fbpx

Időtálló technikának tűnik – Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X teszt

A Ford Kuga pályafutása még 2008-ban kezdődött, majd 2012-ben debütált a második, 2019-ben pedig a harmadik generáció. Utóbbiból már elérhető Plug-in Hybrid verzió is, és ez a hajtáslánc időtállónak tűnik. Szerencsére a Ford Magyarország PR flottájában egy ST Line-X verzió is található, ez utóbbi kötött ki nálam teszten. A kicsit fura első benyomás után végül egészen jól összebarátkoztunk…

A Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X külseje

A harmadik generáció külseje jóval sportosabb és fiatalosabb, mint az első szériás modellé volt. A Rapid Red fényben (300 000 Ft-os extra) pompázó tesztautó orr részének leghangsúlyosabb része a méretes, fekete hűtőmaszk. A LED-es lámpatestek szintén mutatósak és még hasznosak is, a motorháztetőn található élek pedig szépen futnak le a kasztnin.

Oldalról szemlélve kimondottan dögös a Kuga, a külső visszapillantók előtt megbúvó ST-Line pakett pedig még rá is tesz egy lapáttal a kíváncsiságra… A 18 colos sportos felnik mögött vörös féknyergek figyelnek, ez szintén egy hatás vadász húzás a gyártótól. Az ajtók alsó részén található toldatok, élek és vonalak könnyedséget sugallnak, és nekem kimondottan tetszik, hogy SUV mivolta ellenére nem aggatták tele mindenféle flancos műanyagokkal. 

Szintén meglepő és pozitív értelemben megmosolyogtató volt, hogy a hátsó rész formavilágával is foglalkoztak a tervezők. A fényvisszaverő elem, ismertebb nevén macskaszem alját ráültették a lökhárítóra, majd az azt körül ölelő ívvel tagolják a csomagtérajtót. A lámpatestek és a középen található K-U-G-A felirat szintén nagyon jó összhangot képez. Továbbá nem megszokott a PHEV modellek esetében a dupla kipufogóvégek alkalmazása, ráadásul úgy, hogy egyik sem kamu vég!

A Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X belseje

Mielőtt valaki megszólna, hogy ez nem is ST Line-X felszereltség, mert abban elektromosan állítható a vezetőülés, gyorsan leszögezném, hogy ez engem sem hagyott nyugodni. A Ford Magyarországtól azt az információt kapta szerkesztőségünk, hogy ez most már az alapfelszereltség része, de a tesztautót konfigurálásának idején még kérhető extraként szerepelt a listában a feature. 

A sofőr előtt található, alul lapított multikormány kialakítása felhasználóbarát, bár a rajta található gombok anyagminősége és elosztása nekem kicsit érdekes volt. A 12.3 colos digitális műszeregység teszi a dolgát, a képi világa az átlag felhasználók nagy részének kielégíti az igényeit – számomra kissé zavaró volt, hogy nem ad személyre szabási lehetőséget. A vezetési módoknak megfelelően változik a kijelző színe: sport módban pirosban pompázik, ez a legélhetőbb, mert a comfort kék színe nekem a Windowst juttatta az eszembe. Emellett legalább annyira is hisztis a rendszer, ugyanis indulás után például addig noszogat, hogy a biztonsági övek legyenek bekapcsolva, míg ez nem történik meg, vagy amíg meg nem nyomod az OK gombot.

Szerencsére helyet kapott a műszerfal tetején egy élhető és informatív head-up display is, ami ugyan nem a szélvédőre, hanem egy plexi lapra vetíti az információkat, de azt legalább jól abszolválja. A középkonzol tetején található érintésérzékeny kijelző fizikális megvalósításával hamar meg tudtam barátkozni, a rajta található szoftverhez már több türelem kellett, ugyanis számomra nem volt logikus a felépítése és kicsit lassúnak is találtam. Szerencsére a telefontükrözést támogatja, így nem sokat bóklásztam a system bugyraiban.

Ez alatt található két tekerő és néhány gomb, többek között az első kamera képét, és a rádió vezérléséhez szükséges funkciókat álmodták ide. A légbeömlő alatt a kétzónás klíma kezeléséhez szükséges fizikális gombok és tekerők kaptak helyet. A középkonzol tövében vezeték nélküli töltő, szivargyújtó és két USB csatlakozó bújik meg. Az ülések között, kézre eső helyen az irányváltó tárcsa, majd hátrébb az elektromos rögzítőfék, a módválasztó, az EV/PHEV, és a parkolóradarok gombjai helyezkednek el a pohártartók mellett.

Az ST Line-hoz dukálnak a Sensico/szövet kárpit ülések, amelyek oldaltartása egész jó, ráadásul a vörös cérnával szegélyezve kellő sportosságot is ad a beltérnek. Ahogy már említettem, manuálisan állíthatók az első sor ülései, ami nem zavaró, ráadásul ezek fűthetők is, ami télen nagyon jól tud jönni. Mivel elég tágas belsővel bír a 4614 mm hosszú, 1883 mm széles és 1675 mm magas Kuga, így hátul is tisztességes fej és lábtér található. A hátsó üléssor kevésbé kényelmes, mint az elsők, viszont legalább ezek is fűthető, és még akár laptop is tölthető a beépített inverter segítségével. A motorosan nyíló csomagtérajtó 411 literes tárolókapacitást rejt magában, ami a háttámlák ledöntésével 1481 literre bővíthető. 

A Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X hajtáslánca

Az orrában található technika szerintem lényegében elpusztíthatatlan, amivel ki lehet menni a világból. Ugyanis a Kuga PHEV motorterében, a Toyota hibridjeiben is használt négyhengeres, Atkinson ciklusú 2.5 literes szívó benzinmotor található, amely egyáltalán nincs túlhúzva, hiszen „csak” 150 lóerős. Az elektromos rendszerrel megtámogatva az összteljesítmény 225 lóerő (165 kW) és 320 Nm. Az erőátvitelről a fokozatmentes e-CVT váltó gondoskodik. 

A bruttó 14.4 kWh kapacitású akkupakknak köszönhetően tisztán elektromosan körülbelül 50-60 km-es utat képes megtenni a Kuga PHEV, ez függ néhány külső paramétertől és néha bizony picit hektikusan mutatja a még megtehető távot. Előfordult, hogy lakott területen haladva kb. 4 km-en csökkent 10 km-t a megtehető hatótáv, majd később nőtt pár km-rel.

Ami a töltést illeti, Type2 AC csatlakozón keresztül 3.7 kW-ot tud felvenni a rendszer, ami azt jelenti, hogy oszlopról kb. 3-4 óra alatt tölt fel teljesen, míg az otthoni 230V-os hálózaton 6.5 óra alatt kell neki. A Plug-in Hybrid autóknál a másik érdekes téma a fogyasztás, ami nálam a teszthét alatt egész barátságos volt, ugyanis a városban, EV módban 16-18 kWh-át írt ki. Hibrid módban a már említett áram mellé 4-6 liter közötti benzint is megevett 100 km-en. Nyilván ez messze van a gyári adatoktól, de kicsit nehéz a lábam és többnyire sport módban használtam. ECO-ban természetesen ennél jóval lejjebb is tornázható az étvágya.

A Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X vezetési élménye

Én alapvetően szeretem a PHEV modelleket, mivel szerintem még mindig ez a legélhetőbb rendszer, ugyanis városban károsanyagkibocsátás nélkül lehet evickélni, hosszabb úton pedig ott van a 2.5-ös egység. A kormányzás kellemes, a futómű hangolása ST-sen kemény, de nem bántóan, a nagy kerekek miatt a nagyobb kátyúkat kicsit megérezni, de a kisebbeken úgy megy át, mintha ott sem lennének. Jó minőségű úton siklik, mint az álom! A kanyartempó és stabilitás a SUV jelleg ellenére meglepően jó. A menetkomfortot növeli a jó minőségű hangrendszer és a nyitható panorámatető. Továbbá az is tetszett, hogy rengeteg tárolórekesz található az ajtókban és az ülések között is. 

Az energiavisszanyerés mértékének intenzitása sajnos nem változtatható, legalábbis én nem találtam meg. Az elektromos rögzítőfék elég érdekesen, kimondottan hangosan enged ki. Az ajtók élére előbújó élvédők nagyon hasznosak, kimondottan egy ilyen nagy és családi autóra tervezték őket. 

Így fest a matek a Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X esetében

2021 júniusának elején a Ford Kuga az 1.5 literes, 150 lóerős Ecoboost motorral, Titanium felszereltséggel már 9.4 millió forinttól elérhető. A leggyengébb ST Line felszereltség is 11 millió forint körül van. A tesztautónk ST Line-X felszereltsége a 2.5 literes motorral, Plug-in hibrid rendszerrel 15.1 millió forinttól indul, viszont a tesztautó alaposan fel is volt extrázva, így az árcetlin szereplő érték átlépte a 16.5 millió forintot, köszönhetően többek között a fényezésnek, a tetőablaknak, és a technológiai csomagnak. 

Röviden a Ford Kuga 2.5 PHEV ST Line-X-ről

A tesztidőszak végére megbarátkoztam az autóval, még a furcsaságai ellenére is. Kívülről kifogástalan az autó, az infotainment rendszerben és bár a digitális részletekben egy kisebb lemaradás figyelhető meg, de az autó védelmére szóljon, hogy az átlagfelhsználóknak ez is tökéletesen meg fog felelni, mert szépen teszi a dolgát. A telefontükrözésnek köszönhetően pedig nem kell a gyári rendszert berhelni!

A Kuga PHEV legnagyobb előnye azonban a motortérben található, mégpedig a megbízható 2.5 literes szívó benzinmotorban, ami egyáltalán nincs túlhúzva és még egy elektromos rendszerrel is meg lett támogatva. Szóval, néhány apróságtól eltekintve nagyon is lehet szeretni a Kuga PHEV-et!

Kövess minket Te is!

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Ford Magyarországnak!

A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb