fbpx

Jaguar XJ-S Lynx Eventer – varázslatos shooting brake

Egy apró műhely gyönyörű és ritka terméke – nagyjából így írható körbe pár szóval a Lynx Eventer, mely a Jaguar XJ-S hivatalosan „sosemvolt” kombi kivitele, és amelyből alig néhány tucat készült két évtized alatt.

blank

A hatvanas évek végén alapított Lynx a márka versenyautóinak szervizelésére, valamint az ehhez hasonló átalakításokra specializálódott és miután megkapták a szükséges engedélyeket a Jaguartól, hozzáláttak az XJ-S átalakításához, 1982-ben pedig már meg is született az első és egyetlen prototípus.

blank

A sportkombi praktikusabb és tágasabb lett a módosítás által, futóművét átalakították, és ugyan jelentős költségekkel járt a megépítése, a végeredmény tökéletes lett. Motorterében megmaradt az 5.3 literes V12-es erőforrás, a Lynx Eventer végsebessége elérte a 250 km/órát. 2002-ig összesen 67 példányt készítettek belőle, ebből 15 már a facelift változat, 52 a ráncfelvarrás előtti, van közöttük néhány XJR-S változat is, de egy hathengeres kivitelt is átépítettek.

blank

A fotókon a „gyakoribb” Eventer látható, ezt tavaly bocsájtották árverésre, de jelenleg is eladó egy Hollandiában található példány, melyért közel százezer eurót kérnek.

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb