fbpx

Fontos változásokat hozott az autós társadalomnak 2019

Duna Auto

Új év, új tudnivalók – a 2019-es év rögtön két lényeges ponton is érintette a hazai autós közösséget, vélhetően már sokan hallottatok ezekről, de nem árt még egyszer kitérni rájuk, hiszen olyan témákat érintenek, mint az autóvásárlás, vagy éppen a baleseti bejelentés.

Járműadatok lekérdezése – ide kattintva érhető el a felület

Az nem újdonság, hogy egy adott jármű adatait lekérdezhettük a KEKKH-n keresztül, a rendszer évek óta működik, azonban az új, SZÜF-ön (Személyre Szabott Ügyintézési felület) keresztül elérhető felület egyrészt jóval teljesebb képet ad a lekérdezett jármű adatairól, másrészt ingyenesen igénybe vehető. A belépéshez Ügyfélkapu-regisztráció szükséges, ezt okmányirodában/kormányablakban tudjuk kérvényezni, szintén díjmentes szolgáltatás.

Az új felület január végéig nyilvános tesztüzemben működik, minek köszönhetően akár már most is kipróbálhatják a felhasználók, ám kisebb-nagyobb javításokon még áteshet a rendszer, mielőtt véglegesítik. Mindenesetre az elektronikus adatigénylésnek hála számos információt kapunk a rendszám megadását követően, ezek közé tartoznak többek között a műszaki állapottal és a futásteljesítménnyel kapcsolatos tudnivalók (utóbbi 2010-től elérhető), az okmányadatok, az eredetiségvizsgálat (ezekhez képeket is kapunk), illetve a kártörténet is, ezt viszont csak 2019-től listázhatjuk. Az adathalmazt PDF-ben tölthetjük le és minden járműre alkalmazhatjuk a keresést, amely rendszámmal rendelkezik Magyarországon. A külföldről behozott autókkal ügyeskedőket ez sajnos nem állítja meg és a nepperek kitakart rendszámaival is lehet még problémánk, de az új rendszer mindenképp előrelépés az előzőhöz képest.

E-kárbejelentő applikáció – ide kattintva érhető el a Google Play-en, itt pedig az App Store-on

A MABISZ által közzétett alkalmazás célja, hogy kiváltsa a kék-sárga bejelentőlapot, illetve hogy pontos kitöltésre ösztönözze a balesetben résztvevő feleket. Az app egyből fontossági listával nyit, melyből világosan kiderülhet, hogy mit kell tennünk, ha már megtörtént a baj, továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy készítsünk fényképeket az eseményről. Ezt követően indíthatjuk a kárbejelentést, amit telefonok párosításával, vagy akár egy készülékkel is (A-B járművezető) pontról-pontra kitölthetünk. A bejelentésről PDF-ben kapnak másolatot a felek, a rendszer pedig a biztosító felé továbbítja az adatokat.

Fontos részlet, hogy az alkalmazással akár hangfelvételt is készíthetünk az elhangzott beszélgetésről, valamint pontosan meghatározhatjuk a baleset helyszínét, szükség esetén pedig akár segélyhívást is indíthatunk. A helyszínrajzhoz is segítséget nyújt az applikáció, elektronikus aláírással pedig hitelesíteni tudjuk a dokumentumot. Az E-kárbejelentő nem csupán gyorsítja az ügy menetét, de a hiánytalan kitöltést is lehetővé teszi.

Az appról ide kattintva még több információ érhető el!

Bense Róbert

ecotrex

Javasolt cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb