fbpx

Vissza a múltba – DeLorean DMC-12

Gyönyörű, ritka, híres. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban összefoglalni a DeLorean történetét, de mi azért még hozzátettünk pár érdekes részletet. Fluxuskondenzátor ugyan eredetileg nincsen benne, de összességében nézve hihetetlenül különleges autóról van szó, amelyből mindössze 9200 példányt gyártottak.

delorean_dmc-12_1

Igazi multikulti-sportautó lett a John Zachary DeLorean által megálmodott jármű, hiszen a magyar felmenőktől származó amerikai szakember Írországban gyártatta az olasz karosszériával rendelkező, brit alkatrészekkel is ellátott típust. A legendás tervező részt vett a Corvette-generáció megújításában, de a Pontiac GTO létrehozása is az ő nevéhez fűződik. A hetvenes évek elején aztán otthagyta a nagy márkákat, és egy saját autó fejlesztésébe kezdett. A DeLorean prototípusa 1976-ban lett kész, azonban még közel öt év kellett ahhoz, hogy elinduljon a gyártása, amely mindössze egyetlen évig tartott. Bár 1983-ban még készült néhány DMC-12, a gyár csődbe ment, John DeLorean botrányai után pedig nem is volt esély arra, hogy újra a piacra kerüljön a sirályszárnyas gép.

A DMC-12 25.000 ropogós amerikai dollárba került, de aki akkor vásárolt, vagy nagyon jó pénzért adta el később, vagy egy igazi autócsodát birtokol a mai napig. A 137 lóerős, 2850 köbcentis, Renault-Peugeot-Volvo trió által tervezett farmotor 199 km/óráig repítette a DeLoreant, viszont 1244 kilogrammos súlya miatt nem volt annyira fürge, mint ahogyan azt sokan gondolták. Két váltóval gyártották a modellt, az ötsebességes manuális, és a háromsebességes automata közül lehetett választani. Különlegességét fokozta a kaszni, ami üvegszálas műanyagból készült, melyre rozsdamentes acéllemezeket erősítettek. A gyár nem bízta a véletlenre a dolgokat, 25 év korrózió elleni garanciát vállalt. A karosszéria egyébként viszonylag könnyen karbantartható volt, kellő odafigyelés mellett fémszivaccsal akár a kisebb karcolásokat is el lehetett róla tüntetni. Ne feledkezzünk meg a felfelé nyíló ajtókról sem, melyek amellett, hogy iszonyatosan jól mutattak, biztonsági szempontból is fontos szerepet játszottak, ugyanis erős védelmet nyújtottak az autóban ülők számára. Belül is különleges látványt nyújtott a DeLorean, a baloldali kézifék, a kisméretű sportkormány, valamint a középkonzol is tökéletesen sportos hatást keltett.

A DMC-12 igazi sikerkorszaka azonban már a gyártás megszűnése után következett. 1985-ben, a Vissza a jövőbe című mozifilm valódi legendát faragott az autóból, rengetegen akartak DeLoreant birtokolni, ezen időszak alatt sok példány került át az Egyesült Államokba. Texasban 2008 óta, a nyolcvanas évekből megmaradt, fel nem használt alkatrészekből építenek autókat, persze kisebb frissítéseket muszáj volt elvégezni, de lényegében az eredeti változatot lehet megvásárolni potom 57.000 dollárért.

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb