fbpx

Renault Talisman Grandtour teszt – masszázságy

Bele sem merek gondolni, hogy milyen régóta ígérgetek már nektek egy Renault Talisman tesztet, de úgy alakult, hogy eddig sehogyan nem sikerült összehoznunk. Volt, hogy időhiány miatt esett kútba a terv, de akadt olyan is, hogy épp ki volt adva a tesztautó, míg végül el nem érte azt a kilométer-mennyiséget, ami után levették róla a matricákat, és valódi gazdához került. Én már le is mondtam róla, ám november végén jött a telefon, hogy mégis akad egy példány, méghozzá nem is akármilyen. Egy különleges felszereltségű, párszáz kilométeres Grandtourral vártak minket, mely úgy terpeszkedett lapos és óriás mivoltában, kozmosz kékre fényezve, hogy arra csak egy „hűha” lehetett a reakció. Ez a kombi lazán megnyeri a limbóversenyt, közben mégis képtelen mennyiségű csomagot képes elnyelni, és igény esetén komplett masszázsszalonként is üzemel. Egyszerre igényes megjelenésű, praktikus, és komfortos, ráadásul tipikusan kellemes utazóautó.

Renault Talisman

Kevés típusra lehet őszintén mondani, hogy valószínűleg évtizedek múlva is felkapják majd rá a fejüket az emberek. A dömping hatalmas, a kínálat szintúgy, és egyre nehezebb feladat hosszabb távon kitűnni. A Talisman Grandtournak azonban ez nem lesz probléma (30 év múlva megvitatjuk!). Míg a limuzint talán joggal hívják francia Passatnak, addig a kombi összességében egészen más jellemvonásúnak tűnik. Egyszerre mosolygós és szigorú, rizsfelfújt és kecses, ésszerűséget sugalló és absztrakt dívaként pózoló. Nehéz ésszerűen összekötni a jellemzőit, talán éppen ettől olyan vonzó.

Renault Talisman

Az Espace padlólemezére épülő modell 4.86 méter hosszú, és mindössze 1.46 méter magas, amihez 14.5 centis hasmagasság párosul. Szokatlan arányok, a képek talán nem adják vissza, de nagyon is jól áll a Grandtournak – csakúgy, mint a 18 colos Duetto felnik. Induljunk hátulról: a márkajelzést közrefogó lámpatestek impozánsak, mint ahogy a felfelé tolt fenék és a lefelé csapódó szárny is, ám ezek együttesen csak egy meglehetősen apró hátsó szélvédőt engedélyeztek, ennek méretét a pöttöm ablaktörlő lapát szemlélteti a leginkább. Oldalnézetből szinte érezni a lendületét a formának, és bár az orr kidolgozását a márka jelenlegi palettáját nézve már megszokhattuk, mégis különbözőnek hat, nem annyira hivalkodó, pont beleillik a képbe. A Full LED Pure Vision fényszóró hatékonysága kiemelkedő, és látványnak sem utolsó.

Renault Talisman

Renault Talisman

Belül egyből feltűnnek a Magnetic-szint sajátosságának tekinthető fekete-vajszínű bőrülések, melyek amellett, hogy szuperkényelmesek, elektromosan is állíthatóak, fűthetők-szellőztethetők, és még masszázsfunkcióval is bírnak. Egy külön menürendszeren keresztül variálhatjuk a vezető és utasoldali opciókat, választhatunk frissítő, lazító, és gerincmasszázs közül, beállítva annak intenzitását és sebességét. Bár az utastér látványos és a világos betétek növelik a térérzetet, az anyagminőségen azért van még hova finomítani. A műszerfal kialakítása hasonló a Kadjaréhoz, ám itt érdekes módon a széleken analóg egységeket kapunk. Középen már más a helyzet, a digitális kijelzőn módtól függően változik a megjelenés, az ECO értelemszerűen zöld, a Comfort kék és a sebességet skálázták rajta, a Sport piros, és a fordulatszámmérővel hódít.

Renault Talisman belső

A Multi Sense nevet viselő módválasztó az említettek mellett a Neutral és a Perso üzembe is kapcsolható, ezek mindegyike kihat az autó karakterisztikájára, így a 4Control futóműre, az adaptív felfüggesztésre, a motor reakciójára, valamint a váltóra és a kormányműre is. A 8.7 colos „tableten” a parkolási segédlet és a tolatókamera, valamint a teljes radarrendszer mellett egy sor vezetéstámogatót is beállíthatunk, ezek közé tartozik a holttér-figyelő, vagy a sávelhagyás jelző, de ha biztosra mennénk, akár a sebességriasztást is aktiválhatjuk. Ha már itt járunk, a középkonzol első ránézésre kissé ormótlannak tűnhet, ám valójában átlátható és a gombok is jó elhelyezésűek, külön plusz pont, hogy a navigáció a kijelző felső felében, szinte szemmagasságban jelenik meg.

Renault Talisman műszerfal

Renault Talisman belső

Bár az utastér méretéről már esett szó, érdemes kifejteni, hogy a hátsó lábtér óriási, a tetővonal alacsony mivolta miatt pedig besüllyesztették az ülőlapokat, így marad hely a fejnek is. Két USB-vel is ellátták a hátsó sort, elöl pedig rengeteg apróbb-nagyobb kacattartót fedezhetünk fel, itt egy kisajtó, ott egy roló, szépen be lehet rejteni mindent. A csomagtér ügyes strapatálcával lett ellátva, és alapból fél köbméteres, padlótól-plafonig pedig 1681 literesre bővíthető. Sajnos nem sík a raktér, az alacsony perem miatt viszont legalább könnyedén pakolható.

Renault Talisman csomagtér

A limitált Magnetic-modell motorpalettája mindössze két erőforrásból áll, a 200 lóerős benzinesből, illetve a 160 lóerős dízelből, mindkettő 1.6 literes, a mi tesztautónkba az utóbbi került, 6 sebességes duplakuplungos EDC automata váltóval párosítva. Az teljesen világos, hogy nem az agyatlan padlózás híve az 1540 kilogrammos Grandtour, azonban – mint ahogy már említettem – ésszerű utazóautóként tökéletesen megállja a helyét. A 380 Nm csúcsnyomatékú blokk 9.6 másodperces százas sprintet és 213 km/órás végsebességet biztosít. Az alábbi rövidke Instagram-videónkban nyitott motorháztető mellett is meghallgathatjátok a hangját, tisztán belső felvétel nincs, de a hangszigetelés a külső kerregéshez képest belül elég meggyőző. A gyári adat 4.6 literes vegyes fogyasztást ígér, ehhez azért még számoljunk hozzá módtól függően vagy 1.5-2 litert, városban meg inkább 2.5-3-at.

A teszt alatt leginkább Sport-módban vezettük a Talismant, így feszesebbre hangolt kormányzással és futóművel volt dolgunk, utóbbi egyébként a pályatempó felsőbb határainál is remek kanyartartást képes biztosítani, szinte ráhasal az aszfaltra a Renault. Ez a stabilitás a 4Controlnak, azaz a négykerék-kormányzásnak is köszönhető, ami egyébként a manőverezési képességekre, valamint a fordulókör méretére is jó hatással van, mely egészen pontosan 11.4 méter, ez a kategóriájában igen jó adatnak számít.

Renault Talisman motor

A listaárak, és a valós árcédulák között ezúttal is bőven van különbség. Míg Business-szinten a 130 lóerős 1.6 dCi 9.4 millió, addig valójában 7.7 millióért is hozzá lehet jutni. Papíron a tesztpéldányunk 11.1 millió forint, ám vélhetően ebből is  lefaraghatunk, az ugyanezzel a motorral szerelt, ám Initiale Paris felszereltségű csúcs-Grandtour is 11.9 helyett 10.7 körül mozog. Bárhogy is forgatjuk ugyanakkor az árakat, egyértelmű, hogy a Talisman kombija minden igényt igyekszik kiszolgálni, ezzel pedig tett egy nagy lépést célcsoportjának meghódítása felé, de itt tegyük gyorsan hozzá azt is, hogy a vásárlók kegyeiért ebben a szegmensben is egyre többen küzdenek, egyre komolyabb típusokkal. A feladat tehát nem könnyű, de a Renault által kijelölt út járható lehet a jövőben.

A tesztlehetőségért köszönet az Autó Triplex Kft.-nek!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb