Duna Autó Zrt.

Messze hazájától született meg a 22 milliomodik Škoda

2019. április 11-én legyártották a 22 milliomodik Škoda gépkocsit. A mérföldkövet jelentő autó, egy bársony vörös Škoda Kodiaq GT, a kínai Changsa-ban, a SAIC Volkswagen üzemében gördült le a gyártósorról. A jubileumi autót a Sanghaji Autószalon (2019. április 16-25) előtti ” ŠKODA Nap” keretében mutatták be.

Dr. Ralf Hanschen, a Škoda China elnöke elmondta: ” Ma 22 millió okunk van arra, hogy büszkék legyünk! A mérföldkövet jelentő gépkocsi legyártása külön megtiszteltetés legnagyobb piacunk számára. “Zászlóshajónk”, a Kodiaq GT a negyedik szabadidő-autónk a kínai piacon, és ez az autó jelenti a mi szabadidő-autó kínálatunk csúcsát Kínában.


A Škoda Auto az egyik legrégebbi autógyár a világon. A vállalat már 1905-ben megkezdte a gépkocsik gyártását Mladá Boleslav-ban a cég alapítói, Vaclav Laurin és Vaclav Klement által kifejlesztett Voiturette A-val. Attól kezdve 22 millió Škoda gépkocsit gyártottak a csehországi és a külföldi üzemekben.

Az elmúlt években a cseh gyártó tovább bővítette gyártó kapacitását. Ennek érdekében 1991 óta csak a Cseh Köztársaságban a márka több mint 300 milliárd cseh koronát fektetett be a gyártási folyamatokba és a gyárakba. 2014-ben a Škoda Auto az első alkalommal gyártott több mint egy millió gépkocsit egy naptári éven belül. A nagy múltú cseh márka 20 milliomodik gépkocsija 2017 szeptemberében gördült le a Cseh Köztársaságban lévő Kvasiny üzem gyártósoráról.

A cseh márka már 1936-ban öt értékesítési ügynökséget hozott létre Kínában, és 2007-ben lépett be ismét a kínai piacra. Akkor a Škoda a SAIC Volkswagen révén helyben kezdte gyártani az Octaviát. A kínai közös vállalkozási partnerrel szorosan együttműködve a Škoda Kínát már 2010-re a legfontosabb piacává fejlesztette, 75 hónappal később pedig már elérték az egy milliomodik leszállított gépkocsit. Ezt követően mindössze 42 hónap kellett ahhoz, hogy értékesítsék a kétmilliomodik gépkocsit. Az utóbbi három esztendőben a Škoda tovább javította pozícióit, és növelte jelenlétét a kínai piacon.

A kínai államfőnek, Xi Jin Ping-nek a Cseh Köztársaságban 2016 márciusában tett hivatalos látogatása során a Volkswagen, a SAIC Motor Corporation Limited és a Škoda Auto egyetértési megállapodást írt alá. Ez a megállapodás 62 milliárd euró nagyságú befektetést irányoz elő egy ötéves periódusra. A cél az, hogy bővítsék a jelenlegi modell kínálatot, például kiegészítve azt az alternatív hajtási rendszerekkel szerelt gépkocsikkal, és néhány szabadidő autóval (SUV). A Škoda 2016-ban Kínában első alkalommal szállított ki több, mint 300 000 gépkocsit, és legnagyobb piacán kiszállításait 2018-ban 341 000 egységre növelte, mely ez 4.9 %-os emelkedést jelentett a 2017-es 325 000 darabos mennyiséggel összehasonlítva.

Az elkövetkezendő években a Škoda tovább folytatja növekedési stratégiáját azáltal, hogy világméretekben több mint 30 új modellt vezet be 2022 végéig, és ezekből tíz típus elektromos hajtású lesz.

Címkék

Kapcsolódó tartalmak

Ez is érdekelhet

Close