fbpx

Már 1500 autó hagyta el a Renault gyár használt autó felújító részlegét

Kevesebb, mint egy év alatt a Renault a legendás gyárában, Flinsben létrehozta az “autófelújító” részlegét.

Ez lenne a fenntarthatóság, csak ezt nem lehet olyan szépen becsomagolni egy halom kiüresedett frázisba, mint a oly sok minden mást manapság. Pedig a projekt hatalmas figyelmet érdemelne azoktól, akik a környezetvédelmet komolyan gondolják, és nem csak felhasználják a fogalmat arra, hogy másokra erőszakolják a saját elképzeléseiket arról, hogy hogyan kellene élni.

Miről is van pontosan szó?

A valódi körforgásos gazdaság megteremtéséhez sokkal jobban kellene vigyáznunk azokra a tárgyakra, amelyeket már legyártottunk, de minden óvatosság mellett is el jön az a pont, amikor fel kell újítani valamit. A “Factory VO”, vagy Refactory pontosan erre jött létre. Használt, fáradt, de még használható autók újjá varázsolását, gyári standardok szerinti felújítását végzik, a Renault reményei szerint hamarosan Európa legnagyobb, ilyen jellegű tevékenységet végző gyára lesz ez.

A használt autó piac az új autók költségeinek drasztikus növekedése mellett egyre fontosabb szerepet fog játszani. Ahogy ezt már évek óta írom, egyszerűen kiárazódik az új autó a középosztály reális alternatívái közül. Az autópark átlagéletkora drasztikusan nőni fog a következő években a kontinensen, ez a prognózis széles körben elfogadott. A “refurbishing” tevékenység egyre nagyobb szerephez fog jutni a jövőben.

A villanyautókra való törvényileg kikényszerített teljes átállás Európában nem is nagyon hagy más lehetőséget, mint beszállni ebbe az üzletbe, ami egyébként abból a szempontból örvendetes, hogy ez ténylegesen nyersanyag kímélő, és kis ökológia lábnyommal járó, relatív olcsó mobilitást biztosító megoldás, ráadásul kiterjed egy csomó egyéb átalakításra is. Amíg a belsőégésű technológia teljes értékű pótlására a megszokott költségek mellett nem lesz megnyugtató megoldás, addig át lehet hidalni az éveket ezekkel a megoldásokkal is az olyan vásárlóknak, akiknek még nem jön szóba költségek vagy technológia sajátosságok miatt a villanyra váltás. Nyilván ebben látták meg az üzleti lehetőséget a Renault-nál, hiszen a potenciális réteg üzleti szempontból hatalmas.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy ami közel 20 éve a Dacia projekt volt, az lehet a jövőben a használt autók újjá varázsolásának az üzleti modellje. Miért? Leginkább azért, mert számos EU-s előírásnak köszönhetően már az egyszerűségéről és használati értékéről ismert diszkont márka sem lesz képes igazán olcsó autókat kínálni. Olcsóbb lesz mint a konkurencia, ez nem kérdés, de még így is nagyobb falat lesz bérből és fizetésből élő európaiaknak egy új Dacia megvásárlása, és ez nem csak a kelet-európai vevőkre vonatkozik.

A diszkont márka sikeres Európa ezen felén is, érthető okokból, de sikeres nyugaton is, és jellemzően egyáltalán nem az alap kivitelek fogynak nagy számban. A teljesen felszerelt Dustereket például egy alapárú átlag márka hasonló méretű kompakt autójának az áráért el lehet vinni, és éppen ezért sokan át is pártolnak a “fullos” autó irányába, ami egyben azt is jelenti, hogy a márka eredménye nagyobb hozzájárulást tesz bele a teljes csoportszintű profitba, mint amit az anyamárkával ki tudnak gazdálkodni.

Hogy jön ide a felújítási biznisz? Úgy, hogy amikor 10 milliós kompakt autók korát éljük közepes felszereltséggel, 3 hengeres motorokkal, akkor 6 millióért egy lényegében új állapotra hozott, de “öreg” autó pont olyan izgalmas lesz, mint amilyen izgalmas volt megjelenésekor az “olcsó” Dacia.

Van itt még egy lényeges szempont: az autók már forgalomba voltak helyezve az EU területén. Ha tényleg jön a belsőégésűek tiltása 2035-től, akkor ezekből továbbra is lehetne szemezni, garanciával együtt, közvetlenül a gyártótól.

Szeptemberben kezdtek el dolgozni használt autókon. 1500 darab hagyta el eddig a gyárat. 2023-ra évi 45 000 darabot akarnak így helyreállítani. Jelenleg 120 embernek ad munkát a részleg, és két műszakban dolgoznak.

A gyárban jelenleg még zajlik új autó gyártás, de 2024-re vélhetően meg fog szűnni ez a tevékenység, és ezzel párhuzamosan a nagy múltú helyszínen a körforgásos gazdasághoz szükséges egyre szélesebb körű lehetőségek kialakítása is meg fog történni.

Része lesz a feladatoknak a tervek szerint az is, hogy könnyű haszongépjárműveket elektromossá alakítsanak, valamint az is, hogy komolyabb beavatkozásokat is meg tudjanak oldani karosszéria munkák kapcsán.

A Re-Energy ágon akkumulátor felújítást végeznek, ami 2021 végére 2000 darabot jelent, de az évtized végére ez a szám megtízszereződhet éves szinten. Az akkuk második “életciklusára” is itt készítik fel az értékes alkatrészeket, amelyek energiatárolásra lesznek felhasználva, autón kívüli tevékenységekhez. Ezzel párhuzamosan töltőrendszerek és hidrogén hajtással kapcsolatos alkatrészek előállítását is tervezik.

A “RE-CYCLE” kapcsán az újrafelhasználás maximalizálását tűzik ki célul, a lehető leghatékonyabb módon. Katalizátorok, mechatronikai alkatrészek, lökhárítók felújítása, újra beépítése, vagy éppen nyersanyaggá alakítása nagy tételben fog zajlani.

A “RE-START” keretében szerteágazóbb és inkább mérnöki tevékenységek zajlanak, prototípusok készítése, 3d nyomtatás alkatrészek kapcsán, ipar 4.0, körforgásos gazdasággal kapcsolatos innovációk és kutatások.

2030-ra 3000 ember fog dolgozni ezen a területen.

A teljesen digitalizált gyár minden márka minden modelljét képes lesz felújítani a tervek szerint. 11 000 négyzetméteren, három csapatban dolgozva jelenleg napi 180 autó a kapacitás, középtávon ez akár évi 90 000 autó is lehet.

Az SGS minősítő céggel együttműködve magas felbontású szkennerrel 360 fokos virtuális átvizsgálást lehet megoldani, majd átlagosan 8 nap alatt meg is lehet valósítani egy teljes helyreállítást. Ez jellemzően 21 nap volt eddig.

Közvetlen értékesítés is szerepel az üzleti modellben.

Biztos vagyok benne, hogy ehhez hasonló kezdeményezések más gyártók stratégiáiba is bele lesznek illesztve a jövőben. Ez a megoldás egy remek eszköz lehet ahhoz, hogy valóban csökkenjen a környezeti lábnyoma az iparágnak, és megfelelő befektetésekkel és technológiai újításokkal szeméttermelés helyett második ciklust adhatunk egy autónak. Az elektromobiltás kérdése is érintve van, minden szinten. Pontos számokat nem lehetett még olvasni, de évi egy milliárd euró feletti plusz bevételt vár a Renault ettől az üzleti modelltől.

A spanyol gyárukra is ki akarják terjeszteni a re-factory modellt, és a jövőben egyéb helyeken is nyitnának hasonló gyárakat, mondta el Luca de Meo, a Renault vezetője.

Flins egyébként tényleg ikonikus helyszíne a franciáknak, itt készült 1952-től nagyon sok sikeres modell, köztük a 4-es, az 5-ös, a Twingo vagy a Clio. A 60-as években 11 000 ember dolgozott itt, ma már csak 2400.

Nem sokkal ezelőtt még 400 000 autó gördült le itt a szalagokról, tavaly már csak 93 000 Zoé és 36 000 Nissan Micra. Ezek egy soron készülnek, és még 3 év van hátra a ciklusukból.

A teljes bezárása a gyárnak hatalmas költség lett volna, így az új feladattal két legyet ütnek egy csapásra.

forrás: Várkonyi Gábor blog

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb