fbpx

A támogatások miatt még mindig az egyik legjobb villanyos – Nissan Leaf

Nissan LEAF Acenta 40 kWh (2019) teszt

nissan leaf

A második generációs Nissan LEAF tesztjét egy vallomással kezdeném.

Mégpedig, hogy semmilyen szinten nem lelkesedtem ezért az autóért, no nem elektromos mivolta miatt, inkább azért, mert semmi izgalmasat nem láttam benne. Lehet, hogy ez az előd, kevésbé jó benyomása miatt volt így. Aztán a Nissan Ferihegy szalontól kikanyarodva rá kellett jönnöm, hogy ez már nem az a „kezdetleges” modell, ez sokkal másabb, jobb.

A Nissan LEAF története

Még a rajtvonalnál érdemes tisztázni a megnevezést. A Leaf szabadfordításban falevelet jelent, és teljesen véletlenül egy mozaik szó is egyben, amely a „Leading, Environmentally Friendly, Affordable, Family Car” jelzőket takarja. Magyarra fordítva ezek annyit tesznek, hogy „Piacvezető, környezetbarát, megfizethető családi autó”. Így meg is érkeztünk a bekategorizáláshoz, mivel már a neve mindent elárul róla.

Az elektromos autózás gyökerei nem nyúlnak túl mélyre, így csupán 10 évet kell visszaugrani  az időben, amikor is a gazdasági válság közepén a Nissan meglépte, amit egyik komolyabb autógyártó sem mert. Tömeggyártású családi villanyautóval rukkolt elő, a 300 000 eladott példányból is látszott már, hogy ez nem a gagyi koreai bohóckodás. A kissé esetlen formája ellenére is hamar a legnagyobb példányszámban értékesített villannyal hajtott közlekedőedény lett. Először csupán egy 24 kWh-ás akksival lehetett kapni, amely 199 km-es hatótávot biztosított, majd pár évvel később bekerült a kínálatba a 30 kWh-s is, amely egyetlen feltöltéssel már 250 km megtételére volt képes.

Mire megérkezett a második generáció, már a piac telítve volt tisztán elektromos meghajtású modellekkel, amelyek egy része 400 km feletti hatótávval bír. A ZE1 kódnevet viselő új LEAF pedig nem akart ezekkel versenyezni, és milyen jól tette… Inkább megmaradt elérhető árú családi autónak. A 2018-ban megérkezett 40 kWh-ás (150 lóerős) változatot már a WLTP szerint 270 km-es hatótávval ( vegyes használatban) és néhány újdonsággal vértezték fel. 1 évvel később piacra dobtak egy 62 kWh-ás modellt is, én most a kisebbet próbáltam ki, ami a tesztidőszak végére megtetszett.

A Nissan LEAF (ZE1) Acenta külső formavilága

Szemben állva az autóval a vonalakból egyből feltűnik a két modell között eltelt pár év különbség. Szerencsére a békalámpák helyét átvették a „csík” lámpák, melyek tökéletes összhangban vannak a V-Motion névre keresztelt hűtőráccsal és a fényes fekete elemekkel. A lökhárító keskenyebb és vagányabb lett, akárcsak a motorháztető, ahol megfigyelhető a V alak, melynek aljában a töltőcsatlakozókat rejtő nyílás található.

nissan leaf

Oldalról nézve nyúlánkabb lett a forma, az íveket és a vonalakat nem gondoltál túl a japánok, de így roppant hatásos, akárcsak a hátsó diffúzor, ami inkább design elem, mint gyakorlati. A függőleges elrendezésű lámpatestek, vízszintesek lettek és kirakták őket a kasztni sarkára. A 4480 mm-es hosszával, 1790 mm-es szélességével és 1540 mm-es magasságával nem sorolható a kicsi, városi cirkálók közé, inkább állja meg helyét a családi autók között. A méretei ugyan nagyobbak lettek, a légellenállási tényezője 0,31-ről 0,28-ra csökkent, ez azt jelenti, hogy nagyon áramvonalasnak számít.

nissan leaf

nissan leaf

A Nissan LEAF (ZE1) Acenta belső formavilága és a vezetési élmény

A vezetőoldali ajtót kinyitva több érdekesség is feltűnik, először is a lábbal működtethető kézifék, ami elsőre nagyon szokatlan volt. Beülve semmit nem találtam meg, kicsit idegen volt tőlem minden, de 1-2 perc üldögélés után már egész otthonosan éreztem magam a vaskos, viszont jó fogású kormány mögött. Az előttem található félig digitális óracsoport egész élhető. A műszerfal közepén található infotainment rendszer használható, könnyen párosítható mobileszközökkel viszont a grafikája finoman szólva sem jött be. Szerencsére a mostanában megvásárolható modellekben már a frissített egység található, Tomtom navigációval és igényesebb grafikával, amivel már ki tudok békülni.

nissan leaf

nissan leaf

Ez alatt a klíma vezérlője, az indítógomb, az első ülések fűtéskapcsolója, egy USB csati és szivargyújtó található. Szóval semmi érdekes, ezzel ellentétben viszont a középkonzolon egyből szemet szúr az a félgömb alakú pöckölgetős izé, amit váltógombnak hívnak. Meg kell hagyni nekem tetszik, kis vidámságot csempész az utastérbe.

nissan leaf

Kicsit előrébb található az ECO mód kapcsolója, ami hasznos, ha minden amper ki van számolva, ezzel akár 30-40 km-rel is ki lehet tolni a hatótávot. Igaz, ekkor kényelmes családi bevásárlókocsi feelingje van. Na, de amikor ezt kikapcsolod, akkor elszabadul a 320Nm és a 150 lóerőnek megfelelő teljesítmény. A halk suhanást pedig túlharsogja a kerékcsikorgás. Nem egy versenyautó, viszont az alacsony súlypontnak köszönhetően élvezet kanyarodni vele.

nissan leaf

E mellett található az e-Pedal kapcsolója, ez tulajdonképpen az egypedálos vezetést takarja. Anno erre építették a reklámkampányt is, mivel ebben alkalmazták először a rendszert, amely a motorféket és a fékeket is használja. Városban nagyon kényelmes, mert nagyobb fékezést leszámítva egész nap el lehet így közlekedni vele. Én először óckodtam tőle, de kipróbáltam, és imádtam.

nissan leaf

Visszatérve a furcsaságokra, a hátsó üléssor fűtés kapcsolójának elhelyezésére nem találok szavakat. Furcsa az első ülések háttámlájának oldalára helyezni, legalább is szerintem… A lábtérre nem lehet panasz, egy négy tagú család kényelmesen elfér, a 420 literes csomagtérben a nyaralás „kellékeit” is el lehet süllyeszteni.

nissan leaf

A Nissan LEAF tesztautó felszereltsége

A Nissan Ferihegy autó tesztautója Acenta felszereltséggel és Téli csomaggal felvértezve került hozzám. Utóbbi a fűthető kormánykereket, illetve első- és hátsó ülések fűtését takarja. A pontos felszereltséget a linkre kattintva találod.

A Nissan LEAF (ZE1)fogyasztása és töltése

A teszt alatt városi forgalomban és autópályán is használtam, ha odalép neki az ember, megy a klíma akkor a fogyasztás alaposan meg tud ugrani. Normál, vegyes használat során tudja a beígért 270 km-es hatótávot, városi és autópályás használatban. A gyári adatsor szerint városban furikázva 389 km megtételére elegendő az energia.

nissan leaf

Ha rúgja neki az ember, akkor simán kiír 15 kWh fogyasztást, de ésszerűen, nem óvatoskodva vezetve ECO módban a 11 kWh/100 km-s átlagfogyasztás már egész élhető. Ezt kikapcsolva is 12,8 – 13 között volt, klímával, néha kigyorsítgatva. Hozzá kell tenni, hogy a fogyasztás függ többek között a külső hőmérsékleti tényezőktől is.

Az elektromos autók töltési kérdése a mai napig zavart okoz az erőben, vagyis a fejekben. A kevésbé szakmai kollegák szeretik kikerülni ezt a részt, mert könnyű belekavarodni. Az erős felütés után megpróbálom értelmesen leírni…

nissan leaf

Az autóhoz gyári tartozékként jár egy 2,3 kW-os, 10 amperes EVSE kábel, ami az otthoni töltésre szolgál, ezzel körülbelül 17 óra alatt tudjuk feltölteni a lemerült LEAF-et. Egy gyors számolás után kijön, hogy körülbelül 7 óra töltés szükséges 100 km megtételéhez.

A másik kábel mindkét végén Type2 csatlakozó található, ami az AC töltéshez kell, erről az oszlopról maximum 32 ampert, körülbelül 6 kW-ot tud felvenni. Ebben az esetben körülbelül 6,5 óra szükséges a feltöltéshez, vagyis 2,5 óra szükséges 100 km megtételéhez.

nissan leaf

A CHAdeMO csatlakozónak köszönhetően a villámtöltők saját kábelével ideális esetben 50 kW-ot fel tud venni. Vagyis 1,5 óra alatt tölti fel az akkut 80 %-ra, utána lassul a túlmelegedés miatt. Egy finom kávé elfogyaszása, vagyis 20 perc töltéssel 100 km ismét megtehető. Különböző applikációk és a Google Maps is mutatja már az elektromos töltők helyét. Érdemes kimatekozni, hogy a perc alapú vagy a kW alapú számlázás éri meg jobban.

Nissan LEAF Acenta 40 kWh röviden

Összességében még mindig az egyik legjobb arányokkal rendelkező elektromos autó. Méretben, hatótávban és élhetőség szempontjából is abszolút megállja a helyét. Nekem személy szerint vannak dolgok, amik nem igazán nyerték el a tetszésemet, de az éremnek 2 oldala van. A pozitívumok sorát erősíti többek között a környezetbarát közlekedés és a költséghatékonyság, nálam pedig az utóbbi diadalmaskodott.

nissan leaf

2020 augusztusában a Nissan LEAF Acenta bruttó listaára 12,5 millió Ft. Az igénybe vehető állami támogatásnak és a Nissan kedvezménynek köszönhetően alaposan lejjebb nyomható az ár.

Ha már megkaptad az IFKA támogatói okiratát és érdekel a modell akkor bővebb információért keresd bizalommal a Nissan Ferihegy Autó munkatársait.

Kövess minket Te is

YouTube:
tesztelok.hu csatorna

Facebook:
https://www.facebook.com/tesztelok.hu

Instagram:
https://www.instagram.com/tesztelok.hu/

Teszt/fotók: Háfra Zsolt

A tesztlehetőségért köszönet a Nissan Ferihegy Autónak.
A tesztautókat Lotus Cleaning termékekkel takarítjuk és ápoljuk!

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb