fbpx

Okosított Audi S3 – MTM

Az Audi S3 lényegében az A3 sportváltozata, melyet 1999 óta gyártanak, jóllehet azóta már átesett néhány ráncfelvarráson, és két generációváltáson.  Jelen bemutatónk tárgya a klasszikus gyári, második szériás S3, valamint tuningváltozata, amely ráadásképp a Bauer Racing kezei alatt formálódott, és változott át egy hétköznapinak korántsem nevezhető „hot-hatch”-ből valódi versenygéppé.

Úgy hiszem, senkinek nem kell megmagyarázni, hogy az Audi márkanév miért is forrott egybe a sportos elegancia kifejezéssel, ugyanis az S3 tökéletes példája annak, hogyan lehet egy kompakt, mégis fürge autót gyártani. Használható hétköznapi módon is, de aki beruház erre a típusra, az mindenképp szeretné megtapasztalni a vadabb oldalát is. És ebben nincsen semmi meglepő.

A gyári S3 teljesítménye önmagában is beszédes, a kétliteres, turbófeltöltéses FSI motor 265 lóerővel és 350 Nm nyomatékkal van megáldva. Mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsul százra, és 250 km/óra elérésekor szabályoz le az elektronika. A hatfokozatú manuális váltó rövid áttétekkel dolgozik, és az Audikhoz híven precízen kapcsolható. A külső jegyeit tekintve is igazán sportosra sikerült, háromajtós S3 18 colos kerekeket és dupla kipufogót kapott, a hűtőmaszkról és a lökhárítóról pedig könnyen felismerhető.

S3 jobb elejeS3 kereke

S3 motor

És itt jön a képbe a Bauer Racing. Az MTM magyarországi képviselete beszerzett egy fekete S3-at, és egy komoly tuningcsomaggal látta el azt. A gyári köridő számlálóval felszerelt 2010-es Audi ugyan alapállapotában is nagyon impozáns, így viszont egészen elképesztő lett a végeredmény. A turbómotort 330 lóerősre hizlalták, mindehhez 420 Nm nyomaték társul, ehhez a teljesítményhez hozzájárult az MTM sportkipufogó-rendszere is. Ennek következményeként az átprogramozott motorvezérlős MTM S3 végsebessége 264 km/órára nőtt, és 5,1 másodperc elég neki a 100 km/órás sebesség eléréséhez. A gép kinézetére pedig rátesz még egy lapáttal a 19 colos kerékkészlet is.

Mit, mennyiért? A gyári S3 ára használtan átlagosan 24-25.000 euró között mozog, erre jön rá a 8-9000 eurós tuningköltség (ami egy versenygép árához mérve egész kedvezőnek tűnik), cserébe egy igazi aszfaltszaggató vas vált az amúgy sem gyenge S3-ból. A képek magukért beszélnek, köszönet értük a Bauer Racing csapatának!

szerkesztő:

Bense Róbert

www.bauerracing.hu

www.mtm-online.hu

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb