban és sokat dob az autó megjelenésén, akárcsak az ízléses mennyiségű króm kiegészítő és az extraként kérhető küszöbfellépő is. Utóbbi mondjuk tovább ront a terepjáró képességein, viszont, ha valaki városban használja vagy egyáltalán nem merészkedik vele terepre, akkor kimondottan hasznos kiegészítő lehet. Arról nem is beszélve, hogy elegánsabb, mint egy összecsukható sámli…

A 2015 kg-os önsúllyal rendelkező Rexton alatt található króm felnik megosztóan hatnak. Ismerőseim körében volt, aki egyáltalán nem értette, hogy miért ilyen színűek, és volt olyan, akinek nagyon tetszett. Én pedig az elején nagyon nem tudtam megbarátkozni vele, de aztán ahogy néztem a többi közlekedésben résztvevő érdeklődő tekintetét, szépen leesett, hogy ez nem más, mint marketing! Az emberek ingerküszöbe elég magasan van, tehát a sok élethű fantasy film miatt már kevés dologra csodálkoznak rá, ez pedig pont olyan, amit ritkán látnak…

A Rexton mögé érve látszik, hogy a LED-es lámpatestek újak és ezzel itt ki is merült az újítások listája. Összességében szerintem egy igazán szép autó lett az új Rexton, az orr részt látva szinte mindenki kihúzódott előlem az autópálya belső sávjából, pedig nem is egy német prémium termék, na meg nem is mentem többel, mint a megengedett sebesség – tehát eléggé tiszteletet parancsoló.

A Ssangyong Rexton G4 Premium belseje

A külső formavilág vagányságából a beltérbe is jutott bőven. Már az ajtót kinyitva megragadja a tekintetet az igényes kivitelezés és anyaghasználat, ami már-már prémiumnak is nevezhető. Ez egyébként igaz a ráncfelvarrás utáni Rexton egész belsejére, az anyagminőség sokat javult a korábbihoz képest, jóval igényesebbek az illesztések is. 

Egyből feltűnt, hogy kapott egy új, sportosabb, csapott aljú kormánykereket, amelyen számtalan logikusan elhelyezett gomb is található. Fogása kényelmes, ráadásul még fűthető is, amely téli reggeleken jól tud esni. Kifejezetten tetszik, hogy ennek kapcsolója a multikormányon foglal helyet.

A kormánykerék mögötti 12.3 colos digitális műszeregység a Premium felszereltség privilégiuma, ettől lejjebb csak analóg egységgel kapható. Szintén a csúcsváltozatban érhető el az új,  9.2 colos érintésérzékeny infotainment kijelző. Az ezen futó rendszer stabil és gyors, bár a telefontükrözésnek köszönhetően a már megszokott navigációt és zenelejátszót is könnyedén lehet használni. Ezen jelenik meg a tolatókamera képe is, ráadásul kifejezetten szép rajzolattal. A tesztautó megkapta a 360 fokos kamera rendszert is, ami nagyon hasznos egy ekkora autó esetében. 

A kétzónás klíma vezérlőpaneljén fizikális gombok köszönnek vissza, a középkonzol tövében pedig a háromfokozatú ülésszellőztetés és a fűtés kapcsolói kaptak helyet. A kardánalagúton található több tárolórekesz is, amelyek körbe ölelik az új dizájnnal felvértezett váltókart, gombszigetecskét és az összkerék meghajtás tárcsáját is.

A méretes bőrfotelek kimondottan kényelmesek hosszabb utazás során is, a cappuccino színű bőr kidolgozása igényes. A második üléssorban szintén kényelmes méretűek az ülőlapok, ráadásul ezek is két fokozatban fűthetők. A fej- és lábtér óriási, szinte táncolni is lehet. A tesztautó egyébként a plusz 190.000 Ft-ért kérhető további két ülést is megkapta, tehát hétszemélyes, amelyre már igényelhető a két és félmilliós családi kedvezmény. Nyilván a leghátsó két ülés kevésbé komfortos, mint az elsők. Leginkább gyerekeknek lehet kényelmes, illetve szükség esetén jó, ha van. De az ott utazók biztosan nem éreznék magukat jól még egy Budapest-Siófok távon sem. Arról nem is beszélve, hogy a család csomagja maximum egy tetőboxban férne el, ugyanis, ha mind a hét ülés használatban van, akkor csupán 240 liternyi csomagtér áll rendelkezésre. Öt személy esetén már 872 liter, a második üléssort is lehajtva pedig 1806 liternyi hasznos rakodótér válik elérhetővé.

A Ssangyong Rexton G4 Premium erőforrása 

A méretes géptető alatt az elődmodellből ismert erőforrás továbbfejlesztett változata található, amely e-XDi220 névre hallgat. Ez ugyan szabad szemmel nem látható, viszont a változás egyik érzékelhető jele, hogy a hengerfej fölé helyezték el a turbót. A kimondottan csendes, négyhengeres, 2.2 literes dízel erőforrás 21 lóerővel erősebb lett, így már 202 lóerővel és 441 Nm nyomatékkal lehet garázdálkodni gazdálkodni. Az egység Euro 6D minősítést kapott, természetesen ehhez szükség van az AdBlue adalékra, amelynek tartája a megboldogult pótkerék helyén található.

Az izmosított blokkhoz már csak automataváltót lehet kérni, abból is a nyolcgangosat, a korábbi hétsebességes kivezetésre került. Az említett rendszer 10.7 másodperc alatt „repíti” 0-ról 100 km/h-ra a méretes kasztnit, de ehhez az autóhoz jobban illik a nyugodt közlekedés, ezt egyébként a futómű is jobban kultiválja. A teszthét alatt megtett közel 1000 km-re vetítve 8.5 literes átlagfogyasztás jött ki, vegyes körülmények között. Megjártam vele Szlovákiát és országon belül is jócskán kerültek bele kilométerek.

A Ssangyong Rexton G4 Premium vezetési élménye

Mostanában kaptam arra irányuló kérdéseket, hogy mi alapján írom le a véleményemet, a vezetési élménnyel kapcsolatban. Nos, ez, és az egész autóteszt is szubjektív dolog, tehát az én benyomásaimat, érzéseimet tükrözi, nyilvánvalóan nem kötelező egyetérteni velem… 

Éppen a minap néztem utána, hogy 2020 augusztusától mostanáig, vagyis 2021 augusztus végéig több, mint 50 autó fordult meg a kezeim között, ami úgy gondolom, hogy már ad némi összehasonlítási és gyakorlati alapot. Nyilván van előéletem az autókkal kapcsolatban, de talán ez idő alatt volt a legintenzívebb és legváltozatosabb a tesztautók kínálata.


Na, de térjünk vissza a kormány mögött tapasztaltakra. Az irányváltó kart D fokozatba helyezve az automata szépen, komótosan megindítja a Rextont. Ehhez hasonlóan a start-stop rendszer sem reagál túl gyorsan, és mint már korábban mondtam, ehhez a mérethez amúgy is jobban illik a nyugodtan közlekedés. Arról nem is beszélve, hogy a dupla keresztlengőkaros, hátul oldalanként öt lengőkaros felfüggesztés és a kormánymű is inkább erre van hangolva. Előbbi már-már túl feszes is. Utóbbi nem ad túl sok visszajelzést, viszont kimondottan jól manőverezhető vele ez a monstrum, a 11 méteres fordulókör pedig a méreteihez képest jónak számít. 

Van azonban néhány furcsaság is, ami leginkább az elektronikában észlelhető. A tempomat például csak 5 km/órás léptékekben állítható, ami furcsa volt kicsit. A szűk szlovákiai utakon roppant zavaró volt, hogy a sávtartó többször jelzett és belekorrigált a vezetésbe. Mivel az út szélén sok helyen közel volt a bozót, ezért inkább a felezőhöz közel haladtam, hogy ne karcoljam meg, de onnan meg szépen finoman vissza akart terelni az elektronika. Ez is mutatja, hogy az önvezető technológia még nem áll azon a szinten, hogy helyettesítse az embert, de ez is megérne egy külön cikket, úgyhogy inkább ebbe most nem is mennék bele… 

Így fest a matek a Ssangyong Rexton G4 Premium e-XDi 4WD esetén

A Ssangyong Rexton alapmodellje, Style felszereltséggel, csak hátsókerék meghajtással és merev hidas felfüggesztéssel 11 millió forinttól érhető el 2021 augusztus végén. A Clever névre hallgató szinten már összkerékhajtás is elérhető. A csúcsot jelentő Premium, amivel a tesztautót is felvértezték, 15 millió forinttól kezdődik. Az importőr által biztosított autóban található még néhány extra, mint például a 360 fokos kamera, diffizár, motoros csomagtérajtó, vezetéstámogató rendszer és a plusz két ülés. Ezekkel együtt már 17 millió forint fölé rúg az ára.

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet WAE Kft. – nek!

Tesztünket a Fábián Kft. támogatta!

 

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb