MotoParts autóalkatrészek
Renault Crossoverek a Renault Budapestnél

Ön itt van most: Tesztelők.hu » Technika » Vegasban villantott a BMW

Vegasban villantott a BMW

2017. január 9.

A nagyközönség előtt 2017. január 5 – 8. között nyitva álló expón a bajor gyártó vadonatúj termékmegoldások átfogó koncepciójával és számos innovatív szolgáltatás leleplezésével hozta el a jelenbe a közeljövő járműtechnológiai forradalmát, az automatizált járművezetést.

bmw2

A BMW az automatizált járművezetés, az intelligens járműkapcsolat és a maximálisan személyre szabott, okos utastér megvalósítása felé vezető, forradalmi termékek és szolgáltatások övezte úton haladva időről időre egyre összetettebb, újabb és kifinomultabb fejlesztéseket mutat be a rajongóknak. Az idén január 5 – 8. között megrendezett 2017-es Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon a bajor prémiumgyártó olyan vadonatúj termékmegoldásokról és innovatív szolgáltatásokról rántotta le a leplet, amelyek a közeli jövő járműtechnológiai forradalmának mérföldkövei lesznek. Bemutatkozott továbbá a BMW i divízió Inside Future névre keresztelt utastér-elrendezési koncepciója is, amelynek formabontó kialakítását és jövőbe mutató kezelőfelületét az automatizált járművezetés vezérelvei mentén, a vezető mindennapjainak digitális társaként hozták létre a tervezők. A CES színpadán világpremierjüket ünneplő BMW-innovációk a dizájn, a technológia és a funkcionalitás területén egytől egyig a vállalat több éves piacvezető szerepét nyomatékosítják, amelyek a BMW ConnectedDrive égisze alatt egyesülve teremtik meg és tartják fenn a vezető, a jármű és a környezet közötti minden korábbinál átfogóbb, állandó, interaktív kapcsolatot.

A BMW automatizált járművezetést elősegítő és intelligens járműkapcsolati hálózatot létrehozó termékmegoldásai, szolgáltatásai, vezérlő- és kijelző-koncepciói szorosan összefüggnek egymással. Ilyen többek között a sorozatgyártásban kínált, aktuális modellpalettához elérhető megannyi vezetést támogató opció, a felhasználó személyes mobilitását digitális társként támogató BMW Connected széleskörű szolgáltatás-arzenálja, valamint az olyan intuitív működtetésű, rugalmas vezérlő- és kijelző-koncepcióval dolgozó rendszerek, mint a BMW Head-Up kijelző, a BMW iDrive, a hangvezérlés vagy a BMW Gesztusvezérlés. Ezen kiforrott megoldások egytől egyig kiváló műszaki alapot biztosítanak ahhoz, hogy a vadonatúj járműtechnológiai innovációk együttesen a mobilitás egészen új, teljes mértékben automatizált korszakát hozzák el a jelenbe, a BMW legendás vezetési élményével karöltve.

Az automatizált járművezetés felé vezető úton bemutatkozó járműtechnológiák egyre több feladatot vesznek le a vezető válláról, és mint ilyen, egyre nagyobb utazási szabadságot nyújtanak. A vezetők, az okosautók és a környezet közötti állandó, intelligens járműkapcsolati hálózat mindeközben az autóban töltött idő vadonatúj, minden korábbinál hatékonyabb, kreatívabb és szórakoztatóbb élményével kecsegtet. A 2017-es Las Vegas-i Szórakoztatói Elektronika Kiállításon a bajor gyártó egy vadonatúj prototípust is bemutat, amely az új BMW 5-ös limuzin műszaki alapjaira építkezve enged bepillantást az intelligens járműkapcsolati hálózat eme jövőbeli, automatizált világába, miközben a BMW Connected digitális szolgáltatás-paletta és az Open Mobility Cloud rugalmas felhőalapú platform legújabb innovációinak is lehetőséget biztosít.

Az idei CES színpadán a vállalatcsoport a BMW Connected Window elnevezésű újítást is a nagyközönség elé tárta: a technológia egyetlen nagyfelbontású, intuitívan működtethető okoskijelzőn egyesíti a felhasználót körülvevő digitális eszközök összes funkcióját, így az okosotthon, az okoskészülékek és az intelligens járműkapcsolati hálózat lehetőségeit. A BMW Connected Window megjelenésével a bajor gyártó ügyfelei már autójukon kívül is hozzáférhetnek a BMW Connected teljes szolgáltatás-palettájához. A jövő járműveinek utasterében az innovatív vezérlő- és kijelző-koncepciók kerülnek a középpontba, amelyet a 2017-es Las Vegas-i Szórakoztatói Elektronika Kiállításon a BMW i divízió Inside Future névre keresztelt utastér-elrendezési koncepciója hoz el a jelenbe. A tanulmányban a BMW HoloActive Touch elnevezésű lebegő műszerfal-koncepció is bemutatkozik, amely új dimenzióba helyezi a vezető és a jármű közötti intuitív kapcsolatot.

Autóvezetés a jövőben

A 2017-es Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon bemutatkozó és az új BMW 5-ös limuzin műszaki alapjaira épített automatizált prototípus a vezető személyes preferenciáit előtérbe helyező, nagymértékben automatizált és intelligens járműkapcsolati hálózatba kapcsolt autóvezetés jövőképét vetíti előre.

A kísérleti modellbe a tervezőmérnökök számos olyan, jelenleg tanulmányozási fázisban lévő technológiát beépítettek, amelyek a jövő automatizált járműveinek alappilléreit alkotják majd. A forradalmi újításoknak köszönhetően így egyes speciális útszakaszokon a vezető már teljes mértékben átengedheti a vezetést a technológiáknak, miközben ő egyéb elfoglaltságaira koncentrál. A kifinomult szenzorrendszerrel és átfogó vezetési koncepcióval felszerelt új 5-ös BMW a sorozatgyártásban kínált vezetést támogató rendszereknek köszönhetően már önálló gyorsítási, lassítási és kormányzási manőverekre is képes, a prototípus azonban azt is lehetővé teszi, hogy hosszabb autópályás szakaszokon és autóutakon a vezető a haladás teljes irányítását átadja a technológiáknak. A februárban bemutatkozó új BMW 5-ös sorozat az iparág legintelligensebb modelljeként érkezik meg az utakra, a BMW járműtechnológiai palettájának újabb ékes bizonyítékaként.

bmw1

Tanulmányból a gyártósorra: a BMW Connected sikertörténete

A BMW ConnectedDrive szolgáltatásainak köszönhetően a BMW mindig is élen járt a modelljeiben kínált széleskörű információ-szolgáltató és kommunikációs funkciók terén. 2016 tavaszán a bajor gyártó egy forradalmian új digitális platformot mutatott be – BMW Connected néven –, amellyel ügyfelei már nem csupán a járműben ülve, de okoskészülékeiken keresztül is átélhetik a BMW központi operációs rendszerének innovációit. Mindez azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók könnyedén és párhuzamosan, jó előre megtervezzék útvonalaikat és napi teendőiket. Az Open Mobility Cloud rugalmas felhőalapú platformra építkező BMW Connected szolgáltatás-palettát a bajor prémiumgyártó első ízben 2016 januárjában, a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES) mutatta be a nagyközönségnek, két hónappal később, 2016 márciusában pedig már elérhetővé is tette a tengerentúlon. A BMW Connected az Egyesült Államok után 2016 augusztusában debütált Európában, Kínába pedig az utolsó negyedévben érkezett meg.

Hasonlóan lendületes történettel büszkélkedhet az új BMW 5-ös sorozatban bemutatkozó Remote 3D View elnevezésű funkció is, amely ugyancsak a 2016-os Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon ünnepelte világpremierjét. A Surround View funkció vezetést támogató kameráit és a BMW Connected szolgáltatását egyesítő Remote 3D View lehetővé teszi, hogy az új 5-ös BMW vezetője okostelefonján keresztül, madártávlati élőképpel minden pillanatban figyelemmel kövesse leparkolt járművét, bármennyire messze legyen is. A technológia 2017 februárjában, az új BMW 5-ös limuzin piaci debütálásával egy időben érkezik meg a sorozatgyártásban elérhető extrafelszereltségek listájára.

Intelligens járműkapcsolat

A BMW Connected szolgáltatás-palettája a jármű központi operációs rendszerét és a felhasználó okoseszközeit önálló, teljes értékű funkciókként emeli be az Open Mobility Cloud felhőjébe, amelyeknek köszönhetően a BMW a 2017-es CES színpadán azt is előrevetíti, hogy a technológia intelligens szolgáltatásainak kiaknázásával a jövő járművezetői miként hozhatják tökéletes párhuzamba mindennapi életüket és a teljes mértékben automatizált vezetést.

Eszerint a jövő autóiban egy hatalmas információbázisra épülő, folyamatosan frissülő, interaktív navigációs rendszer dolgozik majd, amely a kiválasztott útvonal mentén található helyszínekről, nevezetességekről és épületekről is széleskörű információval szolgál. A kívánt információ a BMW Gesztusvezérlés továbbfejlesztett változatának, a BMW Kiterjesztett Gesztusvezérlés (BMW Augmented Gesture Control) névre keresztelt funkciónak köszönhetően mindössze egyetlen rámutatással elérhető lesz. Az intelligens hálózatba kapcsolt automatizált járművezetés élményét professzionális hangvezérlés fokozza tovább, amelynek kísérleti funkcióit a BMW már a 2017-es Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon bemutatja. A BMW i divízió Inside Future névre keresztelt utastér-elrendezési koncepciójába épített intelligens hangvezérléssel a BMW Connected számos opciója, így a járművön kívüli eszközök funkciói is működtethetők. Mindehhez a Microsoft Cortana nevű szoftver autóba installált változata adja az infotechnológiai platformot, amely azt jelenti, hogy a Microsoft Cortana asztali számítógépeken, laptopokon és okostelefonokon elérhető hangvezérlési koncepciója a jövőben a BMW sorozatgyártásban kínált modelljeiben is bemutatkozik. Az intelligens hangvezérlés ráadásul hangos információ-szolgáltató funkcióval is kiegészül, a Microsoft Cortana szoftverrel társított BMW Connected így azokra a közelgő találkozókra is figyelmezteti a BMW ügyfelét, amelyekhez nem tartozik konkrét helyszín. A Microsoft Cortana a BMW Connected együttműködésével bármelyik útba eső étterem étlapját és aktuális ajánlatát is képes felolvasni, a felhasználó pedig egyetlen hangutasítással elintézheti a kívánt asztalfoglalást.

bmw3

A BMW Connected szolgáltatás-palettájához a jövőben olyan kivételes applikációk is csatlakozhatnak, mint például az Amazon Prime Now, amely lehetővé teszi, hogy a BMW ügyfele utazás közben több tízezer online termék között válogasson és rendeljen. Az Open Mobility Cloud rugalmas felhőalapú platform azt is lehetővé teszi, hogy az alkalmazást a felhasználó ne csak az autóban, de bármelyik okoseszközén elérje. Az Amazon Prime Now kiegészítő funkciójaként a BMW a 2017-es CES színpadán az út közbeni online rendelésre létrehozott En-Route Delivery keretszolgáltatást is bemutatja.

Sőt mi több, az Amazon Prime Now alkalmazást kiegészítő keretszolgáltatások között a BMW Passenger Mode is világpremierjét ünnepli, amely a BMW Connected részeként egyes útszakaszok előtt előre jelzi, ha a bajor gyártó ügyfele átadhatja a volánt az automatizált járművezetésért felelős technológiáknak. Amint a jármű átveszi a vezérlést, a BMW Passenger Mode a felhasználó igényei szerint hangolja át az utasteret: elsötétíti a fényeket, behúzza a sötétítő redőnyöket és elérhetővé teszi a videók lejátszására létrehozott Amazon Prime Video alkalmazást is.

Innovatív vezérlő- és kijelző-technológiák

A 2017-es Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon bemutatkozó BMW i Inside Future utastér-elrendezési koncepció a teljes mértékben automatizált járművezetés lehetőségeire és kihívásaira helyezi a hangsúlyt. Mi mindent csinálhatunk majd a jövő autóiban? Milyen élményeket nyújt majd az automatizált járművezetés? A BMW i divízió Inside Future névre keresztelt utastér-elrendezési koncepciója szerint a jövőben az utastér személyre szabása és megosztása semmiféle akadályba nem ütközik majd, miközben itt mutatkozik be először a BMW legmodernebb vezérlő- és kijelző-koncepciója, a BMW HoloActive Touch technológia is.

bmw4

2016 januárjában, a CES színpadára kigurított BMW i Vision Future Interaction tanulmányautóban ezt követően az AirTouch panorámakijelző is világpremierjét ünnepelte, amely egy érintőképernyő kényelmét kínálja – azzal a különbséggel, hogy működtetéséhez nincs szükség tényleges fizikai kontaktusra. A BMW HoloActive Touch képében idén ez a technológia újabb mérföldkőhöz érkezik. A BMW HoloActive Touch egy technológiában egyesíti a BMW Head-Up kijelző, a BMW Gesztusvezérlés és az érintőképernyő előnyeit: az innovatív kezelőfelület virtuális érintőképernyőként teremt kapcsolatot a vezető és a jármű között, a lebegő kijelző érintés-érzékeny funkciói pedig ujjhegy-tapintásokkal és egyszerű gesztusokkal vezérelhetők.

A digitális gombokat egy tükröket alkalmazó színes projektor-technológia vetíti ki az utastéri középkonzol magasságába, a vezető jobb kezéhez. A digitális felület ezúttal nem a szélvédőn, hanem a középkonzol felett, lebegő formában jelenik meg, a kivetített gombok és funkciók pedig egy okostelefon kezelőfelületéhez hasonlóan, játszi könnyedséggel konfigurálhatók. A vezető jobb kézfejének mozdulatait egy intelligens kamera figyeli, amely az ujjhegy-tapintásokat is tökéletes részletességgel érzékeli. Amint a vezető megérint egy virtuális gombot vagy funkciót, az ikon aktiválását egy apró fénygyűrű jelzi. Mindez azt jelenti, hogy a jövő BMW modelljeiben már nem lesz szükség tényleges kontaktusra a vezető és a jármű központi kezelőfelülete között.

BMW Connected Window: digitális ablak a világra

A BMW Connected folyamatosan bővülő szolgáltatás-palettájának elsődleges célja, hogy a digitalizáció térnyerésével párhuzamosan kifejlesztett funkciók egyre összetettebb támogatásukról biztosítsák a felhasználókat mindennapjaikban, legyenek akár utazás közben, akár otthon. Az Open Mobility Cloud elnevezésű felhőalapú platformra építve a BMW Connected könnyedén kapcsolja össze a BMW központi operációs rendszerét a felhasználó különféle okoskészülékeivel, a 2017-es Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon bemutatkozó BMW Connected Window elnevezésű újítás pedig egyetlen nagyfelbontású, intuitívan működtethető kijelzőn egyesíti a felhasználót körülvevő digitális eszközök összes funkcióját. A BMW Connected Window megjelenésével vadonatúj szintre emelkedik a bajor gyártó ügyfelének személyre szabott digitális segédje, amely a felhasználó mobilitási szükségletei és információi mellett a digitális segítséggel könnyebbé tehető összes napi teendőt is egy platformon kezeli.

A BMW Connected Window a BMW Connected teljes szolgáltatás-palettáját az okosotthon funkcióival és a felhasználó eszközeinek lehetőségeivel egészíti ki, hogy a technológia az előre megtervezett útvonalakat pontosan a BMW ügyfelének személyes preferenciái szerint állíthassa össze. Amint a BMW Connected Window és a BMW Connected összekapcsolódik, a kijelző sorban átemeli és ezt követően folyamatosan frissíti a szolgáltatás-paletta funkciói között elmentett személyes információikat, kontaktokat, tervezett és kedvelt útvonalakat, valamint információ-szolgáltató és szórakoztató funkciókat, hogy a bajor gyártó ügyfele azokhoz ne csupán az autóban és okostelefonján keresztül, de otthon is bármikor hozzáférhessen. A felhasználó gesztusokkal, az intuitív érintőképernyőkhöz hasonlóan vezérelheti, a kijelző tényleges megérintése nélkül.

Ajánlott cikkek

Trabant kaland hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Cégtaláló banner

Kiemelt partnereink:

Keresés

Autótechnika logó

tkveg

Alfa Romeo Giulia 2.2
Audi A4 1.8 Quattro
Audi A4 2.0 TDI
Audi A6 3.2 FSI
Audi A8 3.0 V6
Audi TT 3.2 VR6
BMW 116i
BMW 316i
BMW 325ci
BMW i3
Chevrolet Corvette C5 / Z06
Citroën C3 1.2 PureTech
Citroën C4 1.6 BlueHDI
Citroën C-Elysée
Citroën Grand C4 Picasso
Citroën Grand C4 Picasso ’17
Citroën C4 Cactus
Dacia Duster 1.5 dCi
Dacia Duster 1.6 16V
Dacia Dokker 1.5 dCi
Dacia Dokker 1.6
Dacia Lodgy 1.5 dCi
Dacia Lodgy facelift
Dacia Logan 1.5 dCi
Dacia Sandero Stepway
Fiat Fullback 2.4
Fiat Punto 55s
Fiat Tipo 1.4 T-Jet
Fiat Tipo 1.4 16V
Fiat Tipo kombi
Ford Focus 1.6 Ti-VCT
Ford Focus 2.0 TDCi X-Road
Ford Sierra 1.6 Pinto
Honda Civic
Hyundai i30 (2017)
Hyundai i30u CW
Hyundai ix35 FCEV
Hyundai Santa Fe
Isuzu D-Max 2.0 D
Infiniti Q30
Infiniti Q30S
Kia Cee’d 1.4
Kia Niro Hybrid
Kia Optima 2.0 CVVL
Kia Optima 1.7 CRDi
Kia Optima PHEV
Kia Optima SW GT
Kia Sorento 2.2 CRDi
Kia Sportage GT Line
Kia Soul EV
Lada 2104
Lada 2107
Lada 4×4 Classic
Lada Granta Liftback
Lada Kalina Cross
Lada Kalina Kombi
Lada Vesta 1.6 Lux
Lada Vesta tartósteszt
Lexus CT 200h
Lexus GS 450h
Lexus NX 300h
Lexus RX 450h F Sport
Lexus RC 300h F Sport
Mazda 5 2.0 GTA
Mazda 6 2.0 TE
Mazda 6 Sport GTA
Mercedes-Benz 300 CD
Mercedes-Benz S600
Mercedes-Benz E200
Mercedes-Benz CLK 320
Mitsubishi Lancer
Mitsubishi L200 2.4 DI-D
Mitsubishi Sigma 3.0 V6
Nissan Sunny B11 Coupé
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T
Nissan Qashqai 1.6 DIG-T
Nissan X-Trail 2.0 dCi
Opel Adam Rocks
Opel Astra Classic II.
Opel Astra K 1.6 CDTI
Opel Corsa 1.4T
Opel Insignia 2.0 CDTI
Opel Insignia Grand Sport 2.0
Opel Insignia OPC
Opel Meriva 1.4T
Opel Mokka 1.4T
Opel Mokka X
Opel Vectra B Caravan
Opel Zafira Tourer
Peugeot 208 1.2
Peugeot 301 1.6D
Peugeot 308 SW (2011)
Peugeot 308 SW (2015)
Peugeot 308 SW (2017)
Peugeot 2008 1.2 AUT
Peugeot 2008 1.2
Peugeot 3008 1.6 BlueHDI
Peugeot 5008 2.0 HDI
Polski Fiat 125p
Polski Fiat 126p
Porsche Boxster 986
Porsche 911
Porsche 911 (993) Carrera
Porsche 924 Le Mans
Porsche 928 S4
Porsche 968 CS
Renault Clio Limited
Renault Captur Facelift
Renault Captur 1.2 TCe
Renault Captur 1.5 dCi
Renault Kadjar 1.5 dCi
Renault Koleos (2017)
Renault Mégane 1.5 dCi
Renault Mégane Grandtour
Renault Mégane GC 1.6 dCi
Renault Mégane GC 1.6 SCe
Renault Twingo 0.9T
Rolls-Royce Silver Shadow
SEAT Toledo 1.2 MPI
SEAT Toledo 1.9 TDI
Skoda Fabia 1.2 TSI
Skoda Kodiaq 2.0 TDI
Skoda Octavia 1.2 TSI
Skoda Rapid 1.0 TSI
Skoda Superb Combi
Ssangyong Korando 2.0 e-XDI
Ssangyong Rexton 2.2 e-XDI
Ssangyong Tivoli 1.6 e-XDI
Ssangyong Tivoli 1.6 e-XGI
Subaru Forester 2.0 D
Subaru Legacy 2.0 D
Subaru Levorg 1.6 GT
Subaru Outback 2.0 D
Suzuki Baleno 1.2
Suzuki Baleno SHVS
Suzuki Ignis 1.2 GL
Suzuki Ignis 1.2 GLX
Suzuki Jimny
Suzuki Swift 1.0 GA
Suzuki Swift 2017
Suzuki SX4 S-Cross 1.4T
Suzuki SX4 S-Cross 1.0T
Suzuki Vitara 1.6 GL+
Suzuki Vitara 1.6 D
Suzuki Vitara Limited
Suzuki Vitara S
Toyota Auris 1.6 Valvematic
Toyota Auris Hybrid
Toyota Auris TS Hybrid
Toyota Auris Touring Sports
Toyota Aygo 1.0
Toyota Avensis 2.0D-4D
Toyota C-HR 1.2T
Toyota C-HR Hybrid
Toyota Corolla 1.6 ’16
Toyota Corolla 1.6 ’12
Toyota Hilux 2.4 D-4D
Toyota MR2
Toyota Prius MK4
Toyota RAV4 2.0 D-4D
Toyota RAV4 Hybrid
Toyota Yaris 1.33
Toyota Yaris 1.5
Toyota Yaris Hybrid
Toyota Yaris Hybrid ’17
Toyota Verso 1.8
Trabant 601
Vw Arteon 2.0 TDI R-Line
Vw Golf IV Cabrio
Vw Golf VII. 1.4 TSI
Vw Passat 1.9 TDI
Vw Passat 2.0 TDI
Vw Passat B8 2.0 TDI
Vw Tiguan
Volvo S40 2.0

Fortuna Bt. a motorfleújítás szakértője

Autómentés Budapesten

Autóalkatrészek régi keleti és nyugati autótípusokhoz, retro-autoalkatresz.hu

Baráti Bontó Győrújbarát

Tesztvilag.hu