Duna Autó Zrt.

Jaguar XJ-S Lynx Eventer – varázslatos shooting brake

Egy apró műhely gyönyörű és ritka terméke – nagyjából így írható körbe pár szóval a Lynx Eventer, mely a Jaguar XJ-S hivatalosan „sosemvolt” kombi kivitele, és amelyből alig néhány tucat készült két évtized alatt.

A hatvanas évek végén alapított Lynx a márka versenyautóinak szervizelésére, valamint az ehhez hasonló átalakításokra specializálódott és miután megkapták a szükséges engedélyeket a Jaguartól, hozzáláttak az XJ-S átalakításához, 1982-ben pedig már meg is született az első és egyetlen prototípus.

A sportkombi praktikusabb és tágasabb lett a módosítás által, futóművét átalakították, és ugyan jelentős költségekkel járt a megépítése, a végeredmény tökéletes lett. Motorterében megmaradt az 5.3 literes V12-es erőforrás, a Lynx Eventer végsebessége elérte a 250 km/órát. 2002-ig összesen 67 példányt készítettek belőle, ebből 15 már a facelift változat, 52 a ráncfelvarrás előtti, van közöttük néhány XJR-S változat is, de egy hathengeres kivitelt is átépítettek.

A fotókon a „gyakoribb” Eventer látható, ezt tavaly bocsájtották árverésre, de jelenleg is eladó egy Hollandiában található példány, melyért közel százezer eurót kérnek.

Skoda Octavia
Cimkék
Lotus Cleaning tesztelok.hu

Javasolt cikkek

Back to top button
Close