fbpx

Kezeket fel, jön az amerikai Mercedes nagyágyú! – Mercedes Benz 123 bemutató

Igazi világklasszissal bővült a repertoárunk, egy 1982-es évjáratú Mercedes 123-assal. A kép nem csak illusztráció, a való életben is gyönyörű látványt nyújt ez a négy sebességes ritkaság.

Merci-123-külső2-1

Most mondhatnátok, hogy persze, mindenre azt mondjuk, hogy egyedi darab. Aki azonban otthonosan mozog a Mercedesek világában, láthatja, hogy ez egy Amerikai kivitelezés, egyenesen Kaliforniából.

Merci-123-bal-hátsó

Erről árulkodik a dromedár lökhárító, az elülső négy kereklámpa, és az elöl-hátul egyaránt felszerelt oldalsó helyzetjelzők is. Az Európai verziókba automata váltót szereltek, ebben a gyönyörűségben viszont manuális váltó díszeleg, és valljuk be: sokat egyszerűsít az automatizált rendszer, de a kézi sebességváltás szerves része a retro vezetésélménynek.

Merci-123-bal-belső-műszerfal

A tulajdonosát dicséri, hogy teljesen megőrizte a kocsi gyári kialakítását, hiszen szerette volna minden porcikájában autentikus darabnak megőrizni, és ezt a felújítások során is szem előtt tartotta.

Ez a 240-es dízel Merci több mint 400 000 kilomért futott. Mielőtt lemondóan legyintenénk, hogy a kocsi ezek szerint már megette a kenyere javát, nyugalom: néhány éve teljeskörű motorfelújítással díjazta tulajdonosa a teljesítményt – ennek köszönhetően az OT vizsgán csont nélkül átment.

Merci-123-motortér

A rozsdamentesség szó szerint értendő. Mercedes szakértők, akik tudják, hol lehetnek szépségfoltjai a járműnek, pincétől padlásig alaposan átnézték, de még ők sem tudtak belekötni.

Az Európai darabok között ritka a klímás kiadás, ebben viszont szinte minden kiegészítő megtalálható, ami miatt kora luxusautójaként tekintettek a 123-asra: a légkondi mellett nem hiányozhat belőle az elektromos ablak- és tetőemelő, a központi zár, a négy hangfalra kötött rádió, és még a tempomat sem. A karosszéria és a beltér is teljesen gyári kialakítású.

A 123-as a Mercedes-Benz történelmének abszolút sikerautója, hiszen a típusból körülbelül 2 millió 700 ezer darab kelt el világszerte. Ezen a kocsin érződik a törődés, amivel közel negyven éven át őrizték kifogástalan állapotát. Strapabíróságát bizonyítja, hogy a típust nemzetközi szinten előszeretettel használták taxizáshoz, a főként városi használattól pedig hamar megadják magukat a puding verdák.

Ha pedig egy világsikernek örvendő Mercedes 123-as az évtiztedek során megkapja a kellő gondoskodást, a következő tulajdonosának is megadatik az időutazás lehetősége, ezzel a lehengerlő állapotban lévő Old Timerrel.

Cikk: Imrényi Dániel
Fotók: Kajári Zoltán

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb