fbpx

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna teszt – a vagány crossover

Duna Auto

Kilenc év után búcsúztatja mókás, de megosztó külsejű elődjét a tavalyi év végén bemutatott második generációs Nissan Juke.  A 4.21 méter hosszúra nőtt új kiadás stílusában az előd által megkezdett utat folytatja, de némileg komolyabb külsővel, és tágasabb utastérrel lép piacra.

nissan juke

A Juke-ot lehet szeretni vagy nem szeretni, de mivel a típusból már több, mint egymillió példányt értékesített a Nissan, elérkezettnek látták az időt, hogy elkészüljön a következő generációs változat, és az is evidens, hogy a „bevált recepten ne változtass” elvet követte a gyártó. A népszerűség egyik fő oka az lehetett, hogy ez volt a kisméretű crossoverek első képviselője, de azóta rengeteg konkurens érkezett a piacra, így a Nissannak is lépnie kellett. A második generációs Juke formája már nem olyan extrém, de azért így sem olvad bele a tömegbe, a stílusát megtartotta, és részleteiben sokat finomodott, így már jól beleillik a Nissan aktuális formavilágába. Megmaradt a magasra húzott emelkedő övvonal, az erőteljes vállak, és a kupésan ereszkedő tetővonal, tehát a megosztó forma, amiről azonnal felismerhetővé válik az autó. Az előző Juke jellegzetessége volt az osztott fényszóró, amit az új modell is megörökölt. Szűkre húzott felső menetfényeit szépen egybedolgozták a Nissan jellegzetes króm keretes V-Motion hűtőrácsával. Megmaradtak a fényszórók kerek formái (belsejükben Y-motívummal, és alapáron LED technikával), és a hátsó ajtók keretébe rejtett kilincsek is. Hátulról eltűntek a 370Z stílusú lámpák, helyüket a Micráéra emlékeztető darabok vették át. 

nissan juke

nissan juke

nissan juke

nissan juke

nissan juke

Nem csak kívül, de belül is szintet lépett a Juke, több helyet kínál mind utasai, mind csomagjaik számára: a tengelytávja tíz centivel 2,64 méteresre növekedett, jelentősen nagyobb lábteret adva a hátul üllőknek, és a csomagtér is használható méretűre, 422 literesre nőtt. A berendezés megőrizte az előző Juke stílusát, 8 colos érintőképernyő és kör alakú szellőzők kaptak helyet, viszont anyaghasználata minőségibb, kialakítása igényesebb lett. Nem csak jól mutatnak, hanem kényelmesek is az első sportülések, amelyek fejtámlájába a feláras Bose hifirendszer hangszórói kerültek. Pozitívum, hogy a műszerfalról nem száműzték az összes gombot a tabletbe, mint ahogyan az manapság divatos, hanem a klíma, és a szellőzés vezérlése megmaradt tekerős, nyomógombos megoldású. Működése magától értetődik, nem kell menükben böngészni, gyorsan el lehet érni a legfontosabb kezelőszerveket, használata nem vonja el a figyelmet a vezetésről. Sötétben a hangulatot a váltókar körül, és az ajtókárpitokon narancssárga LED-es megvilágítás fokozza.

Az infotainment rendszer képes az Android Auto és az Apple CarPlay futtatására, így a telefon kijelzőjének tükrözése mellett a tulajdonosok már a mobiljukkal nyithatják és zárhatják az ajtókat, de ellenőrizhető az olajszint, a guminyomás, és a világítás is távolról kapcsolható, illetve a navigáció is beállítható az applikációval.

Mostantól a Leaf és a Qashqai után a Juke-ba is rendelhető a ProPilot vezetéstámogató rendszer, amely képes helyettünk gyorsítani, fékezni, és aktív kormányzással segít sávon belül tartani az autót, felismeri a gyalogosokat és a kerékpárosokat, a közlekedési táblákat, és a holttérben lévő járműveket.  

nissan juke

nissan juke

nissan juke

nissan juke

nissan juke

A Juke motorválasztéka nem valami változatos, mindössze egyféle, egy literes, turbófeltöltős háromhengeres benzinmotor hajthatja, ennek 117 lóerős csúcsteljesítménye 5250-es fordulaton jelentkezik, a 200 Nm-es nyomaték pedig 1750-től közel 4000-es fordulatig jelen van. Az alacsony számok ellenére meglepően élhető ez a motor, és a hét fokozatú duplakuplungos (DCT) sebességváltó is illik a karakterisztikájához. A váltókar előtti üzemmódkapcsolóval a Normál, ECO, és a Sport mód közül választhatunk, de sok különbség nem érződik közöttük. A teszt alatt 7-7.5 literes fogyasztást mértem, az útvonalban egyaránt voltak városi, országúti, és autópályás szakaszok is, ezt teljesen elfogadhatónak tartom. A futómű hangolása pont optimális, nem túl sportos, de nem is lágy, egyedül a 19 -es felnik helyett választanék egy mérettel kisebbeket, mert az út egyenletlenségeit, és az úthibákat nagyon megérezni a peres gumikkal.

nissan juke

nissan juke

nissan juke

nissan juke

Az új Juke elődjéhez hasonlóan nem igazi szabadidőautó, hanem egy dizájntermék. Nem terepre való, nem is azért magas, hogy úttalan utakon járjunk vele, hanem azért, mert így a divatos és trendi. A Juke alapára 5.790.000 Ft, a rengeteg extrával ellátott Tekna felszereltségű tesztautónk ára azonban már 8 millió Ft környékén jár.

Összességében egy minden tekintetben hatalmasat fejlődött crossoverrel találkozhattunk az új Juke képében, amely kisebb családok esetén elsődleges modellként is vígan helytállhat.

A tesztlehetőségért köszönet a Ferihegy Autó Kft.-nek!

A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

Teszt/fotók: Bitó László

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb