fbpx

Újabb lépés az önvezető autók fejlesztésében 

A Toyota Kutató Intézet (TRI-AD) űrtechnológiák alkalmazása és az ezek segítségével nyert adatok mesterséges intelligencia révén történő elemzése mellett döntött az autonóm autók elterjedéséhez szükséges feltételek megteremtése érdekében. A Toyota és a Lexus ennek részeként együttműködik a Maxar globális technológiai fejlesztő csapatával, és világ egyik vezető IT szolgáltatójával, az NTT DATA-val. Az együttműködés célja egy az önvezető autókban használható, automatizált, nagy felbontású (HD) műholdas képeket felhasználó térkép elkészítése. Ez újabb fontos lépés az önvezető autók navigációját segítő TRI-AD ’Automatizált Térkép Platformként’ (AMP) ismert koncepciójának fejlesztésében.

Az önvezető autók több, valós időben működő szenzort használnak a biztonságos közlekedés érdekében, aminek egyik alapja a HD térkép. Ám a TRI-AD elemzése szerint jelenleg a világ úthálózatának kevesebb mint 1%-a érhető el HD térképen, így a városi és a helyi utak lefedettségének növelése szükséges ahhoz, hogy az önvezető autók a közlekedés mindennapi részévé váljanak. Feltételezve ugyanis hogy a nagy felbontású térképek az USA, Kína, Németország és Japán teljes autópálya-hálózatát lefedik (0,23 millió km), ez kevesebb mint 1%-át jelenti a világ teljes úthálózatának (39,5 millió km).

A pontos műholdas leképezés alapján készített HD térkép képessé teszi az autót irányító szoftvert, hogy összehasonlítsa a különböző forrásokból érkező adatokat, és megalapozott döntéseket hozzon a biztonságos közlekedéshez.

E koncepció létrehozásában működik együtt a három vállalat, kidolgozva a folyamatot, amelynek során a műholdas leképezésből autó-barát HD térkép készülhet. A Maxar felhő alapú ’térinformatikai big data’ platformjának segítségével a Maxar optikai műholdas képalkotó könyvtár elemei bekerülnek az NTT DATA Mesterséges Intelligenciával működő, speciális algoritmusokat használó rendszerébe, amely a szükséges részletes úthálózat ábrázolásához kell majd. Mindebből a TRI-AD készíti el a HD térképeket, amelyek felhőszolgáltatásukon keresztül kerülnek a tesztautókba.

A csapat első lépésként Tokió metropoliszának egy meghatározott területét ábrázoló térkép elkészítésére fókuszál, megteremtve ezzel a lehetőséget a világon mindenütt használható automatizált közlekedéshez.

ecotrex

Javasolt cikkek

Ez is érdekelhet
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb