fbpx

Nissan Qashqai teszt – nyugodt típus

A Nissan Qashqai jól bejáratott név az óriásira duzzadt SUV-mezőnyben, a piacon töltött évtizede alatt ráadásul többnyire pozitív vélemények szegélyezték útját. A kedves, bumfordi városjáróból a Nissan a szigorodást megkövetelő trendeket figyelembe véve egy modern, extravagáns, de az ésszerűség keretein belül mozgó modellt faragott. A második széria frissítése a ciklus feléhez érkezve időszerűvé vált, az egyre sűrűsödő konkurenciát nézve pedig egyáltalán nem meglepő, hogy nem alibizték el a ráncfelvarrást, hanem tisztességes módon gondolták újra a szükséges pontokon a Qashqai-t.

Nissan Qashqai

Magabiztosan vigyorog nappali menetfényei alatt a Nissan egyik legsikeresebb modellje, és teszi ezt teljes joggal, hiszen a maga 2.3 milliós eladási számával Európa legnépszerűbb szabadidő-autójának mondhatja magát. Érdemes egy pillanatra belegondolni, hogy mekkora felelősség lehet egy sikeres típushoz lényegében „kényszerből” hozzányúlni. Hogy miért is nevezhetjük ezt kényszernek, és miért is párosul extra nehézségekkel?

A ráncfelvarrások többnyire az eladásokat hivatottak felpörgetni, de néhány szerencsés esetben (mint pl. az első generációs Qashqai-nál) nélküle is masszív növekedési pályára állhat egy slágermodell. Azonban ha hagyjuk futni a szekeret, előfordulhat, hogy a vetélytársak pár ügyes újítással megállítják ezt a szárnyalást, és egyből köddé válik a megszerzett előny. Nos, a Nissan szemlátomást ezt szerette volna megakadályozni, ám görcsös erőlködés helyett ügyes érzékkel adott hozzá néhány plusz összetevőt a bevált recepthez.

Nem kell itt égbekiáltó divathúzásokat várni, egyszerűen megduplázták, és mélyebbre húzták a V-betűt az orrán, élre pontosan hozzászabták az amúgy adaptív-rendszerű fényszórópárost, átalakították a lökhárítót, és kész is a varázslat. A far esetében szintén a lökösnél variáltak picit, illetve a lámpatestek itt is LED-esek, de értelemszerűen ide mindig kevesebb újdonság jut, talán a cápauszony-antennát említhetném még, mint – a formával egyébként harmonizáló – különlegességet.

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

A külső teljességgel igazodik a jelenkor igényeihez, nem akar futurisztikus lenni, nem is állna jól neki. Egyetlen dolog zavart a fronton – bár talán nem látszik kellően a képeken -, ez pedig a Nissan-logó előtti műanyag lap, és az ezüst káva alatti fekete, lakkozott felület érzékenynek tűnő mivolta, a korábbi megoldásokkal szemben ezek sérülékenyebbeknek hatnak. Ugyan nem újdonság, de jár a pont a műanyag védőelemekért, melyek masszív keretként futják körbe a Qashqai alsó részét.

Az utastér maga a nyugalom és a béke szigete, az anyaghasználat a kategóriához mérten remek, és ugyan a 3D hatású ülések a Tekna szinten nem járnak, azért a fűthető, varrott bőrbetétes megoldás is kellően elegáns, és bizony a tartással sincs gond, az elektromos állíthatóság pedig már csak hab a tortán. A kartámasz kényelmes és mély tárolót rejt, igaz az USB-csatlakozót nem feltétlenül volt a legpraktikusabb ötlet ide rejteni. Időszerű volt viszont a cseréje a kormánykeréknek, ezentúl már a csapott, varrott, kevésbé dundi, ám még mindig rengeteg gombbal ellátott változattal találkozhatunk.

Nissan Qashqai belső

Nissan Qashqai belső

A műszerfalon a klasszikus köregységek között egy 5 colos információs kijelző terpeszkedik, mely a részletes fogyasztási adatoktól kezdve a táblafelismerő visszajelzéséig elég sok fontos tudnivalót közvetít a sofőr felé. A középkonzol és a kétzónás légkondipanel kialakítása nem változott, az egy gombnyomásra éjszakai üzemmódba kapcsolható 7 colos érintőkijelző sem, tudása már annál inkább.

Frissült a navigációs rendszer, ezen a szinten jár a 360 fokos, keresztirányú forgalmat is figyelő kamerarendszer is, továbbá ott a parkolóasszisztens, ami némileg ugyan körülményes, ám kellő gyakorlás után ha nem is gyorsan, de szépen teszi a dolgát. A biztonsági arzenálra sem lehet panasz, a 6 légzsák mellett többek között intelligens fékasszisztens, vészfékezési rendszer, sávelhagyásjelző, első-hátsó parkolóradar, holttérfigyelő, éberségfigyelő, és automata távolsági fényszóró is a rendelkezésünkre áll, felsorolni is nehéz, ide érdemes átkattintani, ha még részletesebben szeretnétek böngészni az extrák között.

Nem említettem még a helykínálatot, akár az első, akár a második sort nézzük, sem fejtérben, sem lábtérben nem szenvedünk hiányt, az utastéri tárolók megfelelőek. A csomagtartó alaphelyzetben 410 literes, amennyiben pedig a kivehető padlósort is használjuk, úgy sík felületűvé bővíthetjük a poggyászteret a támlák ledöntésével.

Nissan Qashqai csomagtér

Mostanra jutottunk el arra a pontra, amivel igazolni tudom a tesztünk címét. A négy erőforrásból álló paletta (két benzines és két dízel) legerősebb tagját szerelték alanyunkba. Az 1.6-os, 163 lóerős DIG-T maximális nyomatéka 240 Nm, végsebessége 200 km/óra, a százas sprintet pedig 8.9 másodperc alatt abszolválja. Ezek korrekt számok ugyan, de a Qashqai érezhetően nem egy sprinter, sokkal inkább a megfontolt haladás pártján áll. A turbós benzines blokk ereje valahol 2300-as fordulat környékén jön meg, de ügyelni kell a tartományra, mert hajlamosak lehetünk lomhábbnak érezni a gázreakciót, ha alacsony fordulaton padlózzuk le. A fokozatosabb, ám még lendületes sebességnövelésre sokkal jobban reagál az autó, erőtartalékok pedig bőven vannak benne. Váltásnál szintén ezt az elvet kell követnünk, gyors kuplung/váltás kombinációnál a fordulatszám egy pillanatra magasabban marad, nyugodtabb gangolásnál viszont ebből semmit nem érezni.

A hatsebességes manuális váltó egyébként rendkívül pontos, a fokozatok hosszúak, nem leszünk folyamatos pakolgatásra kényszerítve. Az elöl többlengőkaros, külön stabilizátorral ellátott, hátul független többlengőkaros futómű a 19 colos felnik fényében nem a legpuhább, cserébe nagyon masszív, a 18 centis hasmagasság ellenére komolyabb oldalszélben is szépen tartja az autót. A kormánymű szintén dicséretre méltó, pontos, nincs túlszervózva, érezni vele minden mozdulatot. A gyári vegyes fogyasztás 5.8 liter, részemről a 700 kilométeres tesztidőszak alatt 6.8-7 liter körül sikerült tartanom az étvágyát, országúton 5.2 literes adat volt a legjobb eredmény.

A Qashqai ára a Tekna felszereltséggel, valamint a gyöngyház fényezéssel 8.8 millió forintra rúg, ez a jelenleg is érvényben lévő kedvezmény hatására 8.320.000 forintra mérséklődik, Nissan finanszírozás esetében pedig a téli gumikat is ajándékba adják. A 3 év/100.000 km garancia 122 ezer forint fejében plusz két évvel és 50 ezer kilométerrel bővíthető. Nem olcsó mulatság a megújult SUV, de tegyük hozzá, hogy Visia felszereltséggel 5.3 milliótól, Acenta-szinten pedig 6.5 milliótól már haza lehet vinni a frissített változatot, ezekkel az árakkal és ezzel a minőséggel pedig valószínűleg képes lesz tartani stabil pozícióját a Qashqai.

A tesztlehetőségért köszönet a Ferihegy Autó Kft.-nek!

Cikk | fotók: Bense Róbert

Videó: Kathi Imre, Kocsis Gábor, Lajos Zsolt

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb